Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Емилия Баалбаки е Главна Акушерка на болница Шейново.

Работи повече от 20 години като акушерка – първо в оперативна онкогинекология, АГ и Репродуктивна медицина, повече от 10 години като старша акушерка на операционен блок, а в момента е Главна акушерка на болница Шейново. Емилия следи новостите в акушерството и  надгражда образованието си както в България, така и в чужбина, посещавайки семинари, конференции и обучения. Освен всичко това, тя е сертифициран Медиатор, регистриран в Единния регистър на Медиаторите към Министерство на правосъдието.

1. Помните ли първото раждане, на което присъствахте?

Не помня първото раждане, което водих, защото беше преди много години, но помня емоцията и вълнението на всяко раждане и появата на всеки нов живот. За мен това чувство е уникално и не може да се опише с думи, то трябва да се преживее и дава най-чистата любов и удовлетворение.

2. Колко деца ражда българката днес? Защо?

В България  раждаемостта за 2019 г. е била 1,56 раждания на жена, като остава малко под средното равнище от 1,59 раждания на жена в ЕС. Тази тенденция за по-малко раждания се запазва стабилна вече години наред. Причините за това са комплексни.

Кариерното развитие и по-късното раждане на първо дете  от една страна и социално –икономическите фактори и несигурността, в която живеем, оказват влияние за намалената раждаемост.

3. Какво е важно да знае бъдещата майка, идвайки в родилното отделение?

Моите наблюдения са, че жените  вече идват много по-подготвени в родилното отделение. Те посещават отворените врати  на лечебните заведения, запознават се с обстановката и залата, в която ще раждат, а това оказва положително влияние върху целия  процес, защото липсва страхът от неизвестното.

Също така посещават  училищата за бременни, където се запознават в детайли със самото раждане – етапите и дишането, които са много важни.

4. Важно ли е правилното дишане по време на раждане?

Ролята на дишането по време на раждането е огромна, това е вид немедикаментозно обезболяване. То помага на майката да се справи с болката, напрежението, помага да се отпусне и да протече по-бързо самото раждане. Именно за това е изключително важно раждащата да знае как да диша, да се чувства комфортно, спокойна, да има доверие на акушерката и лекаря, и да следва инстинктите на тялото си. Много ме радва това, че татковците присъстват на тези обучения и имат желание активно да помагат във всички грижи, свързани с бебето. Съществено влияние оказа помощта на партньора, ако присъства на раждането.

Идвайки в родилното отделение, всяка жена трябва да е наясно какво й предстои, така ще може да се наслади на цялата емоция от раждането и първата среща със своето бебче.

 Информация с всичко необходимо, което трябва да носи със себе си,  може да получи от нас  на място или от сайта на лечебното заведение.

5. Какво е чувството да посрещате новия живот всеки ден?

За мен акушерството не е обикновена професия, а призвание и магия, която ме е завладяла и съм сигурна, че това е за цял живот. Чувството да посрещам и да се докосвам до чистотата на  новия живот всеки ден е благословия, най-прекрасната емоция и любов в най-чиста форма. Акушерството ми дава от всичко по много –огромна любов, благодарност и обич, и това компенсира всички лишения и цялата отдаденост.

6. Какво съветвате майката при изписването й от родилното отделение?

Съветите, които давам на майките при изписване от болницата, са сързани с грижите за бебчето и нейното възстановяване.

Едновременно с процесите на обратно развитие и възстановяване, през пуерпериума протичат и процеси на развитие, които засягат най-вече млечните жлези и психиката на жената. Много важно е да бъде спокойна, да има достатъчно сън, да приема прясна и пълноценна храна, за да осигури достатъчно и качествена кърма за своето бебе.

Отговарям на всички въпроси на мамите, сързани с кърмене, къпане, обработка на пъпчето и всичко друго, което ги интересува, но най вече им вдъхвам увереност, че са прекрасни майки и могат да се справят с всичко. Просто трябва да се научат да слушат своето бебче, да се опознаят и да се наслаждават на моментите заедно.