Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Снимка: Личен архив

Галя Георгиева е поп изпълнител, PR и магистър по Връзки с обществеността, Музикално изкуство, Химия и Екология. Член е на Музикална програма „Клуб на пеещи дипломати & Ко“, в която представя България в редица благотворителни концерти и събития, наред с представители на дипломатическите мисии у нас, като Н.Пр. Мартин Клепетко – Република Чехия, Н.Пр. Михеил Уклеба – Грузия, оперната певица Марта Мадан – съпруга на Н.Пр. Вячислав Мадан – Молдова, оперната певица Вера Розова, Владимир Славин, Людмила Филамончук и др.

Тя работи активно в социалната сфера, в екипа на заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова. Организатор е на благотворителни събития и кампании в подкрепа на хора в неравностойно положение, в които и самата тя участва. Един от организаторите е на благотворителните кампании „Да събудим хората в „будна кома“ и „Нека станем по-добри“ за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти, и хора в състояние на „будна кома“. Повече от 10 години работи по различни културни и социални проекти с професионалните актьори с увреден слух от група „Жестим“ и театър „Мим-Арт“, с които съвместно провеждат благотворителни концерти и театрални постановки. В репертоара на формациите са включени много от песните, изпълнени от Галя. Заедно организират ежегодно благотворителния концерт-спектакъл „Продължаваме заедно“ с участието както на популярни изпълнители и артисти, така и на певци и танцьори с увреждания.

Член е на организационния екип на Международен фестивал за поп и рок музика „София“, който се провежда ежегодно по повод празника на столицата от Sprint Production с подкрепата на Столична община, Министерството на културата

Галя има 3 авторски албума, обединени под името „Заклинание в четири сезона“ с участието на утвърдени автори, музиканти и изпълнители, посветени Благотворителната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Тя е един от инициаторите на тази важна обществено значима кауза, която е в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми. 

Изпълнител е на песента „Мечта за дете“, по текст на Ивелина Рускова и по музика и аранжимент на Пейо Пеев, която стана химн на Фондация „Мечта за дете“ и се дава началота на всяко от събитията на организацията. Песента се изпълнява и със жестомимичен език от група „Жестим“. Галя е съпричастна с репродуктивните проблеми на жените поради личен мотив. Тя самата се е сблъскала с такъв. За радост, с много упоритост, смелост, воля и добри медицински специалисти, животът й е вече напълно променен от две прекрасни деца. Те са пример, че каузите имат смисъл!

Деца: Георги и Маргарита Георгиеви – 2 г. и 4 м.

Какви предизвикателства срещна по време на бременността и майчинството?

ГГ: Най-голямото предизвикателство за мен беше да се науча да се приемам такава, каквато съм, защото има моменти и състояния, които не могат да бъдат контролирани, колкото и да се стреми човек. Просто в живота на всеки има периоди, които трябва да преминат, ние само трябва да бъдем търпеливи и да приемаме по-спокойно промените, въпреки, че не ни харесват толкова много.

Един такъв период за мен беше бременността – не можех да се приема добре с промяната на външния ми вид, имах доста неразположения, но знаех, че и това ще премине. Особено, когато знаех, че ме очаква най-голямата и смислена промяна в живота ми. Надявах се, че всичко да бъде наред. Имах си достатъчно ангажименти по време на бременността и гледах да не си стоя къщи. Работата и движението ми доставяха повече комфорт и не ме оставяха да мисля за евентуални проблеми и да се отдам на неприятните преживявания. 

А майчинството ми показа истинския смисъл на моя живот и това да бъда жена.

Снимка: Личен архив

С какво те промени майчинството?

ГГ: Смятам, че майчинството е нов период в живота на всяка жена. И при мен е така – направи ме по-грижовна, по-чувствителна, но и по-спокойна, осъзната и смирена. Накара ме да променя приоритетите си и нагласите на целият ми живот. Майчинството ме направи специална – за себе си и за децата ми.  Определено ме върна в детството, което малко бях позабравила, и ме накара да обърна по-специално внимание на нещата, които вълнуват и радват децата, а аз дори не забелязвам.

