Хелоуин наближава, а както за малките, така и за големите с намигване и закачка предлагаме ТРИ рецепти за настроение.
Тези вкусни лакомства са страхотни алтернативи на опакованите изкушения в магазините. Нещо домашно приготвено е много по-добро, нали?
Смята се, че Хелоуин произхожда от Ирландия около 4000 г. преди Христа. Там Хелоуин не се празнувал с бисквити с прилепи и пайове с моркови. Напротив. Келтите не очаквали с нетърпение Хелоуин, защото вярвали, че са посетени от призраци и духове в последния ден на октомври. И за да държат тези призраци далеч от домовете си, те слагаха храна и напитки до входната врата.
Хелоуин вече е нещо съвсем различно. В САЩ това се превърна във втория най-голям празник в годината след Коледа.
Децата – а все по-често и възрастните – се обличат на Хелоуин като зловещи герои и създания, а масите за хранене у дома са украсени с типичните за Хелоуин цветове оранжево и черно.
В последните години празникът навлезе и в България, което даде повод на децата и техните родители за още един повод за вълнение.
В следващите редове ви предлагаме ТРИ рецепти за щипка настроение:
Портокалови Хелоуин кексчета с моркови
Знаете ли, че морковите са богати на витамин D и витамин А? И че яденето на моркови може да подобри зрението ви? Подобреното зрение може да е полезно в такава зловеща вечер като Хелоуин, нали?! Защото вероятно искате да държите всичко под око….
Така че никога не се колебайте да добавите тези настъргани моркови към вашите сладкиши, не само за Хелоуин. Морковите правят вашите сладкиши по-вкусни, по-богати на фибри и по-здравословни. А за да ги направите още по-неустоими, добавете захар от кокосов цвят.
Ето съставките:
500 мл портокалов сок
150 мл екстра върджин кокосово масло
200 г захар от кокосов цвят
1 ч.л ванилия на прах
1 ч. л. канела
50 г стафиди
50 г ядки
400 г пълнозърнесто брашно
½ чаена лъжичка сол
250 г настъргани моркови
Съставки на Хелоуин глазурата:
250 г пудра захар
50 гр. Захар от кокосов цвят
250 г масло
1 ч.л ванилия на прах
3 супени лъжици мляко
125 г настъргани моркови
Приготвяне:
Загрейте фурната предварително на 180°C.
В купа смесете заедно портокаловия сок, кокосовото масло, захарта от кокосов цвят и ванилията.
Нарежете ядките на ситно и ги сложете в отделна купа, заедно със стафидите, канелата, брашното и солта.
Добавете течните съставки и бавно смесете със сухите съставки. Разбъркайте добре.
Накрая добавете настърганите моркови и разбъркайте.
Разпределете тестото в 24 форми за кексчета или напълнете форма за печене. Печете от 25 до 65 минути. Времето за печене зависи от използваната форма за печене.
За приготвяне на Хелоуин глазурата:
Смесете пудрата захар, захарта от кокосов цвят, маслото, ванилията и млякото до кремообразна смес.
Отстранете влагата, колкото е възможно, от настърганите моркови и добавете към сместа. Добавете още пудра захар или масло, ако глазурата е станала твърде течна.
Използвайте торбичка за глазура със звезда, за да украсите кексчетата.
Бисквитки – прилепи
В митологията прилепите са летящи същества с вечен живот, защото пият кръвта на хората. Само мисълта за това ни кара да потръпваме!
За щастие в Европа няма кръвосмучещи прилепи.
В МамаЗона много повече харесваме прилепите под формата на бисквитки, за предпочитане обляни с вкусен шоколад.
Съставки за бисквитки – прилеп:
200 г несолено масло (на стайна температура)
25 г екстра върджин кокосово масло (разтопено)
225 гр. Захар от кокосов цвят
1 яйце
½ чаена лъжичка морска сол на люспи
1 ч.л ванилия на прах
450 гр. пълнозърнесто брашно
Приготвяне на бисквитите:
Загрейте фурната предварително на 180°C.
Сложете маслото и захарта в купа за смесване. Кремът (разбийте) докато стане светъл и въздушен. Добавете малко от кокосовото масло.
Добавете яйцето, солта и ванилията и разбийте отново.
Добавете брашното и продължете да бъркате, докато получите пухкаво тесто.
Направете топка от тестото и завийте във фолио. Оставете го да престои в хладилника за няколко часа, докато стегне.
Поръсете с брашно плота и точилката, за да не залепва. Разточете тестото, докато стане прибл. ½ см дебелина.
Използвайте формички, за да оформите сладките.
Поставете бисквитките върху тава за печене, с предварително поставена хартия.
Поставете тавата за печене в средата на фурната. Печете 10 до 12 минути до златисто кафяво.
Оставете бисквитките да изстинат. Намажете бисквитките с шоколад или ги потопете в разтопен шоколад.
Пръсти с бадемови нокти
Преди много, много години вещиците са смятани за мъдри жени, които могат да ви излекуват с естествените си отвари.
Днес думата „вещица“ кара човек да се замисли за подлите жени от филмите на Дисни. Знаете, онези герои с брадавици по носа, дълга черна островърха шапка, метла и костеливи пръсти с мръсни, дълги нокти.
Нашият съвет: облечете се като вещица на Хелоуин и споделете тези дълги пръсти с приятелите си.
Съставки за дълги пръсти с бадемови нокти:
220 г меко масло (неразтопено)
100 г пудра захар
15 g захар от кокосов цвят
1 яйце
1 ч.л ванилия на прах
100 г пълнозърнесто брашно
67 г кокосово брашно
1 ч.л. морска сол на люспи
100 г бланширани бадеми
250 г сладко от ягоди
Приготвяне на пръстите:
Смесете мекото маслото, пудрата захар и кокосовата захар. Добавете ванилията и яйцето и разбийте.
Добавете пълнозърнестото брашно и кокосовото брашно, както и солта.
Всичко се разбърква добре и се покрива с кърпа. Поставете в хладилника за 40 минути.
Предварително загрейте фурната до 165°C.
Вземете ¼ от тестото и разточете във форми за пръсти, приблизително с размера на кутрето ви. Добавете бадем в горната част, за да създадете нокът и натиснете. Използвайте нож, за да направите прорези и гънки.
Поставете върху тава с хартия за печене и оставете поне 1 см между пръстите. Повторете с останалото тесто, докато се напълни тавата за печене.
Печете за 17 до 22 минути до леко златисто кафяво. Оставете бисквитките да изстинат.
Отстранете бадемите от бисквитките. Добавете малко сладко от ягоди върху „нокътното легло“ и поставете бадема обратно на пръста.
Можете също така да добавите малко сладко в гънките на пръстите, за да изглеждат още по-атрактивно.
Да ви е сладко и весело!