Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Терминът ви се изчислява от първия ден на последната ви менструация. Зачеването се случва около две седмици от този ден и тогава наистина може да се потвърди със сигурност, че сте бременна.
Дължина на бебето: 0.1 мм
Тегло на бебето: 0.00 кг

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Удивително е, че полът на вашето дете и всички наследствени генетични характеристики – като цвят на очите, цвят на косата, кожа и тип тяло – са определени от момента на зачеването. Вашето развиващо се бебе, което сега се нарича ембрион, има 46 хромозоми – 23 от вас и 23 от вашия партньор. Тези хромозоми помагат да определят пола и чертите на бебето като цвят на очите и косата и до известна степен личността и интелигентността. След оплождането кълбото клетки, вече ембрион, ще завърши пътуването си през фалопиевата тръба и ще се зарови в стената на матката за хранене – процес, известен като имплантация. Двуяйчни близнаци се появяват, когато две отделни яйцеклетки са оплодени от два различни сперматозоида и всяко бебе има своя собствена плацента и околоплодна торбичка. Ако една оплодена яйцеклетка се раздели и се развият в два плода, резултатът е еднояйчни близнаци. Те могат да споделят плацентата, но всяко бебе обикновено има отделна амниотична торбичка.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук

Това е седмицата, в която бременността ви наистина започва. През следващата седмица ехографът да може да улови началото на бременността ви и да държите в ръцете си първата снимка на вашето бебе.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Как се променя тялото ви

Възможно е да получите леко вагинално кървене, когато имплантирате яйцеклетката, което много жени бъркат с начало на месечния цикъл. Всъщност зацапването, което е по-леко от обичайното менструално кървене, е един от ранните признаци на бременност. Обадете се на вашия лекар, обаче, ако кървенето е силно или имате болки в корема, като рязко пробождане в таза или дори леки спазми само от едната страна. Макар и необичайни, тези симптоми могат да показват извънматочна бременност. Това се случва, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи на място, различно от маточната стена – обикновено във фалопиевата тръба.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Незабавно отидете на лекар! Да имате наблюдаващ гинеколог, на когото се доверявате, е от ключово значение. В крайна сметка това е човекът, който ще ви преведе през цялата ви бременност до раждането, заедно с милионите въпроси, тестове и изследвания по пътя. Ако понастоящем нямате гинеколог, на който се доверявате, помолете приятели, семейство и колеги за препоръки, докато намерите някой, с когото да се чувствате комфортно.

Остават ви още 37 седмици! Вие сте в първия месец от бременността.

Симптоми на бременността през седмица 3

Все още нямате симптоми? Не се притеснявайте. Много жени все още не чувстват нищо различно през тази седмица. Всъщност повечето ранни симптоми на бременността започват едва около шеста гестационна седмица.