Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Преминахте през бременността, раждането и сега сте готови да се приберете вкъщи и да започнете живота с бебето си. Честито! Веднъж озовали се вкъщи обаче може да се почувствате сякаш нямате представа какво правите!

Тези съвети могат да помогнат дори на най-неуверените родители да се почувстват спокойни в грижите за новороденото си бебе за нула време.

Получаване на помощ след раждането

Докато сте в болницата, говорете с експертите около вас. Много болници имат специалисти по хранене или консултанти по кърмене, които могат да ви помогнат да започнете кърмене или хранене с шише. Помолете за съдействие медицинските сестри, които могат да ви покажат как да държите, оригвате, преобличате и да се грижите за вашето бебе.

Роднините и приятелите също могат да предложат помощта си. Дори и да сте свикнали да вършите всичко сами и да сте твърдо решени да се справите с грижите за новороденото без външна помощ, съветваме ви да не отхвърляте напълно подадената ръка от близките ви хора. Но ако не ви се иска да имате гости точно в този момент или имате други притеснения, не се чувствайте виновни, че поставяте ограничения за посетителите. В крайна сметка вие решавате кое е най-добро за вас и бебето в момента.

Грижи за новороденото

Ако досега не сте държали новородено в ръцете си, неговата крехкост може да бъде леко плашеща. Ето няколко основни неща, които трябва да запомните:

• Измийте ръцете си, преди да вземете бебето в ръцете си. Новородените все още нямат силна имунна система, така че са изложени на риск от инфекция. Уверете се, че всеки, който се докосва до вашето бебе, предварително е измил ръцете си.

• Придържайте главата и шията на вашето бебе.

• Никога не разклащайте новороденото си, независимо дали е по време на игра или когато плаче. Ако трябва да събудите бебето си, не го правете с разклащане – вместо това гъделичкайте или галете краката на бебето си например.

• Уверете се, че бебето ви е здраво закрепено в количката, кошницата или столчето за кола. Ограничете всяка дейност, която може да доведе до силно разклащане или подскачане.

Свързване и успокояване на бебето

Свързването, една от най- приятните части от грижите за бебето, се случва през първите часове и дни след раждането, когато родителите правят дълбока връзка с бебето си. Физическата близост може да насърчи емоционалната връзка.

При кърмачетата привързаността допринася за емоционалния им растеж, което също се отразява на развитието им в други области, като например физическия растеж. Децата растат здрави и щастливи от това, че в живота си имат родител, който ги обича безусловно.

Започнете да изграждате връзка с бебето, като нежно го притискате към себе си. Бебетата, особено недоносените и тези с медицински проблеми, реагират много добре на масаж. Някои видове масажи могат да засилят връзката и да помогнат за растежа и развитието на бебетата. Много книги и видеоклипове засягат бебешкия масаж – попитайте вашия педиатър за препоръки. Внимавайте обаче – бебетата не са толкова силни, колкото възрастните, затова масажирайте бебето си нежно. Бебетата обикновено обичат звуци, като говорене, пеене и гукане. Детските дрънкалки и музикалните играчки са други добри начини за стимулиране на слуха на вашето бебе. Ако вашето мъниче е придирчиво, опитайте да пеете или да четете на глас.

Всичко за пелените

Преди да смените пелената на бебето си, уверете се, че имате всички налични материали, за да не се налага да оставяте бебето си без надзор на масата за преобличане. Ще имате нужда от:

• чиста пелена

• крем против подсичане

• кърпички за пелени (или съд с топла вода и чиста кърпа или памучни топки)

След всяко изхождане или ако пелената е мокра, поставете бебето по гръбче и махнете мръсната пелена. Използвайте водата, памучните тампони и кърпата или кърпичките за пелени, за да избършете внимателно зоната под пелените на вашето бебе. Когато сваляте памперса на момче, правете го внимателно, защото излагането на въздух може да го накара да уринира. Когато избърсвате момиче, движенията трябва да бъдат отпред назад, за да избегнете инфекция на пикочните пътища (UTI). За да предотвратите или излекувате обрив, нанесете мехлем. Не забравяйте винаги да измивате добре ръцете си след смяна на пелена.

Обривът от пелени е често срещано явление. Обикновено обривът е червен, релефен на докосване и ще изчезне след няколко дни с топли бани, малко крем за пелени и малко време за бебето без пелена. Повечето обриви се появяват, защото кожата на бебето е чувствителна и се дразни от задържането на влага в пелената.

За да предотвратите или излекувате обрив от пелени, следвайте съветите на специалистите ни:

• Сменяйте често памперса на бебето и възможно най -скоро след изхождането.

• Внимателно почистете зоната с нежен сапун и вода, след това нанесете плътен слой крем против подсичане. Кремовете с цинков оксид са предпочитани, защото образуват бариера срещу влага.

• Оставете бебето без пелена за кратко. Това дава възможност на кожата да диша. Ако обривът под пелените продължава повече от 3 дни или се влошава, обадете се на вашия лекар – това може да е причинено от гъбична инфекция, която изисква рецепта.

Основи на къпането

Къпането на бебето е важна част от грижите за новороденото. Това е време на сближаване между вас и мъничето, което можете да превърнете в любим ежедневен ритуал.

