Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Бебето е с размерите на маково семе.

Терминът ви се изчислява от първия ден на последната ви менструация. Зачеването се случва около две седмици от този ден и тогава наистина може да се потвърди със сигурност, че сте бременна.
Дължина на бебето: 0.00 мм
Тегло на бебето: 0.00 кг

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Дори и да не усещате нещо (все още), преживявате невероятната трансформация на яйцеклетката ви в ембрион. Въпреки че термините, използвани за обяснение на промените в тялото ви през първите няколко седмици от бременността, могат да звучат клинично, те са необходима част от описанието на сложния процес на растежа на бебето.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук

Бременността не може да бъде визуализирана с ултразвук през седмици 1 и 2.

През тази седмица започват да се развиват три различни основни клетъчни слоя: ектодермата, която ще се превърне в нервната система, косата и кожата на вашето бебе; ендодермата, която ще формира стомашно-чревния тракт, черния дроб, панкреаса и щитовидната жлеза на вашето бебе; и мезодермата, която в крайна сметка се развива в скелета, съединителната тъкан, кръвоносната система, пикочно-половата система и мускулите на вашето бебе.

В началото изчисляването на термина ви не е лесна задача! За да се изчисли той, вашият лекар ще ви попита кога е започнал последният ви менструален цикъл. За повечето жени средният менструален цикъл продължава 28 дни.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Как се променя тялото ви

Ако се опитвате да забременеете (или смятате, че вече сте бременна), започнете да правите някои малки промени в ежедневните си навици, за да сте сигурни, че тялото ви е в най-добрата форма за износване на бебето. Основните сред тях са: изключете алкохола, цигарите и ограничете кофеина. Може също да се наложи да спрете приема на някои лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта. Затова кажете на вашия лекар, че се опитвате да забременеете и се уверете, че всички лекарства, които използвате, са безопасни.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Говорете с вашия лекар за добавяне на пренатален мултивитамин към сутрешната си рутина. Особено важен е приемът на фолиева киселина, която помага за предотвратяване на определени вродени дефекти, които засягат мозъка, сърцето и гръбначния мозък на вашето бебе, особено ако го приемате преди зачеването и в ранните седмици от бременността. Уверете се, че вашите добавки съдържат калций, желязо и витамин В12.

Остават ви още 39 седмици! Вие сте в първия месец от бременността.

Симптоми на бременността през седмица 1

Все още нямате симптоми? Не се притеснявайте. Много жени все още не чувстват нищо различно през тази седмица. Всъщност повечето ранни симптоми на бременността започват едва около шеста гестационна седмица.