Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

След раждането, всяка една жена си задава въпроса кой спорт би бил най-подходящ за нея. Напълно нормално е да са настъпили промени в тялото, които е важно да разберем, че са временни и с постоянство и желание много бързо ще се върнем във формата, в която сме били преди раждането, а дори и по-добра. Моят дългогодишен опит като инструктор по Пилатес ми е показал, че въпреки, че не е под класификацията за бременни, е изключително подходящ за тях. Имала съм много бременни жени, на които е помогнал не само да родят по – лесно, но и формата след раждането се върна изключително бързо.

Малко повече за самата система:

Методът “Пилатес” е идеален избор за поддържане на форма – укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие, слива в едно ума и тялото.

„Пилатес“ е система от упражнения за разтягане и за сила, разработена от Джоузеф Пилатес. Укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие и прави фигурата по-стройна. Методът разглежда тялото като едно цяло. Не изолира мускули и не работи само върху определена област, характерно за фитнес системите. Ключът към перфектната визия на много от професионалните танцьори, топ атлетите и холивудските звезди е “Пилатес”.

“Пилатес” е модерен микс от физически натоварвания и упражнения от каланетика, балет и йога, на фона на релаксираща музика. Този вид гимнастика развива гъвкавостта на тялото, повишава мускулния тонус, контролира стреса, поддържа доброто настроение и радостта от живота.  При “Пилатес” се използват по-малки предмети като топки, ластици, пружини и гирички, които служат за нарушаване на равновесието и карат мускулите, които отговарят за стабилизирането на тялото да се съкращават. „Пилатес”прави мускулите стегнати и издължени, не „напомпва” мускулатурата като фитнес упражненията. За максимален ефект се препоръчват тренировки 2-3 пъти седмично.

Защо Пилатес е подходящ за след раждане?

Първо системата е базирана на упражнения, които се изпълняват на постелка – нямаме подскоци, клякания, вдигане на тежести, бягане и прегряване на тялото – неща, които са противопоказни за след раждане. Някои ще кажат, че точно тези неща са в основата на свалянето на килограми, но аз мога да ви гарантирам, че това не е така. С Пилатес килограмите се топят бавно и трайно. Мускулът се издължава и стяга. Стойката се изправя, а коремът се стяга. Коремната зона е основата, над която се работи в Пилатес класовете, защото точно тази зона е центърът на тялото – натоварваме я както при работата за долната част, така и при работата за ръце, а освен това работим и самостоятелно за нея – всичко това се случва по време на един Пилатес клас. За тези от вас, които все още нямат времето да отидат до залата давам лесни упражнения, които може да изпълнявате в уюта на дома си. Може да ползвате ластиците, може и да се изпълняват без тях.

При много жени след раждането се появява проблем с коремната мускулатура – диастаза. Моята лична препоръка към тях е винаги да казват на инструктура си за проблема, защото при него има специфични упражнения, които трябва да бъдат обяснени, също така има упражнения, които не трябва да бъдат правени при наличие на диастаза. Диестазата се повлиява много добре от Пилатес упражненията, стига да няма такива, повдигащи горната част на тялото като класическата коремна преса.

При първа тренировка след раждането е много важно да изберете правилния спорт, който ще помогне както на тялото, така и на духа ви.

За финал има нещо много важно, което искам да дам като съвет на всички майки: спортувайте и информирайте вашия инструктор за специфични проблеми, които имате, за да може той да базира една ефективна и безопасна тренировка за вас.

Катрин-Лили Михайлова

Катрин-Лили е инструктор по Пилатес. Освен любовта към спорта, ръка за ръка върви и любовта й към здравословното хранене – без диети, лишения и еднакви режими, защото всеки организъм е различен. За нея всичко, от което се нуждае един трениращ се намира на щанда за плодове и зеленчуци. Преди да се завърне обратно в залата като инструктор, Катрин-Лили е проспериращ млад журналист в една от най-елитните ни медии. Печели награда за четвъртата най-четена статия на годината пред 2014г. Въпреки, че писането и отразяването на горещи новини са нейна страст, след две години окончателно се отказва от журналистика, защото за нея моралът и истината стоят преди славата и финансовите облаги. Намира мястото си като инструктор и помага на хората да бъдат здрави и щастливи такива каквито са. Писането остава нейно хоби.