Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Да, кърмата е идеалната храна, пълна с всички нутриенти, от които вашето новородено може да се нуждае. И докато майчиното мляко е идеалната храна за бебето, в него често липсват достатъчни количества от две важни хранителни вещества: витамин D и желязо.

Витамин D

Витамин D е от съществено значение за изграждането на здрави кости, и не само. Тъй като майчиното мляко обикновено не съдържа достатъчно от този витамин, лекарите препоръчват всички кърмени бебета да получават 400 IU витамин D на ден под формата на добавка, като се започне от първите няколко дни от живота.

Въпреки че е вярно, че хората на всяка възраст могат да абсорбират витамин D чрез излагане на слънчеви лъчи, този начин не е препоръчително забавление за кърмачета, а и в есенно-зимния сезон мисията се оказва почти невъзможна. Така че най-безопасният начин да гарантирате, че вашето бебе получаванеобходимото му количество витамин D е висококачествена добавка.

Желязо

Желязото е необходимо за здрави кръвни клетки и развитие на мозъка. Получаването на достатъчно количество от този минерал предотвратява недостиг на желязо (проблем за много малки деца) и анемия.

Кърмените и частично кърмените бебета трябва да приемат 1 mg/kg перорални добавки с желязо на ден, докато могат да бъдат въведени богати на желязо храни (като зърнени храни, месо и зелени зеленчуци).

Допълнителни фактори, определящи важността от прием на витамини:

• Бебето е родено преждевременно или е т.нар. „зимно бебе“,

• Бебето е родено с ниско телесно тегло;

• Смятате, че в хранителния ви режим липсват някои важни витамини и минерали. Например, ако сте веган, може да не получавате достатъчно витамин B12, желязо, цинк или калций. Всички кърмещи майки трябва да продължат да приемат своите пренатални витамини.

А относно бебетата, хранени с адаптирано мляко?

Дори адаптираното мляко да е обогатено (каквито са повечето формули), педиатрите отново препоръчват да давате на бебето витамини, особено в настоящия сезон на вируси и липса на достатъчно слънце. Това ще ви гарантира правилното развитие и силен имунитет на мъничето.

Как да даваме витамини на бебето?

• Не смесвайте витамините с кърма или адаптирано мляко. Калцият в млякото може да попречи на способността на тялото да абсорбира добавката.

• Притеснявате се, че вашето мъниче няма да погълне добавката си? Повечето витаминни капки за кърмачета са вкусни, така че вашето бебе може да ги изгълта направо. Wellbaby капки и Wellbaby сироп са много приятни на вкус, лесни за прием от бебета и малки деца.

• Пазете добавките – особено тези, които съдържат желязо – на сигурно място и далеч от деца.

Какви са предимствата на Wellbaby капки и сироп? Кои са най- ценните съставки?

Мултивитамините Wellbaby® съдържат 14 есенциални витамини и  минерала за подкрепа на здравето, растежа и развитието. Те са специално формулирани да подпомагат хранителния внос при бебета и малки деца.

Уелбейби доставя дневните нужди от витамини при здравите кърмачета и малки деца, както и нуждите на деца, родени с ниско тегло, при нарушение в хранене и апетита, интеркурентни или хронични заболявания.

Предимството на Wellbaby® капки е, че се прилагат по лекарско предписание и наблюдение при кърмачета от 1 месец до края на първата годинка. Формулата включва освен основните витамини като A, C и D, фолиева киселина, витамин В12 и желязо, за предотвратяване на анемия и цинк за стимулиране на имунната функция, и нормалното когнитивно развитие на децата. Те са източник на витамин А, особено ценен за недоносените. Съдържат и незаменимата аминокиселина L -лизин, която не се синтезира самостоятелно от организма.