Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

През първия триместър от бременността, наред с вълнението, идват и неразположенията. Как да се справим с тях?

Умора
Постоянната умора може да е първата индикация, че сте бременна. Ще бъдем откровени: Няма магическо решение за това. Ще се чувствате по-уморени от обичайното за известно време. Има обаче няколко неща, които можете да правите, за да се справите до известна степен с изтощението и да повишите енергията си.

Сън. Когато сте уморени, най-добрият лек е да поспите малко. Опитайте да спите по един час повече през нощта или до по-късно през уикендите. Ако допълнителният сън не е опция, фокусирайте се върху това да си почивате, когато е възможно.

Хранете се добре. Здравословното хранене може да окаже положително въздействие върху енергийните ви нива. Яжте здравословни ястия и леки закуски, които няма да доведат до огромни промени в нивата на глюкоза. За да постигнете това, се стремете към шест малки хранения всеки ден, а не към три обилни.

Опитайте се да избягвате храни с високо съдържание на захар. Може да ви се струва, че яденето на бонбони ви дава енергия и това наистина е така, но само временно. След този бърз енергиен скок обаче ще страдате от колебания в нивата на кръвната захар, което ще ви направи по-уморени. Друг съвет, който можем да ви дадем – пийте повече вода.

Упражнения. Поддържането на физическа активност през деня ви помага да спите по-добре през нощта – а отделянето на ендорфин, което изпитвате след посещение на клас по Йога за бременни или Гимнастика за бременни например, ще ви даде незабавен тласък на енергия и настроение. Разходките сред природата също много помагат.

Гадене
Както повечето бъдещи майки бързо установяват, терминът „сутрешно гадене“ е подвеждащ. Малко бременни изпитват чувство на гадене само сутрин; обикновено се усеща целодневно през първия триместър. Близо 85% от бременните жени усещат гадене през този период.

Ако и вие влизате в този процент, първо обърнете внимание на това как се храните, за да опитате да облекчите гаденето. Избягвайте мазни храни (пържените картофи и пърженото пиле изобщо не са опция в този период). Хапвайте малки количества храна, съдържаща въглехидрати (солени крекери например), ако имате проблеми със задържането на храна. Дръжте нещо в стомаха си по всяко време и пийте много вода.

Джинджифилът също оказва благотворно влияние при много бъдещи майки. Чайове и добавки, предназначени да облекчат гаденето на бъдещите майки, също помагат при някои жени.

При голяма част от бъдещите майки, гаденето отминава в края на третия месец от бременността. Но ако не можете да задържате нищо – дори течности – и се чувствате замаяни, незабавно уведомете вашия лекар.

Подуване на корема и газове
През първия триместър на бременността нивото на прогестерон при жената е много високо, което кара гладките мускули на тялото да се разширяват – включително тези в стомашно-чревния тракт. Това разширение забавя храносмилането, което може да причини подуване и газове.
Първата стъпка при решаването на този проблем е да изключите от менюто си храни, причиняващи газове като боб и броколи. Храните с високо съдържание на захар и газирани напитки също могат да причинят дискомфорт.
Увеличаването на физическата активност на човек също помага, защото движението може да засили позаспалия храносмилателен тракт.

Констипация (Запек)
Забавеният стомашно-чревен тракт причинява друго често срещано оплакване през първия триместър: запек. Редовните упражнения може да дадат положителен ефект върху това неприятно състояние, както и увеличаването на фибрите във вашето меню (като авокадо и плодове). Не забравяйте да пиете достатъчно количество вода!
Опитайте да направите промени в начина на живот, преди да се обърнете към лекарства. Но ако се храните правилно, движите се редовно през целия ден, пиете повече вода и все още страдате от запек, се обърнете към лекаря си. Важно е да не допускате състояние на запек за продължителен период от време.

Чувствителност на гърдите
Хормоналният прилив през първия триместър носи със себе си един нежелан ефект: болки в гърдите. Те вероятно ще бъдат много нежни, но освен да ги третирате внимателно, не можете да направите друго. Уверете се, че сутиенът ви все още е удобен и не ви причинява дискомфорт, но ако това не е така, купете си не повече от един нов – гърдите ви ще продължат да растат и да се променят през цялата ви бременност.

Акне
Вашите хормони са причината за появата на акне, както в седми клас.

Яжте добре и приемайте ежедневно пренатални витамини. Здравословното хранене поддържа тялото на майката да функционира оптимално и помага на кожата й да изглежда здрава и свежа. Следете дали пренаталните ви витамини съдържат необходимите количества витамин С и цинк – две от най-важните хранителни вещества за здравето на кожата.
Производството на себум често се увеличава по време на бременност, така че търсете чисти, естествени продукти за грижа за кожата на лицето. Преглеждайте внимателно списъка на съставките и попитайте лекар или фармацевт, преди да използвате каквото и да е, за което не сте сигурни, че е на 100 процента подходящо за вас.

Добрите навици също имат значение: Измивайте лицето си всяка сутрин и вечер, дори когато сте изтощени, и пийте много вода.
Повечето майки установяват, че акнето им се изчиства от само себе си с времето. В редки случаи, когато огнището на акне засяга качеството на живот на майката, може да се наложи медикаментозно лечение. Ако случаят е такъв, използвайте само формули, одобрени и предписани от вашия лекар.

Главоболие
Повишаването на телесните течности и хормоналните промени могат да допринесат за главоболие в началото на бременността. Стресът също оказва влияние. Какво можете да направите?

Диета. Придържането към здравословен начин на живот и правилното хранене са огромни фактори за облекчаване на главоболието по време на бременността.  Избягвайте скокове и спадове в нивото на кръвната захар.

Масаж. Масажът на врата, гърба, главата и крайниците може да окаже вълшебно въздействие за облекчаване на главоболието.