Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Съвместна публикация на МамаЗона, Инвитро център в МК “Доверие” и фондация “Мечта за дете”

Ключови факти

Ендометриозата засяга приблизително 10% (190 милиона) от жените и момичетата в репродуктивна възраст по света.

Ендометриозата е хронично заболяване, характеризиращо се със силна, прекъсваща болка по време на менструация, полов акт, дефекация и/или уриниране, хронична болка в таза, подуване на корема, гадене, умора и понякога депресия, тревожност и безплодие.

Понастоящем няма лечение за ендометриоза и лечението обикновено е насочено към облекчаване на симптомите на заболяването.

Достъпът до диагностика и навременно лечение на ендометриозата е важен, но в много страни, включително страните с ниски и средни доходи, достъпът до тези услуги е ограничен.

Ендометриозата е…

Заболяване, при което тъканта, подобно на слоя, който покрива матката, расте извън нея. Този процес може да причини силна болка в областта на таза и да затрудни забременяването.

Ендометриозата може да започне с първата менструация и да продължи до менопаузата.

При ендометриозата тъкани като лигавицата на матката растат извън матката. Това води до възпаление в таза и (рядко) в други анатомични области.

Причини за появата й

Причината за ендометриозата е неизвестна. Няма общоприет метод за предотвратяването й. Няма лек за ендометриозата, но лекарствата и понякога операцията могат да помогнат за намаляване на симптомите. Смята се, че редица различни фактори допринасят за развитието на ендометриоза, сред които:

Ретроградна менструация, при която част от менструалната кръв, която се отделя по време на менструация, се изхвърля през фалопиевите тръби в тазовата кухина.

Метаплазия на клетки, при която клетки от един тип се заменят с клетки от друг тип. Клетките извън матката се превръщат в подобни на ендометриума клетки и започват да растат.

Стволовите клетки причиняват огнища на болестта, които след това се разпространяват в тялото чрез кръвоносните и лимфните съдове.

Други фактори могат също да допринесат за растежа или персистирането на ектопична ендометриална тъкан. Например, един от известните кофактори на ендометриозата е естрогенът, който увеличава възпалението, растежа на тъканите и болката, свързани с ендометриозата. Съществува обаче сложна връзка между естрогена и ендометриозата, тъй като липсата на естроген не винаги означава липса на ендометриоза.

Ендометриозата причинява хроничен възпалителен отговор, който може да доведе до образуване на белези (сраствания, фиброза) във и извън таза.

Има няколко вида лезии при ендометриоза:

  • Повърхностна ендометриоза, главно върху тазовия перитонеум;
  • Ендометриоидна киста на яйчника (ендометриума);
  • Дълбока ендометриоза в ректовагиналната преграда, пикочния мехур и червата.

Рядко ендометриозата се открива извън таза.

Симптоми:

Ендометриозата често причинява силна болка в областта на таза, особено по време на менструация. Някои жени също изпитват болка по време на полов акт. Често ендометриозата затруднява бременността.

Някои хора с ендометриоза не изпитват никакви симптоми. При наличие на симптоми, болката в долната част на корема (таза) е честа проява на заболяването.

Не е необичайно симптомите да се подобрят след менопаузата, но това не винаги се случва. Симптомите на ендометриозата варират значително, което може да затрудни здравните специалисти при диагностицирането. Въпреки симптомите, една жена може да не знае за наличието на болестта.

Диагностика

Съмнение за ендометриоза може да възникне от внимателна анамнеза за менструални симптоми и хронична болка в таза. Ендометриозата често се проявява със симптоми, които имитират други състояния, забавяйки диагнозата. Често се налага ултразвуково изследване или магнитен резонанс (MRI) за откриване на овариален ендометриум, сраствания и дълбоки нодуларни лезии. За потвърждаване на диагнозата, особено при най-характерните повърхностни лезии, хистологична проверка, обикновено извършвана от след хирургично/лапароскопско изследване. Необходимостта от хистологично/лапароскопско потвърждение не трябва да изключва започването на емпирично лечение.

Последици от заболяването

Проблемът с ендометриозата генерира сериозни последици за обществото, общественото здраве и икономиката. Силна болка, слабост, депресия, безпокойство и безплодие могат да намалят качеството на живот. Някои хора с ендометриоза изпитват изтощителна болка, която им пречи да работят или учат. Индуцираната от ендометриоза болка по време на полов акт може да доведе до прекъсване или избягване на полов акт и да повлияе негативно на сексуалното здраве на пациентите с ендометриоза и техните партньори. Борбата с ендометриозата допринася за подобряване качеството на живот на хората, страдащи от това заболяване, като гарантира правото им на най-високия достижим стандарт на сексуално и репродуктивно здраве и общо благосъстояние.

Превенция

Понастоящем не са известни начини за предотвратяване на ендометриоза. Повишаването на осведомеността за заболяването, както и навременното му диагностициране и лечение, може да забави или спре естественото развитие на патологичния процес и в дългосрочен план да намали тежестта на неговите симптоми, включително намаляване на възможния риск от сенсибилизация на централната нервна система.

Лечение

Изборът на лечение за ендометриоза може да варира в зависимост от тежестта на симптомите и желанието за бременност. Никое лечение не лекува болестта.

Редица лекарства могат да се използват за лечение на ендометриоза и намаляване на нейните симптоми.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и аналгетици (болкоуспокояващи) като ибупрофен и напроксен често се използват за лечение на болка.

Хормоналните лекарства, по-специално аналози на гонадотропин-освобождаващ хормон, и методите за контрацепция (контрацептиви) също могат да помогнат за намаляване на болката.

В някои случаи ендометриозните лезии, сраствания и белези се отстраняват хирургически. Лапароскопската хирургия (използваща малка камера за преглед на вътрешните органи) позволява на лекарите да манипулират чрез малки тъканни разрези.

Препоръчва се възможностите за лечение да се обсъдят с Вашия лекар.

Лечението се избира въз основа на индивидуалните предпочитания, както и ефикасността, страничните ефекти, дългосрочната безопасност на лечението, цената и наличността.

Повишаването на информираността за заболяването допринася за навременното диагностициране на пациентите. Навременното лечение може да забави или спре естественото развитие на заболяването и да намали дългосрочните симптоми. В допълнение към разговора с Вашия лекар, можете да получите допълнителни съвети и емоционална подкрепа.

Специалистите в Инвитро център в МК “Доверие” са с висока експертиза, професионализъм и отношение към всеки пациент, доверете им се във всеки етап от пътя към мечтаната рожба.