Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

д-р Емилия Баева, Педиатър

Д-р Баева, какво представлява имунитетът?

Имунитетът (правилното функциониране на имунната система) е от първостепенно значение за оцеляването ни. Представете си го като щит, без който бихме били беззащитни срещу непрекъснатите атаки от бактерии, вируси, паразити и други патогени. Той ни поддържа здрави и способни да се противопоставим на всички заплахи, на които сме изложени от самото ни раждане. Този своеобразен щит всъщност е огромна мрежа от клетки, органи и тъкани, разположени из цялото тяло, които са в непрекъснато търсене на външни нашественици. Когато врагът се идентифицира, следва добре координирана и сложна „операция“, наречена имунен отговор.

Вярно ли е твърдението, че когато децата се родят, техните имунни системи не са напълно развити?

Въпреки че при всеки индивид имунната система е различна, общото е, че тя се развива през целия живот, като най-силна е в зряла възраст. Основният, т.нар. „обучителен“ период е между 0 и 5-годишна възраст – тогава имунната система се учи как да реагира на различните патогени в нормалната заобикаляща среда. Поради тази причина колкото повече срещи с вируси, бактерии и алергени има защитната система на детето, толкова по-добре се научава да разпознава и реагира правилно на тези нашественици, изграждайки активен и адекватен имунитет.

Как действа защитният механизъм на имунната система?

Нашата имунна система е една от най-комплексните в организма и е специализирана да ни защитава. Може да бъде разделена на два коопериращи се защитни механизмаспецифична и неспецифична имунна система, които са свързани помежду си по различни начини.

Неспецифичната имунна система не се бори със специфични агенти и няма имунологична памет, но предлага по-обща защита. Тя е бърза и широкообхватна, известна е като вроден имунитет. Работи непрекъснато, за да ни защити срещу много различни външни агенти, с които се срещаме ежедневно.

Можем да кажем, че неспецифичната имунна система е защитата „на първа линия“. Тя се състои от бариери, каквито са кожата и лигавиците на гърлото и червата, и клетки, наречени естествени убийци, които откриват и разрушават чуждите клетки бързо и безразборно.

От друга страна специфичната имунна система се развива през годините, съхранявайки знанията си за специфични микроби, с които се срещаме в т.нар. имунологична памет. Така наречените Т-клетки образуват армия, тренирана да открива специфични микроби въз основа на информацията, съхранена в имунологичната памет. Този склад на информация продължава да нараства по време на живота ни. В случай на нежелано влияние се стартира имунният отговор – тези имунни клетки се опитват да се справят с причинителя. Специфичната имунна система е адаптивна и целенасочена и е известна като придобит имунитет. Този специфичен, адаптивен имунитет се осъществява от B-лимфоцитите, които образуват антитела. През живота си, ние непрекъснато сме атакувани от най-различни микроби и имунната ни система изгражда своя собствена памет от антитела към тези патогени, с които се срещаме. Сложната защитна система складира копие на веднъж създадено антитяло и ако същият антиген се появи повторно, отговорът на системата е по-бърз и адекватен.

Д-р Баева, как можем да подкрепим имунната система на детето си?

Важно е да знаем, че периода, в който имунитета се учи и усъвършенства, е процес, на който можем да оказваме влияние. Ако искате да дадете най-добрия здравословен старт на детето, трябва да подпомагате неговата имунна система, особено през първите години от живота му. Стартирайте със здравословни дози витамин D (набавен чрез редовни и чести слънчеви бани), тъй като той играе съществена роля за имунитета.

Осигурете подходящата среда за детето. Чистият и свеж въздух подобрява метаболизма, кръвообращението, работата на нервната система и общия тонус на организма.

Балансирана диета -включете сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни. Новите места и срещи, всеки допир правят уроците на имунната система по-интензивни и информативни, с което се обогатяват нейната памет и арсенала ѝ за отговор към различните патогени.

Децата имат нужда от излагане на външни агенти, за да изградят тяхната имунологична памет. Не дезинфекцирайте всичко!

Достатъчният сън и почивките през деня са много важни за редуциране на стреса, позволявайки на имунната система да си върши добре работата. В своята практика аз препоръчвам на майките през есенния период да добавят Wellbaby капки за бебета от 4-12 месеца, 2 пъти дневно по 0.5 ml или Wellbaby сиропза бебета над 6 месеца и деца до 4 години, 5 ml веднъж дневно към хранителния режим на децата, за да подкрепят имунитета им.

Изключително балансирани формули, съдържащи витамини, минерали и аминокиселини.

