Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Вашето бебе е с размерите на леща.

Вашето мъниче е защитено от околоплодна течност.

Дължина на бебето: 3.3 mm.

Тегло на бебето: 0.001 kg.

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

До края на тази седмица вашето бебе ще се утрои по размер! Сега сърцето му бие с нормален ритъм. Все още е твърде слабо, за да бъдете доловено, но ако имате ултразвук в даден момент през следващите няколко седмици, той вероятно ще бъде видимо като малка, пулсираща точка в средата на неговото мини тяло. Един интересен факт: От сега до раждането сърцето на вашето дете ще бие около 150 пъти в минута – два пъти повече от средната честота за възрастни. Също така през тази седмица се формират мозъчните полукълба на вашето бебе – и мозъчните вълни вече могат да бъдат записани.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук през седмица 6

През тази седмица на ултразвук можете да видите голяма промяна от предишната седмица на първия триместър. Бъдещото бебе се извива навътре, с пъпна връв в средата. Главата се появява в горната дясна страна на изображението. Могат да се видят малки пъпки, от които в крайна сметка ще се развият ръцете и краката.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Променящото се тяло на мама    

Можете ли да повярвате, че само преди няколко кратки седмици сте се чудили дали наистина сте бременна? Сега вече тялото ви дава да разберете отчетливо и ясно, че във вас расте и се развива нов живот. Разбира се, някои от тези симптоми на първото тримесечие могат да бъдат малко неприятни – изтощение, гадене, повръщане, чувствителни гърди, главоболие, запек, слабост и промени в настроението – но опитайте се да гледате ведро на всичко това като на период, който скоро ще отмине и ще се насладите на прекрасни месеци в очакване на радостното събитие.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Имате проблеми с приемането на пренатални витамини? Понякога хапчетата с големи размери са трудни за поглъщане, особено ако симптомите на гадене са започнали. Посъветвайте се с Вашия лекар относно приемането на дъвчащи и течни витамини, както и добавка с фолиева киселина.

Внимавайте какво ядете … и пиете

Има много различна информация за това какво е безопасно (или не) за ядене и пиене по време на бременност. Черпете информация от проверени източници или в случай на съмнение, се консултирайте с вашия лекар или с нутриционист.

Информирайте се за всички опции за пренатално тестване

Скрининговите тестове използват кръвни проби и ултразвук, за да извършат оценка на шансовете на вашето бебе да има синдром на Даун и други вродени малформации. Информирайте се по въпроса изключително щателно, за да вземете решение какви изследвания да направите, тъй като повечето от тях са платени.

Уверете се, че работното ви място е безопасно Някои работни места или хобита могат да бъдат опасни за вас и вашето развиващо се бебе. Ако сте рутинно изложени на алергени, химикали, тежки метали (като олово или живак), определени биологични агенти или радиация, ще трябва да направите някои промени възможно най-скоро

Симптоми на бременността през седмица 6

Нямате симптоми? Не се притеснявайте. Много жени все още не чувстват нищо тази седмица. Всъщност повечето ранни симптоми на бременност започват едва през тази седмица.

Гадене или повръщане

Сутрешното гадене всъщност може да се появи по всяко време на деня. Обикновено започва около шеста седмица от бременността и отминава до края на първия триместър.

Често желание за уриниране

Нуждата от уриниране е сред най-честите ранни признаци на бременност и обикновено започва около шеста гестационна седмица.

Промени в настроението

Честите промени в настроението е причинено от стрес, умора и хормонални промени. И, разбира се, при по-емоционалните хора тези промени са по-чести и по-силно изразени.

Чувствителни, подути гърди

Болката в гърдите може да бъде един от най-ранните признаци на бременност. Повишените нива на хормоните засилват притока на кръв, което може да проворика усещането за подути, болезнени, изтръпнали и необичайно чувствителни на допир гърди.

Умора За много жени изтощението е сред първите признаци на бременност. Никой не знае със сигурност какво причинява умора в началото на бременността, но е възможно хормоналните промени – като драстичното покачване на прогестерона – да са поне частично отговорни за умората в пози период.