Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

За много деца чаша мляко или сладолед преди обяд означават спазми, газове и диария следобед.

Децата, които изпитват този вид дискомфорт след консумация на млечни продукти, може да имат непоносимост към лактоза, което се причинява от проблеми с храносмилането на лактозата, основната захар в млякото и млечните продукти.

Непоносимостта към лактоза се случва, когато тялото произвежда твърде малко от ензима лактаза, който е необходим за разграждането на лактозата до две по-малки захари, наречени глюкоза и галактоза. Когато в тялото няма достатъчно лактаза, лактозата не се разгражда в тънките черва и преминава в дебелото черво, където бактериите я ферментират в газове и киселини.

Този процес може да причини спазми, коремна болка, газове и диария около 30 минути до 2 часа след консумация на храни или напитки, които съдържат лактоза.

Храносмилателната система

Храносмилателната система се състои от частите на тялото, които работят заедно, за да превърнат храната и течностите в градивните елементи и гориво, от което тялото се нуждае.

За някои деца тези симптоми са много тежки и техните системи не могат да понасят никаква лактоза. За други симптомите са по-леки и те просто трябва да ограничат количеството млечни продукти, които консумират.

Непоносимостта към лактоза може да бъде овладяна – и стомашният дискомфорт може да бъде облекчен – с някои промени в диетата. Ако смятате, че детето ви има непоносимост към лактоза, обадете се на Вашия лекар.

Кой получава непоносимост към лактоза?

Непоносимостта към лактоза е по-често срещана сред хората от азиатски, африкански, индиански и испаноморски произход.

За повечето хора с непоносимост към лактоза това остава проблем за цял живот. Но за някои деца това е временно състояние, което започва, след като приемат определени антибиотици или имат стомашно-чревни инфекции и в крайна сметка изчезва.

Диагностициране на непоносимост към лактоза

Лекарите обикновено диагностицират непоносимостта към лактоза чрез обикновен тест за дишане с водород. Човек духа в епруветка, за да даде проба от дъха, след което дава друга проба, след като пие разтвор на лактоза или яде храна, съдържаща лактоза.

Ако някой има непоносимост към лактоза, тестът ще покаже, че има повече от средното ниво на водород и метан в дъха. Това е така, защото неусвоената лактоза води до по-високи нива на тези газове в системата, които могат да бъдат открити в дъха.

Някои храни, лекарства и излагането на цигарен дим могат да повлияят на точността на теста, така че лекарят може да посъветва да вземете няколко предпазни мерки, преди да се направи тестът.

Освен дихателния тест, лекарите обикновено правят физически преглед и вземат пълна медицинска история, за да изключат други медицински състояния.

Живот с непоносимост към лактоза

Тежестта на непоносимост към лактоза може да варира значително при децата. Тъй като всеки случай е различен, няма един прост начин за справяне с него. Може да ви помогне да си водите дневник за храните, докато разберете с какви храни и напитки системата на вашето дете може и не може да се справи.

Много храни, напитки и храносмилателни помощни средства са на разположение за хората с непоносимост към лактоза (като мляко, специално направено за хора с това заболяване, което повечето супермаркети предлагат). Посъветвайте се с Вашия лекар дали детето ви трябва да допълва определени млечни продукти с капки или таблетки, които съдържат лактазния ензим.

Докато децата с най-тежките случаи може да се наложи да избягват всички млечни продукти, лекарите сега препоръчват повечето да приемат малко количество млечни продукти, за да си набавят достатъчно калций, витамин D и протеини. Много деца могат да приемат малки количества млечни продукти – които трябва да се консумират в комбинация с други храни, които не съдържат лактоза – а някои могат да имат една до две чаши мляко всеки ден без никакви проблеми, особено ако се консумират с немлечни храни .

Също така, децата с непоносимост към лактоза могат да открият, че други млечни продукти, като кисело мляко и сирена, са по-лесно смилаеми от прясното мляко. Млякото без лактоза също е чудесен начин да вкарате калций в диетата на детето си без проблеми. Може да се използва и лактазна ензимна добавка. Приемането й преди консумиране на храни, които съдържат млечни продукти, ще помогне на тялото да усвои лактозната захар в млечните продукти и ще предотврати симптомите на непоносимост към лактоза, като болка, спазми, подуване на корема, газове и диария.

Насърчавайте детето си да яде други храни, богати на калций, които не съдържат лактоза, като броколи, зелени зеленчуци, зеле, ряпа, сьомга, бадеми, соя, сушени плодове, прясно изцеден портокалов сок и тофу. Също така, помислете за разговор с диетолог, за да ви предложи той млечни алтернативи и добре балансирана диета, която осигурява жизненоважни хранителни вещества за вашето дете.

Редакторски екип на МамаЗона