Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Когато вече сме разбрали, че сме на път да изпълним своята свещена мисия и под нашето сърце е затуптяло още едно сърчице… Тогава вече започваме да чувстваме отговорността не само за своето здраве, но и за това на бебенцето, което се развива в нас.

Природата така ни е устроила, че с каквото и да се храним, за бебето винаги ще има достатъчно хранителни вещества. Когато липсват в храната обаче, те ще бъдат изтеглени от тялото на бременната майка, което може да причини неприятни симптоми, а в някои случи дори заболявания. А нашето бебе няма нужда от болна майка, нали така?

И обратното – това, което ние приемаме през бременността, в повечето случаи преминава през плацентата и попада в бебето. Затова е важно и да го предпазваме, като избягваме определи храни и напитки.

Кое да избягваме?

В случайните сайтове и форуми може да се намери най-разнообразна информация по въпроса, като съм срещала най-невероятни храни, които да се избягват като банани и ананаси, например. В крайна сметка, забранени храни няма освен тези, които съдържат отрови:

Стабилизатори, оцветители, консерванти или като цяло всички преработени храни

Меки сирена

Пушени меса – канцерогенни са

Колбаси и други преработени месни изделия

Сурово сушени меса, особено дивечови – източник на паразити

Сурово сушена риба, включително и суши

Миди и скариди, особено през юли и август – източник на токсини

Тарама хайвер

Яйца от несертифициран източник

Големи и хищни риби – риба тон, акула и др. – съдържат тежки метали

Пастети

Сол, особено бяла „готварска“ сол – достатъчно соли има в зеленчуците и дори в яйцата има сол

Оцет – може само в малки количества натурален оцет

Алкохол – твърд, категорично НЕ. Някои източници допускат в малки количества домашно вино и жива бира, но ако можем да ги избегнем, ще е най-добре.

Кафе – освен ако не е натурално, био и то в малки количества – ½ – 1 кафе на ден

Пържено и храни, съдържащи тежки мазнини

Храни, съдържащи бяла захар, включително торти, пасти, бисквити, еклери и др.

Лечебни чайове и такива, съдържащи кофеин

Тестени изделия

Тютюнопушене

Наркотични вещества

Повечето лекарства, освен по лекарско предписание

Ако имате някакви непоносимости или алергии, гадене и повръщане или други здравословни проблеми, този списък може да бъде още по-дълъг. Тогава възниква въпросът:

С какво да се храним?

Е, този списък е доста по-голям и доста по-пълноценен. Преди всичко менюто ни като бременни трябва да бъде разнообразно. Когато предозираме с една храна, колкото и полезна да е тя, може да създаде условия за непоносимости. Много жени използват бременността като оправдание, за да поглъщат неконтролируемо всичко, което им се яде. В голяма част от случаите това, което ни се прияжда, не е полезно, а по-скоро показва някакъв недостиг на определени хранителни вещества.

Например, на някои им се прияжда тебешир, който определено не е за ядене. Веднага се досещаме, че има нужда от калций, което е напълно обяснимо по време на бременност. Ако те влече към сладко, може да има недостиг на цинк, селен или магнезий. Или просто да не се храниш достатъчно пълноценно, редовно и здравословно и т.н.

Ето какво е необходимо на бременната, за има здрава бременност:

Аминокиселини – източник са протеините от животински и растителен произход. Аз самата съм вегетарианка, но по време на бременността и кърменето консумирах и риба, както и умерени количества млечни продукти и яйца.

Мастни киселини – за формиране на мозъка на бебето, за издръжливост, енергия и хормонален баланс – всички студено пресовани масла, семена и ядки, риба, но приготвена на пàра, както и рибено масло.

Витамини и минерали – всички запаси, които имаме от минерали и витамини отиват към плода, затова те са особено важни. Именно техният недостиг може да причини симптоми като контракции, крампи, анемия, дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза, диабет и др. усложнения. Те се съдържат най-вече в плодовете и зеленчуците, в зърнените и други растителни и животински източници.

Фибри – меките и щадящи фибри са много подходящи при запек, но трябва да се внимава да не дразнят червата прекалено много (например зелето), тъй като това може да предизвика дразнене на матката и контракции. Като най-безопасно и не предизвикващо контракции, препоръчвам червеното цвекло.

Вода – съвсем не е на последно място, а напротив – на първо. Още от самото начало на бременността ние задържаме по малко вода – между прешлените, в ставите, във влагалището, за да стане еластично и т.н. Околоплодните води се формират и в края на бременността ще достигнат 1 литър. Кръвообращението изисква вода, тъй като до края на бременността нашата кръв ще бъде с около 50% повече. Водата обезболява, балансира кръвното налягане и дава енергия. Затова нека не си я пестим.

Като цяло менюто ни по време на бременност се състои от свежи и пресни сезонни плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, пълнозърнести храни и бобови, натурални сирена, домашно заквасено кисело мляко, кефир, яйца, чиста риба и екологично месо от пасищни животни.

Много жени се притесняват да приемат натурални хранителни добавки по време на бременността, защото ги възприемат като лекарства, но те могат да набавят някои дефицити по безопасен начин. Например в началото на бременността имаме нужда от повече йод, който можем да си набавим чрез спирулина например. Най-често препоръчваният витамин в първия триместър е фолиевата киселина, която се счита, че предотвратява спина бифида. При крампи и контракции може да се добави магнезий, а при анемия – желязо. При проблеми с щитовидната жлеза – цинк и селен. Има и доста добри комбинирани витамини и минерали за бременни. Все пак ви препоръчвам да се консултирате със своя нутриционист, диетолог или проследяващ лекар, за да изберете най-подходящите за вас добавки.

Движението не е част от храненето, но е част от здравословния начин на живот на бременната. Дали ще изберете йога, пилатес, бели денс, фитнес, аеробика за бременни, плуване или просто ежедневни разходки на чист въздух, важното е заниманията да са редовни и да не се претоварвате, да съобразявате движенията и натоварването с бременността.

Наслаждавайте се от сърце на най-красивия, най-женствения и най-милия период в своя живот! Период на очакване, на надежда и любов…