Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Основните техники за бебешки масаж са следните:

  • Поглаждане– от периферията към сърцето. С поглаждане се започва и завършва масажа.
  • Почукване– С резки движения с върха на пръстите. Не се прави в областта на сърце, бъбреци и корем.
  • Размачкване– върху крайниците, като следва правилото от периферия към сърце. С кръгообразни притискащи движения.
  • Разтриване– с дланите или пръстите. Предимно големите мускули на краката, дупето.

При масаж се следва определена последователност: Започва се с ръчички- поглаждане, размачкване, разтриване, почукване поглаждане, гърдичките- поглаждане, размачкване, поглаждане. Коремче- поглаждане и размачкване. Поставяме дланите на пъпчето и с въртим в посока на часовниковата стрелка. Крачета- същото както при ръчичките. Седалище  и гръбче- поглаждане, разтриване, почукване, поглаждане.

След масажа, започва и пасивната гимнастика в следната последователност. Има много упражнения, които могат да се прилагат. Аз ще ви запозная с основните. Започва се с упражнения за укрепване на шиината мускулатура с цел задържане на главата. Малкото човече трябва да се постави по корем за кратко време няколко секунди, след което постепенно това време се увеличава. За да задържите вниманието пред бебето може да се постави шарена играчка. Ако бебето се измори( то ще ви покаже с плач, неспокойство, раздразнителност, че вече не му е комфортно), трябва да се обърне. Ако в началото изпитва отрицателни емоции, това упражнение трябва да се отложи. Другото упражнение е рефлекторно пълзене по Бауер. Прилага се когато бебето се задържа малко по- дълго по корем. Поставено в това положение с ръце се подпират стъпалата му и то рефлекторно се отблъсква.Следват упражнения за ръчички:  разтваряна на ръчичките в страни и кръстосване от пред. После повдигане на ръцете на горе и спускане бавно и плавно надолу. Сгъване и разгъване в лакътната става. Завършва се с разтриване на дланите. Всяко едно упражнебие се повтаря 4-5 пъти.

Крачета: Сгъване на двете крачета към коремчето и разгъване, без да има натиск. След това с ръце се обхващат коленцата и разгъват крачетата в страни- тип Жабка. Каране на колело. И накрая раздвижване на ходилата.  Следва тупаница- крачетата се хващат и последователно допират пода сякаш тропат.

Сгъване на краката с изправени коленни стави– крачетата се повдигат нагоре с изправени коленни стави.

Повдигане на краката от коремно положение– с едната ръка се притискат раменете  леко към пода, а с другата се повдигат крачетата. Повдигане на раменете и гърдите от коремно положение. Обръщане от гръб по корем. След 4м.в – едновременно движение на двете ръце в кръг. След 5м.в  се прави мост- от легнало положение по гръб с едната ръка се фиксират крачетат за пода, а с другата ръка се повдига кръста.

Количка– бебето е поставено на пода, подпряно на длани и с ръце повдигаме краката нагоре отделяйки тялото от пода.

Танцуване– детето се държи под мишниците, опряно на пода и  с плавни и нежни движения се повдига и спуска. С тези упражнения бебето се подготвя за заставане в седнало положение, пълзене и прохождане.

В никакъв случай детето не трябва да се насилва за гимнастика. Всичко трябва да се прави бавно, плавно не насилствено. Най- добре е под формата на игра. За стимулация може да се използват различни играчки- цветни, забавни, издаващи звуци или пеещи песни. Бебетата също така не трябва да се насилват да седят, без самите те да са готови и да го искат. Същото важи и за изправянето и стимулирането за ходене. Всичко това може да окаже негативно въздействие върху ОДС.

Гимнастиката и масажа имат своето значение в различните възрастови периоди.

В първите три месеца са важни за укрепване на шийната мусулатура- подпомагат контрола на главата.  Подпомагат за намаляване и нормализиране на повишеният мускулен тонус.

През второто тримесечие мускулният тонус се е нормализирал и целта е кординация на мускулите на ръцете и тялото. Подготовка на детето за обръщане от гръб по корем и обратното, както и подготовказа пълзене. През третото тримесечие гимастиката започва да измества масажа. През този период се стимулира пълзенето, подпомагане на детето да стои изправено на стабилна основа. Стимулиране ходенето на странична основа. Подпомагане навеждането и клякането.

През четвърто тримесечие: Стимулиране на прохождането. През този период трябва детето да се стимулира да изкачва ниски стълби, да се катери върху катерушки, естествено с ваша помощ.

Ако през някой от този периоди забележите, че вашето дете няма добър контрол на главата, какъвто трябва да има в края на втория месец, не седи самостоятелно в края на 7м.в или не е проходило на 1г6м, е нужно да се обърнете към медицински специалист.

Автори: Д-р Николета Парпулова и Д-р Магдалена Богданова – специализанти по педиатрия към частна столична болница (МБАЛ “Здравето”), за които медицината не е само професия, но и начин на живот. Те освен лекари, са и майки, които вярват, че правилното отглеждане и профилактиката са най- важни за едно здраво дете. Д-р Парпулова преглежда активно, а Д-р Богданова по време на своето майчинство създава своя страничка в Инстаграм и Фейсбук ( @bogdanova.md ) в помощ на родителите.