На какво те научиха твоите деца?

ГГ: Моите две деца ми показаха, че няма невъзможни неща. Показаха ми, че с упоритост и постоянство резултатът се постига и то в двойни дози. Марги и Жорко ми показаха, че трябва да продължавам да следвам мечтите си, и колкото и да е трудно не трябва да се отказвам. Научиха ме, че понякога животът поднася изненади, не винаги протича естествено и по традиционен начин, но това са само уроци, и когато правилно ги разберем, можем бъдем щастливи, да намерим своята хармония и да подредим ценностите в живота ни – семейство, близки, приятели. Показват ми малките, но красиви неща, които са около нас, но които не забелязваме, поради забързания и динамичен начин на живот. Сега, когато съм с тях, няма как да бързам, имам възможност да се насладя на природата, слънцето, на разходката с тях и да търся правилния начин, по който да ги възпитавам и уча на добри неща. Да бъдеш родител е голяма отговорност, ролята на родителя е не само да отгледа детето, а да го научи на уважение и обич, да му даде личен пример и да изгради у него качества, които да го превърнат в личност, в добър човек.

Разкрий ни своята тайна рецепта за успешно съчетаване на майчинството с професионалното развитие.

ГГ: Моята тайна за успешно съчетание на майчинство и професионално развитие изобщо не е никаква тайна. Благодарна съм на моята майка, която е до мен от първия ден след изписването ми от „Майчин дом“. Трудно е отглеждането на две деца едновременно, още по-трудно е съчетаването със служебните и професионални и творчески ангажименти. Ставането рано не е достатъчно, радвам се, че съм голяма късметлийка и имам истински и верни приятели, и невероятни колеги.  Благодарна съм за подкрепата на семейството ми и помощта на всички близки хора до мен, които с радост ми помагат за отглеждането и щастливото ежедневие на Марги и Жорко.

Как би довършила изречението „Да бъдеш родител е

ГГ: …привилегия, отговорност и щастие!

Как протича един твой ден?

ГГ: По принцип имаме някаква програма, която се опитваме да спазваме, но поради епидемиологичната обстановка, в която все още се намираме, се налага да се съобразяваме с ограниченията и да се възползваме от настоящите възможности. Децата са много общителни и контактни, но за съжаление не успяха да посещават много ясла, поради ограниченията в детските заведения, но компенсираме с разходки, съчетаваме ги със занимателни игри и срещи с други деца на открито.

Имате ли си ежедневни малки ритуали?

ГГ: Все още е трудно да спазваме ежедневни ритуали. Вечерите са много забавни. Те са неуморни, много обичат да се къпят, двамата все повече се заиграват заедно, гонят се, крият се, карат се, но един без друг не тръгват – точно като близнаци.

Как се забавлявате с децата през почивните дни?

ГГ: Ходим на разходки, те карат тротинетки, колелета, коли. Водим ги в един център за работа с деца „Чудеса“, в който могат да играят свободно и да се забавляват. Там има много творчески дейности, театрални, приложни, музикални. Сега всичко за тях е много интересно. Много обичат да свирят на барабани.

Как си почиваш?

ГГ: Моята почивка е активна. Нямам много време за почивка. Посвещавам я на децата. В останалото време се отдавам да служебните си и творчески си ангажименти. Това ме кара да се чувствам пълноценна и ми дава нови сили, нова енергия.

Би ли споделила как поддържаш външния си вид?

ГГ: Най-важното за външния ми вид е да използвам времето, когато имам възможност да поспя 1-2 часа повече. Тогава се чувствам бодра, заредена с ентусиазъм за нови творчество и тогава се усмихвам повече. Останалото е женска суета, която не подминава и мен. Когато имам възможност, не пропускам да се възползвам, но най-обичам да отида на фризьор.

Едно малко предизвикателство: напиши ни рецепта за любимо ястие на твоите деца.

ГГ: И двете ми деца обичат много бисквитена торта. Това е едно от любимите им ястия. Жорко е претенциозен към храната, но може всеки ден да яде домашната лютеница на баба. Тя я прави по специална собствена рецепта, слага много зеленчуци, а тайната й съставка е любов.