Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Автор: Емилия Баалбаки, Главна акушерка, II САГБАЛ “Шейново”

След като отминат големите вълнения около раждането, идва една друга много важна промяна за всяка жена – настъпва следродилният период.

Независимо от това как протича този период, практиката ми показва, че възникват много въпроси, отговорите на които всяка жена може да получи от акушерката.

Нормалният послеродов период започва от раждането на плацентата и продължава до отстраняването на измененията в организма на родилката, получени по време на  бременността и раждането.

Периодът на възстановяване се разделя на два етапа:

1. Ранен – непосредствено след раждането на плацентата и продължава два часа, през които родилката се наблюдава в родилна зала;

2. Късен – от момента на превеждането на родилката в родилно отделение и продължава обикновено шест седмици след раждането.

Средната продължителност на пуерпериума е между 42-48 дни, като варира в зависимост от:

         – Възрастта на родилката;
         – Броя бременности и раждания;
         – Начина на родоразрешение;
         – Евентуални усложнения и др.

Едновременно с процесите на обратно развитие и възстановяване, през пуерпериума протичат и процеси на развитие, които засягат най-вече млечните жлези и психиката на жената.

Непосредствено след раждането, матката на родилката тежи около 1 кг. и дъното й се намира на нивото на пъпа. При нормални условия в следващите дни матката започва да намалява.

Към десети – дванадесети  ден матката се прибира в малкия таз и става недостъпна за палпация през коремната стена.

По-бавно инволуира матката при жени:

  – които не кърмят;

  – жени, родили близнаци;

  – многораждали и т.н., без тези отклонения да се считат за болестни изяви.

При кърмене, чрез дразнене на гръдното зърно, се предизвиква рефлекторно отделяне на окситоцин, който предизвиква контракции на матката и така съдейства за по – бързото обратно развитие.

Отделянето на „секреции”, към които се прибавят секрети от цервикалните жлези и влагалищното съдържимо, се наричат лохии, които в различните дни на послеродовия период имат различна характеристика и различно количество.

Секретът се мени по количество и състав съобразно стадия на заздравяването.

Въпреки, че за родилката лохиите не са приятно преживяване, те са част от нормалното възстановяване след раждането.

Към третата седмица след раждането лохиите изчезват. Общото количество на лохиите за целия пуерпериум се оценява около 1 л. От вида и количеството на лохиите може да се направи извод за процесите, които протичат във вътрешността на матката.

Задължително е спазване на добра лична хигиена.

ТАЗОВИ РЕЗЕРВОАРИ

Правилната инволуция на гениталиите зависи и от състоянието на тазовите резервоари – те трябва да бъдат празни, още повече, че задръжката на урина създава условия за развитието на пикочни инфекции.

При невъзможност за спонтанна микция до 6-8 часа след раждането, се полагат грижи за осигуряване на редовно уриниране.

Родилките имат чести позиви за ходене по малка нужда и това е нормално през първите 2-5 дни след раждането.

Уринарният тракт се възстановява благоприятно за около една седмица .

Грижи за дефекацията се полагат след третия ден след раждането, ако до тогава няма такава, се налага промяна в хранителния режим – прием на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, овесени ядки и др.

Прилага се лаксативно средство, при нужда.

При некърмещи жени, най-често менструацията се възстановява до шест седмици след раждането. Разбира се, всичко е много индивидуално, защото всеки организъм е различен.

При по – голяма част от кърмещите жени липсва менструален цикъл .

Яйчниците постепенно възстановяват цикличната си функция.

Нужно е време, за да се приберат органите и тъканите, да се свалят натрупаните килограми и родилката да върне добрата си форма и стегнат външен вид.

През първите шест седмици след раждането не е добре родилката да се подлага на сериозно натоварване. Това е период, в който тялото се възстановява след преживения стрес по време на раждането, органите и тъканите се прибират, лохиите изтичат.

На първо място е много важно да си осигурите достатъчно сън!

Да се храните с прясна и пълноценна храна, защото :

  • Храната е най-важният външен регулатор на процесите в организма;
  • Носител на енергия;
  • Носител на информация, влияеща върху гените, хормоните,имунната система, биохимията на мозъка и чревната флора;
  • Потенциал да “програмира” здравето на бъдещото поколение
  • Нутритивният статус на кърмачето (при изключително кърмене) зависи изцяло от майката;
  • Неадекватното хранене на майката се отразява както върху здравето ú, така и върху развитието на детето.

Подходящи за възстановяване 2 месеца след раждане са йога, пилатес, танци, плуване и всякакъв спорт и физическа дейност, която ви доставя удоволствие и има благотворно въздействие върху вашето тяло.

Мили мами, насладете се на този толкова прекрасен период, гушкайте своите бебчета, дарявайте ги с много любов, вземайте си от любовта, която те ви дават и всичко ще мине неусетно и безпроблемно .

Ако имате въпроси и нужда от съдействие, сме  на разположение, близо до вас.

Чувството да посрещам и да се докосвам до чистотата на новия живот всеки ден е блогословия за мен, най-прекрасната емоция и любов в най-чиста форма. Акушерството ми дава от всичко по много –огромна любов, благодарност и много пораснали бебчета, а това е истинското щастие.

Емилия Баалбаки

Главта акушерка

II САГБАЛ “Шейново”