Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Всички знаем, че на бебетата се прави масаж, после гимнастика. Но дали всички знаят защо са необходими, какви са ползите от тях. Кога е най- подходящото време за започване на масажа, след раждане? Техниките за приложение? Сега ще се постараем да внесем яснота по тези и други въпроси.

Масажът и гимнастиката са част от закалителната програма на децата. Правят се на всички здрави бебета и на такива със здравословен проблем след консултация с педиатър. Те спомагат за правилното им физическо и нервнопсихическо развитие . Също така са част от профилактичната програма за затлъстяване при децата. Ползите от бебешкият масаж и гимнастика са много: укрепват мускулният тонус, подобряват кръвообращението и кръвоснабдяването, подобряват  храносмилателната функция- спомагат за по- лесно преминаване периода на коликите, стимулират перисталтиката, укрепват имунитета, спомагат за развитието на двигателната функция- пълзене и последващо прохождане на детето. Полезни са за деца с лош апетит, ниско тегло, понижен или повишен мускулен тонус. Ежедневното им прилагане спомага за доброто емоционалното състояние на детето. Чрез нежните погалващи движения те се чувстват обичани и спокойни. Има доказателства, че релаксацията по време на масаж може да спомогне за подобряване на съня. Доказано е, че чрез масажа се доизгражда и сплотява връзката майка/татко- дете.

Кога трябва да се започне масажа???

Ако детето е здраво и няма медицински противопоказания, масаж може да се започне още в първите дни след раждането. Поради притеснения и неопитност на родителите обикновено се започва няколко седмици след раждане. За правилен масаж, трябва да се спазват някои условия:

1.Масажът и гимнастиката трябва да се прилагат при спокойно и будно бебе, никога когато то е неспокойно или спящо.

2.Избира се подходящо  време за започването му. Най- често през деня или вечер след баня, 30 мин преди или 40мин след нахранване. Направен масаж след хранене може да предизвика повръщане.

3. Избира се подходяща температура 23-25С.

4. Бебето се поставя на равна повърхност- на леглото или на масата за повиване, върху мека пелена.

5. Бебето се съблича и се оставя по палена, а може и изцяло голо.

6. Винаги със затоплени ръце. Препоръчва се на ръцете да няма бижута като пръстени, гривни, без дълги нокти. Всичко това е предпоставка неволно да нараните вашето дете.

7.Използва се масажно бебешко олио или лосион- според сезона, като се избягва областта на лицето, за да не попадне върху очите. Препоръчва се също избраната козметика да е без миризма и парабени. Ако детето има проявени алергии или кожни проблеми е необходимо да се направи консултация с лекар.

8 Посоката на масажа е винаги от периферията към сърцето- по този начин се подобрява се кръвотока.

9. Не се правят масажни движения върху стави и гръбначен стълб и глава.

10.Хубаво е по време на масажа да осъществите зрителен контакт и да говорите нежно с мили думи на мъничето, да му пеете песни или пък да пуснете някоя успокояваща музика. Така ще го предразположите, ще му създадете приятна емоция и винаги ще си чака масажа, а после и гимнастиката с нетърпение.

11. Масажът трябва да се спре, ако бебето е неспокойно, най- често, ако е гладно или има някакъв температурен дискомфорт.

Има състояния при които масаж и гимнастика не се препоръчват:. фебрилни състояния, инфекции на кожата, бъбречни заболявания. ВСМ, Рахит, Ингвинални и пипни хернии, Отрицателна реакция на детето към масажа и гимнастиката.

Автори: д-р Николета Парпулова и д-р Магдалена Богданова – специализанти по педиатрия към частна столична болница (МБАЛ “Здравето”), за които медицината не е само професия, но и начин на живот. Те освен лекари, са и майки, които вярват, че правилното отглеждане и профилактиката са най- важни за едно здраво дете. Д-р Парпулова преглежда активно, а Д-р Богданова по време на своето майчинство създава своя страничка в Инстаграм и Фейсбук ( @bogdanova.md ) в помощ на родителите.