
Няма дете , което да не обича бургери. Е, това предложение не е за съвсем малките деца, но пък ако се сервира на по- малки кюфтенца и детето вече е захранено с продуктите в рецептата, ястието става подходящо. С тази рецепта може да проявите изобретателност, като включите различни любими зеленчуци.
Необходими продукти за 6-8 бургерчета
100 г киноа, предварително накисната и отцедена
250 мл. вода
3 шепи спанак, без стеблата и нарязан грубо
300 г замразен грах
2 яйца
75 г овесени ядки
50 г настърган Пармезан
2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. сол
Гроздово олио за приготвяне на бургерите
За дресинги:
Подберете любимите висококачествени дресинги на вашите деца
За сервиране:
6-8 безгутенови питки или такива с квас, за бургери
Шайби домат
Листа свежа, хрупкава маруля
Метод:
За да приготвите „ кюфтетата” за бургерите, сварете киноата във водата, докато се свари напълно.
През това време сложете спанака в кухненски робот, заедно с граха и оставете да се смелят, докато заприличат почти на еднородна паста.
Разбъркайте яйцето в голяма купа и добавете вътре зелената зеленчукова смес.
Добавете и всички останали продукти, без мазнината.
Щом киноата се охлади леко, добавете и нея вътре в общата смес.
Разбъркайте. Оставете да стегне за около 15 мин.
През това време подгответе дресингите си- смесете ги и добавете някаква любима съставка- кисели краставички, каперси, маслини, сушени домати.
Оформете 6-8 бургера от цялата смес, по около 100 г. всяки.
Загрейте малко мазнина в тиган и сложете бургерите да се сготвят първо от едната страна, а след това и от другата за по няколко минути. Ще познаете, че са готови по приятния златист загар.
За да сглобите и сервирате бургерите, разрежете хлебчетата, намажете долната част на всяко с дресинга, който сами си изобретихте, сложете шайба домат, след това бургера, листо маруля, намажете вътрешната част на капачето на питката и захлупете.
Хапнете бургерите докато още са топли.