 Подгответе тези продукти, преди да започнете да къпете бебето си:

• мека, чиста кърпа

• мек бебешки сапун и шампоан без аромат

• мека четка за стимулиране на скалпа на бебето

• кърпи или одеяла

• чиста пелена

• чисти дрехи

• крем против подсичане

Ползвайте плот за преобличане и затоплете помещението. Нека ваната с вода е подготвена, преди да поставите бебето на плота. Съблечете бебето си и го увийте в кърпа. Избършете очите на бебето си с чист тампон, навлажнен само с вода, като започнете с едното око и избършете от вътрешния ъгъл до външния ъгъл. За двете очи използвайте два отделни тампона. Движението трябва да бъде отвътре навън, като не повтаряте. Почистете носа и ушите на вашето бебе с влажна кърпа. Същото направете и с лицето му.

След това, използвайки бебешки шампоан, създайте пяна и внимателно измийте главата на бебето си, изплакнете. Продължете с тялото, като обърнете специално внимание на гънките под мишниците, зад ушите, около врата и в областта на гениталиите. След като сте измили тези зони, уверете се, че са сухи, преди да поставите пелена на бебето.

През цялото време на къпане периодично и леко обливайте с вода тялото на бебето, за да не изстине. След баня незабавно завийте бебето с кърпа, като внимавате да покриете главата му. Бебешките хавлиени кърпи с качулки са чудесен избор за целта. Докато къпете бебето си, никога не го оставяйте само. Ако трябва да излезете от банята, увийте бебето в кърпа и го вземете със себе си.

Грижа за пъпната връв на бебето

Грижата за пъпната връв при новородени е много важна. Областта на пъпа на бебето не трябва да се потапя във вода, докато пъпчето не падне и зоната не се успокои. Докато падне, пъпният участък ще промени цвета си от жълт на кафяв или черен – това е нормално. Обадете се на вашия педиатър, ако областта на пъпа изглежда червена или ако се развие неприятна миризма или се отделя секрет.

Хранене и оригване на бебето

Независимо дали кърмите или храните новороденото си с адаптирано мляко, вероятно ще имате въпроси колко често да го правите. По принцип се препоръчва бебетата да се хранят при поискване – когато изглеждат гладни. Вашето бебе може да ви подскаже, като плаче, слага пръсти в устата си или издава сучещи звуци.

Новороденото бебе трябва да се храни на всеки 2 до 3 часа. Ако кърмите, дайте на бебето си възможност да суче около 10-15 минути от всяка гърда. Ако го храните с адаптирано мляко, вашето бебе най-вероятно ще приема около 60–90 милилитра при всяко хранене.

Някои по-сънливи новородени трябва да бъдат събуждани на всеки няколко часа, за да се уверите, че получават достатъчно храна. Обадете се на вашия педиатър, ако се налага да събуждате новороденото често или ако бебето ви няма желание да се храни.

Ако храните с адаптирано мляко, можете лесно да следите дали бебето ви получава достатъчно количество храна, но ако кърмите, това може да бъде малко по-сложно. Ако вашето бебе изглежда удовлетворено, често сменяте пелените му, спи добре и наддава редовно, значи той или тя яде достатъчно.

Друг добър начин да разберете дали бебето ви суче достатъчно е да забележите дали гърдите ви са пълни преди хранене на бебето и съответно спокойни след това. Говорете с вашия педиатър, ако имате притеснения относно растежа или храненето на вашето дете.

Бебетата често поглъщат въздух по време на хранене, което може да предизвика газове. За да предотвратите това, често оригвайте бебето си. Опитайте да оригвате бебето си на всеки 60–90 милилитра, ако храните с шише, и всеки път, когато сменяте гърдите, ако кърмите. Ако бебето ви често има газове, гастроезофагеален рефлукс или е неспокойно по време на хранене, опитайте да оригвате мъничето по-често от посоченото по-горе по време на хранене.

Ето как да оригвате бебето си:

• Дръжте бебето изправено с глава на рамото ви. Подпирайте главата и гърба на бебето, докато леко потупвате или погалвате с кръгови движения гърба му с другата си ръка.

Ако бебето ви не се оригне след няколко минути, променете позицията на бебето и опитайте още няколко минути. Винаги оригвайте бебето си, когато храненето приключи, след това го дръжте в изправено положение поне 10–15 минути, за да избегнете рефлукс.

Основи на съня

Като новоизлюпен родител може да се изненадате да научите, че новороденото всъщност спи около 16 часа на ден или повече!

Новородените обикновено спят в продължение на 2-4 часа. Не очаквайте бебето да спи през нощта – храносмилателната му система е толкова малка, че мъничето се нуждае от храна на всеки няколко часа и трябва да се събужда, ако не е било хранено 4 часа (или по -често, ако малкото не наддава достатъчно).

Вероятно се вълнувате да научите кога може да очаквате бебето ви да започне да спи през нощта? Много бебета спят през нощта (между 6-8 часа) на 3 -месечна възраст, но ако вашето не прави това, не се притеснявайте. Подобно на възрастните, бебетата трябва да развият свои собствени модели и цикли на сън, така че ако новороденото ви наддава добре и изглежда здраво, не се отчайвайте, ако не спи непробудно през нощта и след

На много новородени дните и нощите се сливат. Те са склонни да бъдат по- активни през нощта и по- сънливи през деня. Един от начините да им помогнете да си изградят режим е да сведете до минимум игрите и стимулацията през нощта. Дръжте светлините слаби, като използвате например нощна лампа. Говорете, пейте и играйте с бебето си основно през деня.

Ако имате въпроси или притеснения, помолете педиатъра да препоръча допълнителни ресурси, които могат да помогнат на вас и вашето бебе да растете заедно. За полезна информация и съвети, следете редовно https://mamazona.bg