Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

От момента, в който видите двете чертички, животът ви никога повече няма да бъде същият. След първоначалното вълнение в главата ви нахлуват стотици мисли за това как да се подготвите – всичко – от планирането на предстоящите медицински изследвания през избирането на лекар, който да следи бременността ви, до купуването на столче за кола за деня на изписването ви от болницата с малкото човече в ръце. С малко организация и предварително планиране ще се справите с всичко това – и ще можете да се насладите на предстоящото наистина специално време в новата ви роля на майка.

Месец 1

Приемайте редовно витамините си. Веднага щом разберете, че сте бременна, започнете да приемате пренатална добавка с 400 mcg фолиева киселина. Това намалява риска от вродени малформации като спина бифида. Следете дали добавката, която приемате, съдържа препоръчителните количества желязо – 27 mg, и калций – 1000 mg.

Не забравяйте да проучите и изберете лекар или акушерка, който (която) да следи вашата бременност.

Месец 2

Планирайте прегледите си. Около десетатаа седмица, ще имате ултразвук, за да проследите сърдечната дейност на бебето и да потвърдите датата на термина за раждане. След това ще преминавате през редовни консултации на всеки четири седмици до 28 седмица и след това на всеки три седмици. След 36 седмица ще ходите на консултация и запис на тоновете на бебето всяка седмица, до раждането.

Месец 3

Започнете да правите задължителните и препоръчителни изследвания. Между единадесета и четиринадесета гестационна седмица се провеждат скрининги, включително свързаните с бременността плазмени протеини-A (PAPP-A) и хорионния хонариен гонадотропин (hCG), кръвни тестове, които определят риска от синдром на Даун и синдром на Едуардс. Също така това е подходящото време да направите биохимичен скрининг и ултразвук. Резултатите от скрининга ще определят дали имате нужда от допълнителни диагностични тестове, като амниоцентеза. Независимо от всичко, жените на възраст над 35 години е препоръчително да се консултират с лекаря си за провеждането на един от тези два генетични теста, които се извършват съответно около десета – дванадесета и петнадесета – двадесета гестационна седмица.

Месец 4

Направете препоръчителния за второто тримесечие скрининг. Този кръвен тест, който обикновено се провежда между петнадесета и двадесета гестационна седмица, търси hCG, алфа-фетопротеин (AFP), естриол и инхибин-А. Той показва повишен риск от различни дефекти в плода, като синдром на Даун, спина бифида и аненцефалия.
Започнете да посещавате училище за родители. Тези организирани мероприятия ще ви дадат ценна информация относно предстоящото раждане и първите грижи за новороденото, ще ви позволят да се срещнете с различни специалисти и да зададете въпросите, които ви вълнуват.

Споделете новината за бременността си с ръководителите на организацията, в която работите. Преди да съобщите на своите колеги и приятели в офиса, се срещнете с ръководителя си, за да обсъдите отпуска си по майчинство. Бъдете подготвени с няколко предложения за това как може да продължите да работите до раждането, а след това евентуални възможности за почасова работа от вкъщи, до завръщането ви (разбира се, ако естеството на работа го позволява).

Месец 5

Вече можете да видите как изглежда бебето ви. Около двадесета гестационна седмица ще направите ултразвук, на който лекарят ще прецени растежа на вашето бебе и ще се увери, че всички органи се развиват правилно. И това, което силно вълнува вас и бъдещия татко – полът на бебето.
Започнете да мислите върху това как ще изглежда детската стая. Доставката на мебели може да отнеме няколко седмици, ако решите да ги правите по поръчка. Вземете бебешко легло, скрин за дрехи и плот за смяна на пелените, два комплекта спално бельо и бебешка вана. Купете бебешки дрехи (но не прекалявайте, тъй като бебето расте бързо), одеяла, кърпички и пелени с размер 1.
Започнете с партньора си да мислите за предстоящото раждане. Помислете къде бихте искали да родите, дали ще изберете екип за това и кой ще ви придружи в родилното отделение.

Месец 6

Може да помислите за тест за гестационен диабет. Повечето лекари препоръчват скрининг на глюкоза около двадесет и шеста гестационна седмица (освен ако не сте с наднормено тегло или имате анамнеза за диабет; в този случай трябва да го направите по-рано). Ако вашият тест е положителен, ще се подложите на тест за глюкозна резистентност. Ако сте диагностицирани с гестационен диабет, който може да причини свръхрастеж на плода и други усложнения, може да се наложи да приемате лекарства, въпреки че някои жени управляват състоянието с хранителни промени и упражнения самостоятелно.
Ден на отворените врати в болниците – възползвайте се от възможността да разгледате родилните отделения на набелязаните болници. Това ще улесни изборът ви.
Помислете дали бихте искали да имате някой на разположение, който да помага в грижите за новороденото през първите седмици. Да си майка за първи път е изтощително, така че освен партньора си, може да помолите още някой да се включва в случай на нужда – за къпане на бебето в първите дни, за пазаруване или просто да постои при бебето, за да можете да си починете.

Месец 7

Започнете търсенето на педиатър след двадесет и осма гестационна седмица. Някои фактори, които трябва да вземете предвид: местоположението и натовареността на периатъра.
Училищата за родители ще ви помогнат да придобиете увереност за смяна на пелени, обличане и къпане на новороденото. Също така ви съветваме да получите възможно най-много информация за кърменето – в училища за родители, от акушерка или консултант по кърмене.
Купете столче за кола. По закон, за да се приберете от болницата с вашето бебе, трябва мъничето да бъде поставено в столче за кола, тип кошче за новородено, което отговаря на сегашните стандарти за безопасност.

Месец 8

Пригответе всичко необходимо за болницата – така наречената болнична чанта. Проверете какво е необходимо за родилното отделение в болницата, която сте избрали за предстоящото раждане. Всяка болница има свои изисквания какво да носите и какво не, така че се информирайте предварително, за да не носите ненужни неща. Добавете това, което ще ви накара да се чувствате малко по-комфортно, не забравяйте телефон и зарядно за него, за да сте във връзка с близките си. Разбира се, ако пропуснете да вземете нещо със себе си, партньорът ви ще го набави и донесе допълнително, така че избягвайте всякакви тревоги.

Месец 9

Седнете и се отпуснете. Вече сте приключили с по-голямата част от подготовката си и имате готовност, ако раждането започне по-рано от очакваното. С наближаването на термина за раждане на бебето си обособете удобно място вкъщи, сложете ръка на корема си и се насладете на спокойствието преди да влезете в новата и най-важна роля в живота си – тази на майка.

*Редакционна бележка: Цялото съдържание на този материал е само с информационна цел и не трябва да се счита за конкретна диагноза или план за лечение. Използването на съдържащата се тук информация не създава връзка лекар-пациент. За всякакви въпроси, свързани със здравословното ви състояние, потърсете директната консултация с лекар.