Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Автор: Дени Филева

Е, дойде ред и на следващата статия, в която ще си поговорим за втория и третия период през бременността. И какви „прекрасни“ времена“ бяха. То не бяха киселини, то не бе гадене и повръщане… Яде ми се сладко, не ми се яде, яде ми се солено и… ами не ми се яде.

Весело е да си покрай бременна жена.  И като имате предвид, че аз имах

сравнително лека бременност… Но искам, дори и бегло, да ви запозная с прелестния и шарен свят на една бременна дама и как да се справите безболезнено с тези периоди и неразположения.

Вече е минал първият триместър и сте в четвърти месец на бременността. Идва леко затишие, в което хормоните се състезават кой ще ви побърка

повече, но вие вече сте малко по- подготвена (уж).  Често в този период може да почувствате доста отрицателни емоции като тъга,  гняв, безсилие.

Реших да кръстя втория триместър: Затишие пред буря.

Метод 1 Зелената Градина

Този метод ще ви помогне да почувствате вътрешно спокойствие въпреки промяната, която вече е доста по- видима и вие я чувствате с цялото си тяло. Време е да го приемете и да го почувствате. Вие сътворявате нещо божествено. Процесът е красив, но и в същото време леко плашещ.

Седнете удобно на стол и изправете гръб. Поставете ръцете на коленете и затворете очи. Можете да допълните процеса с лека, приятно музика, има страшно много в youtube. Ще визуализирам: представете си как вашето тяло е една прекрасна градина. При всеки това упражнение става с различно темпо, така че не бързайте. Вашата градина може да не стане зелена още от първия път. Отделяйте всеки ден по 5 – 15 минути за това упражнение. Винаги започвайте от няколко секунди вдишване и издишване дълбоко, след което се съсредоточете върху творението на вашата прекрасна градина. Представете си поляни от пъстри, шарени цветя, ухаещи на лято, зелени дървета с различни цветчета… Можете да сътворите всичко, което харесвате и ви кара да се чувствате спокойни. Идеята е да създадете кътче, където сте само вие и вашето спокойствие. Където никой не може да ви повлияе или ядоса и когато това стане, да се пренесете за няколко минути там.

Това упражнение е страшно полезно точно в този период на бременността, когато трябва да сме спокойни и да пазим силите си, защото плодът преминава през бурно развитие и вече започва да чува, усеща, комуникира и ние му изпращаме сигнали за околната среда, за да го подготвим. За това е важно то да усеща, че вие сте спокойна и го чака един любящ и  позитивен дом.

С доста усилия стигнахме и до трети триместър или финалната права, скъпи мами. Голямо коремче, няколко килограма отгоре, пот и сълзи, а на финала – едно от най – прелестните и върховни преживявания в живота ви. Краят на бременността и раждането на бебето.

През тези три месеца упражнението, което би ви било най – полезно, е да се научите да се разграничавате от мислите си, защото там има много страхове, трепет, очакване и хормони.

Упражнението се казва – Зад завесата

Метод 2: Зад завесата

Можете да го правите по всяко време. Съсредоточаване в движение. Когато се усетите, че се ядосвате, или изпадате в паника, моментално трябва да ви светне една лампичка, че тези мисли и емоциите, които следват от тях, не са ваши. Всяка негативна емоция е продиктувана и втълпена от нещо от вашата среда. Дали това ще бъде приятелка с горчив опит, статия, пост във facebook , телевизия и тн. – това не са ваши страхове! Много е важно да сте наясно с това нещо. Всичко, което ви напряга, не е ваше. В този момент вие не сте едно с изначалната си същност. Това е периодът, когато всички сме били чисти, заобиколени само от любов, когато сме били деца. Вместо страх, сме изпитвали любопитство, забравяли сме страшно бързо всяка негативна емоция. Спомнете си този период.

С това упражнение се стремим да бъдем повече в това състояние. Защото ние сътворяваме живота си и решаваме коя мисъл ще играе роля в нашия живот и коя просто ще я пропусне.

Бъдете творци!

Дени Филева

Мама във форма