Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Мисията възможна – с малко познания и много любов можете да отгледате спокойно, доволно и щастливо бебе!
В миналото бе широко разпространено твърдението, че ако вземаш на ръце детето всеки път, когато то заплаче, ще го разглезиш. Последните изследвания обаче показват, че това не е вярно. Удовлетворяването на нуждите на вашето бебе помага да се изгради спокойствие, самочувствие и очакването, че то е обгрижвано и в безопасност.

Разбира се, нито едно бебе няма да се усмихва през цялото време, а и не е необходимо. Според редица психолози, нуждите на бебетата трябва да бъдат удовлетворени до голяма степен през първите шест месеца.
Експерти от предишни поколения не са осъзнали, че новородените все още не са достатъчно развити, за да манипулират родителите си. Това е умение, което придобиваме, когато остаряваме. Вместо това, новородено плаче, за да задоволи основните си нужди и да се приспособи към живота извън матката.
Досега бебето ви е прекарвало по-голямата част от времето си, задържано плътно в уютната утроба. Изведнъж той бива „изведено“ в този шумен, светъл, натоварен свят, толкова различен от онова, което то познава. Когато то се преумори, можете да го успокоите, като го гушкате и люлеете, пускате нежна музика – всичко, което му напомня за утробата.

Гушкане и галене
Многобройни проучвания са установили, че положителното докосване милването и гушкането карат бебето да се чувства сигурно и комфортно, като намаляват нивото на кортизол, хормон на стреса, и стимулират производството на окситоцин, хормон на щастието. Наблюдавайте бебето си и ще установите много скоро какво му харесва и го кара да се чувства спокойно. Контактът кожа-кожа е свързан в кърменето. А по време на баня бавно масажирайте скалпа, корема, ръцете, краката и стъпалата, ако това му харесва.

Повече сън
Когато сладкишът ви се изтощи, той започва да изразява недоволството си чрез плач. Ето защо е изключително важно той да спи достатъчно дълго време, за да е спокоен през активните си часове. Особено в началото, в първите седмици на бебето, е добре да планирате посещенията на всичките си роднини и приятели така, че да остава достатъчно време за сън на рожбата ви и да не се получава т.нар. „превъзбуждане“. Ако малкото ви започне да търка очите си и е било будно в продължение на два до три часа, то ви дава ясен сигнал, че е време да го сложите да спи.

Пренаредете графика си
Знаем, че ежедневието ви е натоварено, а след появата на бебето се заформя допълнителен стрес. Често времето не достига за домакинската работа, за работните си ангажименти, ако продължавате да работите „от вкъщи“, както и да „откраднете“ мъничко време за себе си. Затова е важно да планирате наново ежедневния си ритъм спрямо режима на бебето. Отделяйте време, за да си поиграете с бебето, преди да се заемете с останалите си задължения. Пейте песни, докато правите закуска. Говорете му, докато сменяте пелените, защото то обича да чува гласа ви. Ако сте заети с домакинска работа, разкажете на бебето си какво правите, докато то ви гледа.

Излизайте често с бебето
Понякога неспокойното бебе просто се нуждае от промяна в обстановката. Разходете се в парка, нека почувства слънцето на лицето си, да чуе шумоленето на дърветата, да помирише чистия въздух и да гледа какво се случва около него. Бебетата обичат да гледат и играят с други бебета, казват специалистите. Затова му дайте възможност да се социализира с едни и същи деца многократно – осигурете му рутина и ежедневни срещи за игра – така то започва да създава отношения.
Нека бъдем честни: Излизането е добре и за вашето настроение. Грижата за бебето е трудна, изолираща и изтощителна, не бива да се чувствате виновни, че искате да си починете. Присъединете се към група за мама, започнете да се виждате по-често с приятели. Децата с неспокойни и изтощени майки са по-уязвими от това да станат и те самите неспокойни. Ако започнете да се чувствате претоварени, да плачете прекомерно, изпитвате промени в навиците за сън или хранене или не можете да мислите ясно или да вземате решения, това са признаци, че трябва да вземете незабавни мерки.

Направете проверка на тялото
Бебето не може да говори и да ви каже какво го кара да се чувства неспокойно, така че понякога се налага да бъдете детектив. Ако то е спало добре, яло е и пелените му не са за смяна, направете проверка на тялото. Уверете се, че облеклото не дразни чувствителната бебешка кожа. Може да опитате да направите някой от ежедневните ритуали, които знаете, че карат бебето ви да се чувства спокойно и щастливо – масаж, топла вана или да го люлеете в любимата му детска люлка.

И все пак, понякога е добре да оставите бебето си да поплаче малко
Докато сладкишът ви расте, неизбежно е той да се разстрои, когато се опитва да седи, да пълзи, да ходи и да се храни. В тези случаи няколко сълзи могат да окажат благоприятно въздействие за развитието му. Едно от най-важните неща, които децата могат да почувстват в най-ранната си възраст, е усещането за способност, а видът на гордост върху лицето на вашето бебе, когато то пропълзи по пода за първи път само, ще остане спомен в ума и сърцето ви за цял живот. За да бъде бебето ви уверено и спокойно, е важно то да знае, че вие ще сте там, до него, както в добрите, така и в трудните моменти!