Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

От първия ден на вашето бебе лекарите ще следят теглото, дължината на тялото и размера на главата. Растежът е добър показател за общото здравословно състояние.

Колко тежи новороденото?

Бебетата се раждат с различно тегло. Повечето бебета, родени между 37 и 40 гестационна седмица, тежат някъде между 2,5 кг и 4 кг.

Новородените, които тежат повече или по-малко от обичайното, получават допълнителни грижи от лекарите и медицинските сестри след раждането, за да се уверят, че няма проблеми. Различни неща могат да повлияят на размера на бебето при раждането. Продължителността на бременността е важна. Бебетата, родени около термина или по -късно, обикновено са по- големи от тези, родени по- рано.

Ето и някои други фактори, оказващи влияние върху големината на новороденото:

• Ръст на родителите. Едрите и високи родители може да имат по-едрибебета; ниските и дребни родители съответно по-дребни бебета.

• Многоплодна бременност. Ако имате близнаци или тризнаци например, бебетата ви ще бъдат по-дребни от обичайното. Близнаците или тризнаците споделят пространството в матката и често се раждат рано, което води до малък размер при раждането.

• Поредност на раждането. Бебетата при първо раждане на майката понякога са по -малки от братята или сестрите, родени след тях.

• Пол. Момичетата са по -малки, момчетата по -големи, но разликите са сравнително незначителни при раждането.

• Здравето на мама по време на бременността. Нещата, които могат да доведат до по- ниско тегло при раждане, включват високо кръвно налягане или сърдечни проблеми на майката; тютюнопушене, употреба на алкохол по време на бременността. Ако майката има диабет или е със затлъстяване, бебето може да има по- високо тегло при раждане.

• Хранене по време на бременността. Доброто хранене е жизненоважно за растежа на бебето – преди и след раждането. Лошата диета по време на бременност може да повлияе на теглото на новороденото и растежа на бебето.

Недоносените бебета

Недоносените бебета обикновено тежат по- малко от останалите новородени. Теглото на недоносените бебета до голяма степен зависи от това колко рано е родено мъничето.

Много недоносени бебета са класифицирани като „с ниско тегло при раждане“ или „с много ниско тегло при раждане“. От медицинска гледна точка:

• Ниско тегло при раждане означава, че бебето тежи по- малко от 2,5 кг при раждане.

• Много ниско тегло при раждане означава, че бебето тежи по- малко от 1,5 кг при раждане.

Повечето бебета с ниско тегло при раждане или много ниско тегло при раждане са родени преждевременно. Недоносените бебета получават специална медицинска помощ веднага след раждането си. Специалист, наречен неонатолог, полага грижи за тях. Много от недоносените бебета прекарват време в отделението за интензивно лечение на новородени, докато получават медицинска помощ и специални грижи.

По- добре ли е бебето да е едро?

Бебе с пухкави бузи и „гривнички“ на ръчичките и крачетата някога е било считано за здраво новородено. Но бебе, родено много по- голямо от средното, може да има медицински проблеми, които се нуждаят от внимание. Някои много големи бебета – особено тези, родени от майки с диабет, включително гестационен диабет – може да имат проблеми в продължение на няколко дни, като поддържат нивата на кръвната захар високи.

Бебето ми ще загуби ли от теглото си след раждането?

Да, отначало. Бебетата се раждат с допълнителна течност, така че е нормално да намалят теглото си след раждането, когато загубят тази течност през първите няколко дни от живота си. Очаква се здраво новородено да загуби 7% до 10% от теглото при раждане, но трябва да възвърне това тегло в рамките на първите 2 седмици след раждането. През първия месец повечето новородени наддават на тегло със скорост от около 30 грама на ден. Обикновено те растат на височина около 2,54 до 3,81 сантиметра през първия месец. Много новородени преминават през период на бърз растеж, когато са на възраст от 7 до 10 дни и отново на 3 и 6 седмици.

Има ли причини за притеснение?

Новородените са толкова малки, че понякога може да е трудно да се разбере дали бебето ви наддава на тегло така, както трябва. Може да се притеснявате, че бебето ви е отслабнало твърде много през първите няколко дни или не приема достатъчно кърма или адаптирано мляко. Ако е така, говорете с вашия педиатър, който може да ви попита за:

• Колко хранения на ден получава вашето бебе. Кърменото бебе може да се храни около 8 или повече пъти за 24-часов период; бебетата, хранени с адаптирано мляко, обикновено ядат по-рядко, може би на всеки 3 до 4 часа. Ако кърмите и имате притеснения, може да се обърнете към консултант по кърмене, който да направи предложения за повишаване на комфорта и подобряване на техниката на кърмене.

• Какво количество храна приема вашето бебе при всяко хранене. Бебето обикновено суче поне 10 минути, като преглъща след 3 или 4 сукания и трябва да изглежда удовлетворено, когато приключи. На тази възраст бебетата, хранени с адаптирано мляко, могат да пият от 90 до 120 милилитра наведнъж.

• Колко често вашето бебе „мокри пелените“. Нормално е да сменяте пелените на бебето около 6 пъти през първата седмица на бебето, а след това до 8 пъти на ден.

• Колко изхождания дневно има бебето и какви са те. Първоначално новородените могат да имат само едно изхождане на ден, а цветът е тъмен през първите няколко дни, след което изпражненията стават меки и зеленикаво-жълти. Новородените обикновено имат по няколко изхождания на ден, ако са кърмени и едно-две, ако се хранят с адаптирано мляко.

Какво друго трябва да знам?

Това, че е по- малко или по- голямо при раждане, не означава, че бебето ще бъде малко или голямо по- късно в детството или като възрастен. Много високи тийнейджъри започват живота си като малки бебета, а най- голямото бебе в семейството може да порасне до дребен възрастен.

Докато пораснат, децата обикновено приличат на своите родители по размер. Генетиката, както и доброто хранене и вашето внимание, ще играят голяма роля за това как вашето бебе расте през следващите години. Независимо дали бебето ви започва живота си по-едро, по- малко или с нормални размери, през следващите няколко месеца можете да очаквате вашето малко да продължи да расте изключително бързо – по-бързо, отколкото на нас, родителите, понякога ни се иска. Наслаждавайте се на всеки миг от растежа на бебето си и му посветете колкото се може повече време!