Като особено важни са:

Витамин D /400 IU/- с доказана роля за регулиране на имунитета,

Витамин А и Е, които действат като антиоксиданти при недоносените деца за превенция от бронхо-пулмонална дисплазия, ретинопатия и некротизиращ ентероколит. Недоносените бебета имат по-ниски серумни нива на витамин А, който е отговорен за белодробното и ретинално развитие, интегритета и регенерацията на дихателния епител. Витамин Е е важен антиоксидант, необходим за поддържане на всички растящи тъкани и протекцията им от свободни радикали.

Цинк– с доказана роля за възстановяване на епитела на кожата и лигавиците.

L-лизин, включен в Wellbaby капкиеедна от деветте незаменими аминокиселини, която човешкото тяло не произвежда и трябва да си набавя допълнително. Има противовирусно действие, особено по отношение на вируси, предизвикващи херпес и остри респираторни инфекции. Желязо– за предпазване от анемия като последствие от инфекзиозно заболяване.

През  първите  1000  дни  и  след  това организмът  на  децата  и  техните развиващи  се  имунни  системи непрекъснато  се  сблъскват  с  нови микроби –  дали  от  братята  и  сестрите си  или  от  други  деца  на  детската площадка, от  яслата  или  детската градина  или  по – късно  от  училище.

Това постоянно излагане може да доведе до по-чести инфекции в ранните години, като средно едно дете има такива инфекции от 6-12 пъти годишно със симптоми, подобни на настинка. Тези непрекъснати срещи с микроби им помагат да изградят имунологичната памет, тъй като имунните клетки в техния организъм се учат от всеки случай.

Този процес продължава през целия живот и така организмът скоро може да разпознава най-често срещаните микроби. Постепенната адаптация означава, че имунната система на децата обикновено става по-силна, когато те порастват. За по-големите деца от 3 до 7 години  препоръчвам Wellkid Peppa Pig Мултивитамини за подкрепа в периода на бързо развитие на детето и на имунната система.

Wellkid Peppa Pig Мултивитаминиса първокачествени меки желирани таблети, подходящи и за вегетарианци и вегани.

  • Укрепват имунната система.
  • Поддържат естествената устойчивост на детския организъм.
  • С включен Витамин D – за нормалното състояние на костите и зъбите. Витамин D е включен в предпочитаната форма витамин D3 (като веган холекалциферол).
  • С Инулин – пребиотик, който увеличава добрите бактерии, стимулира имунната система. Подпомага усвояването на витамини и минерали и предотвратява запека.

А за децата от 4 до 12 години еWellkid Имун.Помага на родителите да осигурят пълноценен хранителния прием на 24 нутриенти в една таблета на ден. Тези съставки са балансиран, но мощен помощник в укрепването на имунитета.

Каква роля оказва  стомашно-чревната система за имунитета? Вярна ли е поговорката, че здравият стомах, гарантира здраво тяло?

Чревната флора включва бактерии като лактобацили и бифидобактерии и започва да се развива по време на раждането и малко след това. Микробният трансфер, който се извършва по време на вагинално раждане означава, че бактериите започват да се колонизират веднага, давайки на чревната флора на новороденото нещо като начален старт.

Микробиотата  на  червата  тренира имунната  система и играе ключова роля в създаването на нормално  функциониращи механизми на имунна защита.

Пробиотикът Wellkid Peppa Pig съдържа 6 щама пробиотични култури, с отлични свойства за прилепване към чревната стена. Той осигурява оптимално количество пробиотични бактерии. Подпомага нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. В състава му е включен и Калций, който съдейства за нормалната работа на храносмилателните ензими.

Децата постоянно изпробват нови неща и се впускат в нови приключения.

Нова заобикаляща среда, нови приятели, нови преживявания – всеки ден децата виждат и научават нещо ново. Докато ходят на училище, организмът им  непрекъснато се сблъсква с нови микроби. Това неминуемо води до:

  • Изпитания за имунната система- смяна на дневната занималня или училището.
  • Инфекциите често се увеличава- болните деца не остават вкъщи, продължават да ходят на училище и могат да заразят другите деца.
  • Децата са в тесен контакт с другите, особено в детските градини и в началните училищни години, правейки ги по-податливи на неблагоприятните условия.

Какви са моите съвети – на какво да научим децата си:

  •  Насърчавайте редовното миене на ръцете,
  •  Приучете децата да не лапат играчките си,
  •  Оставяйте децата вкъщи, когато са болни, за да предпазят другите.

Здравословното хранене, зеленчуците и плодовете, разходките на чист въздух и добре подбраните витамини, като неразделна част от ежедневния режим ще ви помогнат да укрепите и засилите имунитета на децата през есента и зимата.