Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

През бременността е характерно влечението към сладко и много бъдещи майки посягат към захарните изделия с оправданието, че виновна е бременността. Когато сме информирани и осъзнати обаче, може да избегнем консумацията на празни калории като добавим някои полезни храни, които ще задоволят апетита ни към сладко. Не съм чувала някоя бременна да я влече към цвекло, но със сигурност то е един полезен начин да си доставите ценни вещества. А ако е приготвено по подходяща рецепта, може да е доста вкусно. Ще ви дам някои вкусни идеи, но преди това нека разберем:

Може ли да консумираме цвекло през бременността?

Да, може в умерени количества да хапваме цвекло. Това означава около 2 глави на ден. То има способността да пречиства кръвта, да извършва щадящ детокс и да зарежда с енергия, независимо дали е сурово, сготвено, ферментирало или на сок.

Какви са здравословните ползи от цвеклото през бременността

  • Намалява риска от родилни дефекти: Богато е на фолиева киселина, която осигурява превенция срещу спина бифида.
  • Подобрява имунитета: Бременните жени имат нужда от допълнителна защита срещу вирусни и други инфекции. Цвеклото има отлични антиоксидантни свойства, които подобряват имунитета.
  • Превенция на остеопорозата: Бременността предразполага към остеопороза. Цвеклото съдържа значителни количества силиций, който спомага за усвояването на калция.
  • Регулира метаболизма: Отличен източник на калий. Консумацията му балансира електролитите и метаболизма. Спомага и за поддържането на оптимално кръвно налягане през бременността.
  • Превенция на болките и подуването в ставите: съдържа беталаин, притивовъзпалителен агент, който намалява болките и подуване в ставите.
  • Естествено средство за прочистване на кръвта: Има способността да пречиства майчината кръв и по този начин да намали риска от заболявания и инфекции на плода. Сокът от червено цвекло повишава физическата издръжливост и поддържа кръвното по време на раждане.
  • Предпазва от анемия: Богато е на желязо и спомага за повишаването на хемоглобина.
  • Регулира кръвната захар: Цвеклото е храна с нисък гликемичен индекс и спомага за поддържането на захарта в кръвта през бременността. А по този начин се предотвратява качването на излишни килограми.
  • Подобрява развитието на плода: Богато е на витамините А и Е, които са ключови за правилното развитие на фетуса.
  • Подобрява храносмилането: богато е на фибри, поради което често го препоръчвам по време на бременността. Има разхлабващо действие, без да предизвиква засилена перисталтика, която иначе може да подразни матката.   

Има ли цвеклото странични ефекти?

  • Понякога изключваме цвеклото от менюто, поради следните причини:
  • Цвеклото съдържа бетаин, който може да предизвика гадене, диария и повръщане при някои жени.
  • Високото съдържание на оксалати може да предизвика образуване на камъни в бъбреците при жени, които са склонни към това.
  • Прекалената консумация на цвекло не е благоприятна за бременни.
  • Конвенционалното цвекло може да съдържа повече нитрати, което да повиши токсините в организма.
  • Може да има временен негативен ефект върху гласните струни.
  • Може да оцвети урината и изпражненията в червено.

Как да консумираме цвеклото през бременността?

Макар и да не е сред най-популярните храни, цвеклото може да бъде приготвено по най-разнообразни начини. На вас ще оставя да изберете своя фаворит:

  • Настъргано, в салата с моркови, зеле и други зеленчуци.
  • Печено, заедно с други зеленчуци с малко черен пипер, сол и зехтин.
  • Варено или на крем супа. Може с добавени други зеленчуци и подправки.
  • На фреш, заедно с морков и ябълка.
  • Настъргано и добавено в тесто прави изделията хрупкави и розови на цвят.
  • На квас от цвекло, като се ферментира с малко сол.
  • Изсушено във фурната. След което се смила и се приготвя прах от цвекло, който може да се добавя към ястия.
  • Листата на цвеклото може да се добавят към смутита, салати и супи.
  • От цвекло може да се приготви вкусен чай с мед и лимон.
  • Могат да се приготвят сладкиши от сварено цвекло с добавен мед и любими подправки (канела, кардамом и др.)

И така, в есенния сезон, когато градината ни предлага изобилие от разноцветни плодове и зеленчуци, сега е моментът да се възползваме от тях. Какво по-голямо богатство да се случи да сте бременни през този красив и наситен сезон! Наслаждавайте се на природата и на бременността!