Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Независимо дали сте решили да храните бебето с адаптирано мляко от самото начало, допълвате ли кърмата с адаптирано мляко или преминавате от кърма към адаптирано мляко, със сигурност ще имате въпроси. Ето отговори на някои от най- често задаваните въпроси относно храненето с адаптирано мляко.

Какви консумативи ми трябват?

От кутия адаптирано мляко до бутилки, от биберони до стерилизатори, изборът може да изглежда безкраен. Но преди да се роди вашето бебе, е добра идея да спрете да купувате прекалено много консумативи. В края на краищата може да се наложи да ги върнете, когато установите, че бебето ви не харесва това, което сте избрали.

За да преминете към хранене с адаптирано мляко през първата седмица, ще трябва да имате достатъчно от избраното мляко, бутилки и биберони. Четки за бутилка и за биберон също ще ви бъдат полезни.

След като започнете да захранвате бебето си, може да откриете, че си струва да инвестирате в повече или различни видове шишета или предмети, които могат да направят процеса на хранене малко по- лек. Дори да сте решили да не стерилизирате шишетата и бибероните непрекъснато, е добре да го правите задължително преди първата им употреба и на определени интервали от време след това.

Какъв тип адаптирано мляко да използвам?

В наши дни се предлагат много различни бебешки формули (на голямо разнообразие от цени). Попитайте вашия педиатър кои марки могат да бъдат най -подходящи за бебето ви. Можете също така да говорите с други родители на бебета за това какво използват и защо. Но не забравяйте, че в крайна сметка всичко зависи от вашето бебе.

Различните видове адаптирани млека днес са следните видове (в световен мащаб):

• Адаптирани млека на базата на краве мляко, които съставляват по-голямата част от бебешките формули. Повечето такива продукти на млечна основа имат добавено желязо, от което бебетата се нуждаят. Използвайте само обогатена с желязо формула, освен ако вашият лекар не ви е препоръчал друго.

• Формули на основата на соя, за родители, които не искат бебетата им да ядат животински протеини, или за бебета с установена непоносимост към лактоза. Много бебета, които са алергични към краве мляко, също са алергични към протеина в соевите адаптирани млека, така че формулите на соева основа обикновено не помагат при алергии към млечни протеини. Използвайте само обогатена с желязо формула, освен ако педиатърът не ви е препоръчал друго.

• Хипоалергенни формули за бебета с непоносимост към основните формули, като тези с алергии към мляко или соеви протеини. Протеините в тези хипоалергенни формули се разграждат до основните им компоненти и така се усвояват по- лесно.

• Специализирани формули, предназначени за недоносени бебета с ниско тегло при раждане.

Повечето адаптирани млека се предлагат под формата на суха прахообразна субстанция, която изисква смесване с вода.

Какъвто и вид да изберете, не забравяйте да проверите срока на годност на всички кутии с адаптирано мляко.

Какъв вид шише за хранене да използвам?

Шишетата се предлагат в различни форми и размери, могат да бъдат направени от стъкло или пластмаса и могат да бъдат за многократна употреба или да имат вътрешни подложки за еднократна употреба. Някои бебета предпочитат определени форми или бутилки с подложки от вътрешната страна. Може да се наложи да опитате няколко различни марки, преди да намерите тази, която бебето ви харесва и която не предизвиква колики например.

Важно е да се отбележи, че някои пластмасови бутилки са етикетирани като „без BPA“-което означава, че те не съдържат химикала бисфенол А, който се намира в някои пластмаси и може да повлияе на здравето на децата. Стъклените бутилки са без BPA и могат да издържат дълго време, но могат да се напукат и счупят, така че трябва да се проверяват често, за да се избегне нараняване на вашето бебе.

Какъв вид биберон да използвам?

Разнообразието от биберони за шишета за хранене е огромно. Бибероните се предлагат в силиконов (прозрачен) или латексов (кафяв) вариант. Но опциите не свършват дотук.

Многото различни разновидности включват ортодонтски биберони, заоблени, широки и плоски такива, и т.н.. А някои се рекламират като „по- близо до естествената форма на майчините гърди“. Но кой вид е най- добър, наистина зависи от вашето бебе и от това, което той или тя предпочита. В края на краищата всяко бебе е различно.

Бибероните също често се предлагат в различен брой, възраст на бебето или брой капки, с които се определя потокът (т.е. бавен, среден или бърз) на адаптирано мляко или кърма. Например, бързите потоци могат да задавят по- малките бебета или просто да им дадат повече, отколкото могат коремчетата им да поберат, докато по- бавните потоци могат да доведат до поемане на повече въздух и появата на колики.

Колко често трябва да се сменят бибероните?

Това зависи от това как бибероните, които използвате, се изхабяват вследствие на почистване, стерилизация и ежедневна употреба. Не забравяйте да ги проверявате редовно за следи от износване и да ги сменяте често. Също така, с растежа на вашето бебе е добре да сменяте и размера на бибероните.