Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

През тази седмица ембрионът се забива в лигавицата на матката като част от процеса на имплантиране и това понякога причинява малко количество зацапване. Това е нормално. Клетките на вашето бебе продължават да се размножават и плацентната тъкан расте, установявайки контакт с кръвообращението ви, което ще достави повече кръв на вашето растящо бебе. Плацентата също произвежда естроген, прогестерон и hCG, който често се нарича “хормон на бременността”. Въпреки че в този момент бебето ви все още е микроскопичен клъстер от клетки – трудно можете да го видите на ултразвук – три различни основни клетъчни слоя вече започват да се развиват: ектодермата, която ще се превърне в нервната система, косата и кожата на вашето бебе; ендодермата, която ще формира стомашно-чревния тракт, черния дроб, панкреаса и щитовидната жлеза на вашето бебе; и мезодермата, която в крайна сметка се развива в скелета, съединителната тъкан, кръвоносната система, пикочно-половата система и мускулите на вашето бебе.

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Вашето бебе е приблизително с големината на маково семе. То е вече ембрион, който расте и се развива. На този етап клетките се разделят на три отделни слоя, от които ще се развият вътрешните органи и кожата на вашето бебе.

Дължина на бебето: 0,3 мм.

Тегло на бебето: 0,001 кг.

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

И така, какво се случва в утробата ви тази седмица?

Вашият ембрион може да е малък, но повярвайте ни: супер важните процеси на развитието му вече са в ход. Той се състои от два слоя, наречени хипобласт и епибласт, от които всички органи на вашето бебе ще започнат да се развиват през следващите шест седмици. Тази седмица ембрионът се разделя на две части. Едната половина ще се превърне в плацента, специална тъкан, която доставя задължителни хранителни вещества и кислород на вашето бебе през цялата бременност. През другата половина самият ембрион продължава да расте и част от клетките току-що са започнали да създават нервната тръба, където в крайна сметка ще се образуват мозъкът, гръбначният и гръбначният стълб на вашето бебе.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук

Малкият кръг в центъра на ехографа може да не се вижда особено ясно, но този малък сак е вид бебешки пашкул, наречен гестационен сак. Клетките, които изграждат тази торбичка, ще започнат да се специализират. Някои клетки ще станат част от плацентата. Някои ще образуват околоплодната торбичка, която ще се напълни с течност. Други клетки са предназначени да формират всичко – от нежни мигли до мускули и кожа.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Как се променя тялото ви

Пропуснахте месечния си цикъл и в ръцете си държите положителен тест за бременност  – вече е официално потвърдено, бременна сте! Не понасяте да закопчавате сутиена си сутрин? За повечето жени нежността на гърдите е първият физически признак на бременност – дори преди да се появи издайническото сутрешно гадене. Може да изпитате обонятелни промени като вкус и мирис. Определени аромати може да ви се сторят прекрасни, въпреки че доскоро не сте ги понасяла. А ароматът на любимото ви кафе може да предизвика повици за повръщане.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Направете тест за бременност

Ако още не сте го направили, трябва незабавно да си вземете тест за бременност. За най-точни резултати изчакайте няколко дни, след като пропуснете менструацията, преди да вземете тест за бременност.

Запазете си час за преглед

Ако тестът е положителен, обадете се на вашия лекар или акушерка и планирайте преглед. Междувременно можете да изчислите датата на термина си, но не забравяйте, че това е само приблизително и ориентировъчно.

Симптоми на бременността през седмица 4

Чувствителни, подути гърди

Болката в гърдите може да бъде един от най-ранните признаци на бременност. Обикновено симптомът започва около 4 до 6 седмици и продължава през първия триместър.

Умора

За много жени изтощението е един от първите признаци на бременност.

Гадене или повръщане

Сутрешното гадене всъщност изобщо не е сутрешно и може да се прояви по всяко време на деня. Обикновено започва около шеста гестационна седмица от бременността, но при някои жени се проявява още от четвъртата седмица от бременността.

Остават ви още 36 седмици! Вие сте в първия месец от бременността.