Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността е време, когато жената търси отговори на хиляди въпроси, за да се подготви за срещата с бебето си! 

Основният съвет, който акушерките дават на бъдещите майки: по време на бременност, бъдете много внимателни към себе си. Чудесно е, ако се чувствате добре през всичките 9 месеца, но това не винаги е така. Ето защо през този период грижата за себе си излиза на преден план.

Кажи ми кога …

Всички важни моменти в живота трябва да дойдат своевременно. Въпросът кога да предприемете тази или онази стъпка, да вземете това или онова решение, ще ви посети повече от веднъж както по време на бременността, така и след раждането на бебето. Вашата интуиция и практически съвети от опитен специалист ще ви помогнат да си отговорите на тези въпроси.

Кога е подходящият момент?    

Споделяне на новината за бременността ви с близките е толкова приятно и вълнуващо! Възможно е желанието ви да споделите това да е толкова голямо, че да не искате да изчакате най-подходящия момент. И, разбира се, ще ви е интересно да видите реакцията им. Нашият съвет: За да удължите радостта, помолете всички, с които разговаряте, да пазят тази новина за известно време в тайна. В този случай можете лично да информирате скъпите за вас хора за предстоящото събитие.  Кога и на кого ще съобщите тази новина зависи от вас.

Много бъдещи родители разкриват новината за бременността пред широк кръг познати едва след дванадесетата седмица. Дали да последвате примера им, зависи от вас.

Няма закон, който да задължава жената да разкрие новината за бременността си на работодателя в точно определен ден или седмица. Но честността, която проявявате, със сигурност ще бъде оценена. По време на бременността жените имат специални права и са защитени от закона от уволнение. През такъв период нощният и извънредният труд, тежкият физически труд, командировките на дълги разстояния са ви противопоказани. Всички тези въпроси трябва да бъдат обсъдени с работодателя – заедно е по-лесно да се намери оптималното решение и да се изготви работен график, удобен за вас.

Кога е най-доброто време да започнете да търсите акушерка или болница за раждането?

Съветваме ви да започнете да търсите акушерка или лекар възможно най-рано, тогава той ще бъде до вас от самото начало на бременността и ще предоставя подкрепа по много важни въпроси. Вашите нужди и очаквания трябва да бъдат решаващи фактори при избора. Отговорете си на следните въпроси:

• Доколко трябва да имам връзка с лекаря?

• Бих ли искала да бъда водена от един лекар от самото начало или мога да прибягна до помощта на различни специалисти (ако е възможно, от един и същи екип)?

• Мога ли да се свържа с акушер-гинеколога при спешни случаи?

• Искам ли акушерката да ми предложи курс за пренатална подготовка или ще търся сама училище за бъдещи родители?

• Ще може ли акушерката да ми осигури надеждна подкрепа по време на следродилния период?

Ако знаете точно какво очаквате от акушерката, не се колебайте да започнете да търсите. Ако отговорите на някои въпроси все още не са намерени, няма проблем. След като обсъдите всички тези теми с вашия лекар, ще получите експертни съвети.

По време на бременност е много важно да сте сигурни, че сте в добри ръце. Ето защо при избора на акушерка и клиника, в която ще родите детето си, трябва да се ръководите както от обективна информация, така и от интуицията си!

Кога да започнете да посещавате курсове за подготовка за раждане?

Не бързайте! Изчислете времето, така че курсът да е завършен четири седмици преди очакваната дата на раждане. Но трябва предварително да събирате информация за различни обучения. 

В България има широк диапазон от курсове за бъдещи родители – както безплатни, така и платени.

Курсовете са необходими, за да се подготвите физически и духовно за раждането и всичко, което следва след него – тоест да помогнете на вас и съпруга ви да станете добри родители. На първо място, тези класове трябва да се разглеждат като начин за придобиване на знания. Ако бъдещите родители са добре информирани, те имат много по-малко съмнения и страхове относно раждането.

В курсовете се обсъждат теми, от които вероятно се страхувате малко. Достатъчно количество информация ще ви помогне да се подготвите компетентно за предстоящото важно събитие и да сведете до минимум рисковете. Курсовете включват упражнения, които ви учат как да регулирате дишането си по време на раждането (вместо да се фокусирате върху болката), да отпуснете определена област от тялото с масаж и т.н. Сред темите има хранене по време на бременност, хомеопатия, психологическа подкрепа, а за периода след раждането – кърмене, първи грижи за новороденото, възстановяване след раждане.

Сега, по време на бременност, всичките ви мисли са заети само с раждането, а останалото не изглежда много важно. Но не трябва да забравяме, че след раждането на преден план ще излязат съвсем други задачи. И колкото по-скоро се подготвите за раждането на вашето бебе, толкова по-добре. 

В уебсайта на МамаЗона, в секция  ВИДЕА ще намерите кратки програми както за бременни, така и за възстановяване след раждане. Библиотеката ни от видеа се обогатява постоянно, така че проверявайте често за нови предложения.

А училището ни за родители се провежда напълно безплатно във фейсбук страницата на МамаЗона, така че не пропускайте да се включвате ежеседмично, с интересни теми и отлични специалисти.

Ще се промени ли физическата ми активност по време на бременност?

Слушайте тялото си и следвайте интуицията си. Всеки, който е водил интензивен спортен живот преди бременността, при желание може да продължи обичайните тренировки през първия триместър – стига да се чувства добре.

В повечето случаи обаче се налага да промените натоварването си. С увеличаване на месеците от бременността, тялото се нуждае от все по-малко интензивни спортове. Също така е невъзможно рязкото спиране на тренировките: движението по време на бременност е много полезно както за мама, така и за бебето. Джогингът например може да бъде заменен с ходене или гимнастика, йога за бременни.

Идеалният спорт за бременни жени е плуването: във водата човек изпитва нещо подобно на състояние на безтегловност, облекчава се напрежението в гърба и ставите. 

Кога мога да оставя детето си с бавачка или баба?

За това няма правила: всяка майка трябва самостоятелно да реши кога настъпва този момент. Имате ли желание да посветите време на себе си или да вечеряте със съпруга си? С чиста съвест потърсете любяща бавачка – в крайна сметка доброто настроение е необходимо не само за вас, но и за бебето. Ако не можете да си представите да оставите детето си с непознат, помолете близки хора да останат с него – например баба или дядо.

Ако решите да си намерите бавачка, направете го спокойно, без да бързате – много е важно да почувствате доверие към човека, с когото ще остане детето ви. Дайте на процеса на запознанства достатъчно време, за да видите как бебето реагира на новия човек. Оставяйки го в добри ръце, ще можете да прекарате свободното си време с много по-голямо удоволствие. В началото обаче вълнението е неизбежно. Това е напълно нормално – след като се уверите, че всичко е наред, ще се отпуснете и ще започнете да получавате повече радост от свободното си време.