Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Вашето бебе е с размерите на малина.

Дължина на бебето:  16 mm.

Тегло на бебето:  0.001 kg.

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Вашето бебе расте и се развива: през последните две седмици то е пораснало четирикратно. С растежа, деликатните му черти на лицето стават все по-ясни, като ушите, горната му устна и мъничкият връх на носа се виждат ясно. Клепачите му също ще се оформят за първи път тази седмица и сърцето му става все по-силно от ден на ден.

Вашето бебе вече има пръсти на ръцете и краката – и те са оплетени! Ръцете му са свити в китката и се срещат над сърцето. Сега то има колене и краката му може да се срещнат пред тялото.

Дихателната система на вашето бебе вече се формира. Дихателните тръби се простират от гърлото му до развиващите се бели дробове.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук през седмица 8

На изображение от ултразвук можете да видите, че ембрионът лежи по гръб с глава вдясно от екрана. В тази позната сега S-форма можете да видите, че главата на бъдещото бебе става по-голяма през тази част от първия триместър, за да побере нарастващия мозък. Мозъкът е разделен на три основни части: преден мозък, среден мозък и заден мозък. Както през предходната седмица, задният мозък може да се разглежда като тъмна област в задната част на главата на ембриона.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Променящото се тяло на мама    

Може и да нямате желание за кисели краставички и сладолед, но гладът по време на бременността може да причини хаос в иначе здравословния ви хранителен режим. Истината е, че не ядете за двама, а допълнителните калории, от които се нуждаете ежедневно през бременността, са само около 300. И въпреки че почти може да чуете как шоколадовата торта или пакетчето крекери викат името ви, опитайте се вместо това да потърсите по-здравословно лакомство – например смути, малко извара с мед или чаша мляко.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Направете нещо за себе си тази седмица! Лесно е да поставите целия фокус върху бебето си в наши дни – и приятелите, и семейството ви вероятно правят същото. Отделете си малко време преди появата на бебето – направете си педикюр, отпуснете се на дивана с хубава книга, излезте с приятелка или изведете кучето си на дълга разходка в парка. Считайте го за част от бъдещата ви роля на майка, която е щастлива и спокойна. (Всичко за преодоляване на стреса е полезно за вас и бебето, нали?).

Започнете да „документирате“ бременността си

Вземете си дневник и в него описвайте случващото се с тялото ви всяка седмица, като в този дневник можете да поставяте и снимките от ежемесечния ултразвук, както и изследванията, които правите. Не забравяйте да описвате и емоциите, които изпитвате.

Обърнете внимание на психичното си здраве

Нормално е да се чувствате объркани по време на бременността. Но ако тези емоции продължават повече от две седмици, споделете това с вашия лекар.

Лягайте си рано

В началото на бременността може да сте по-изтощени, отколкото някога сте си представяли, че бихте могли да бъдете. Давайте си повече почивка, като си лягате по-рано и си осигурявате достатъчно количество сън.

Остават ви 32 седмици! Вие сте във втория месец!

Симптоми на бременността през седмица 8

Нарастващи гърди

Повишаването на нивата на хормоните кара гърдите ви да растат в подготовка за лактация. Не се изненадвайте, ако промените размера на сутиена с една или две чашки, особено ако това е първото ви бебе. Имайте го предвид, когато купувате нов сутиен.

Подуване на корема

Хормоналните промени в началото на бременността могат да ви накарат да се почувствате подути, подобно на чувството, което някои жени изпитват непосредствено преди менструацията. Ето защо може да усещате дрехите си по-прилепнали от обичайно на талията, дори в началото, когато матката ви е все още доста малка.