Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Често се случва след празниците да се почувстваме претоварени с храни, особено ако апетитът ни е повишен, както е през бременността. Някои бременни жени, които не са правили специална подготовка преди бременността, може да натрупат излишни килограми и това да ги подтикне към диети и прочистващи програми. Познавам такива, случаи и повечето от тях завършват с негативен резултат за майката и бебето.

Преди да споделя как можем да поддържаме организма си „чист“ през бременността, искам да изясня, че самостоятелното спазване на прочистващи режими, диети и програми по време на бременност може да бъде опасно. Затова ви съветвам да се консултирате с нутриционист или диетолог, ако желаете да поддържате оптимално тегло през бременността.

Някои прочистващи програми съдържат билки и добавки, които може да са вредни за развиващото се бебе, защото преминават през плацентата. Някои билки като кориандър и магданоз, може да повишат риска от спонтанен аборт в първите месеци. Дори да не използвате билки и добавки, при прочистването на токсините, те първо започват да циркулират из организма, докато достигнат до органите на детоксикацията – черен дроб, бъбреци, чревен тракт, бели дробове и кожа. Това също може да засегне негативно както майката, така и бебето. Дразненето на чревният тракт при детокс стимулира потенето, уринирането и изхождането, което не е желателно по време на бременността, защото може да доведе до дехидратация и загуба на ценни елементи, които са важни за развитието на плода.

Някои програми съдържат по-високи дози витамин С, който може да намали производството на прогестерон, ключов хормон за бременността. Изследванията показват, че дори и да са ефективни, прочистващите програми понякога не успяват да премахнат повече токсини, отколкото организмът изчиства по естествен начин.

И не на последно място, програмите за детокс, включват плодове и зеленчуци, което звучи здравословно, но по този начин може да лишим организма от важни източници на витамини и минерали, които идват от другите хранителни групи – животински (месо, яйца, млечни), зърнени, бобови, ядки и семена. 

И така, как да поддържаме „чисто тяло“ през бременността по безопасен начин?

Въпреки, че цялостните прочистващи програми през бременността не са желателни, пак можете да подпомогнете естественото прочистване на организма, без да излагате себе си и бебето на риск. Някои на пръв поглед дребни промени в храненето, начина на живот и движение, ще помогнат да се освободите от токсините по здравословен начин. Ето как може да стане това:

  • Изпивайте по минимум 1.5 литра вода на ден. По този начин ще помогнете на организма да се освободи от токсините чрез урината, фекалиите и потта. Водата не бива да бъде от чешмата, а да е филтрирана през система, чиста, леко алкална.
  • Консумирайте храни богати на фибри, които подпомагат редовното изхождане. Разнообразието от зърнени, бобови, зеленчуци, плодове, ядки и семена ще ви достави различни видове фибри.
  • Правете упражнения за бременни, йога или пилатес по минимум 30 мин. на ден. Движението помага за циркулацията на кислорода и хранителните вещества в организма.
  • Консумирайте органична храна, от био производство, екологично чиста. Това ще намали натоварването на черния дроб – основен орган на детоксикацията. Така ще му помогне да изчисти организма от отровите.
  • Ползвайте пробиотици и и пробиотични храни – кисело мляко, кефир, домашно кисело зеле и зелева чорба, туршии с дива ферментация или лактоферментирали храни. Това ще предостави полезни бактерии за чревния тракт и ще регулира изхождането.
  • Най-подходящото време за цялостен детокс е около година преди бременността, но може да планирате и прочистване след като спрете да кърмите.
  • Ако имате нужда да направите нещо по-конкретно, може да пиете топла вода със сока на ½ лимон след ставане сутрин. Това ще укрепи работата на черния дроб.

И на забравяйте, бременността е един специален, красив и емоционален период във вашия живот. Наслаждавайте ѝ се, хранете се пълноценно. Ако не сте сигурни кои са подходящите храни за вас и желаете да поддържате оптимално тегло, консултирайте се със своя диетолог или нутриционист!

Категории: Бременност