Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Автор: Деница Филева

Нека в тази статия си поговорим за емоции – емоциите на жената след раждането на нейното съкровище. Какво се случва, защо се случва и няколко метода как да се справим.

Нека говорим за нещата както се казва „ Право куме в очи“. Първо искам да се спра на следродилната депресия и какво научих аз за нея. Много хора смятат, че знаят какво е депресия, но само тези, които са преминали през нея, знаят какво им е.

Следродилната депресия се появява няколко дни след раждането и си има физическо обяснение. Веднага след раждането яйчниците на жената трябва да започнат да произвеждат определени хормони, за да може организмът малко по малко да заработи, както се казва, по старо му. Но, едно голямо НО, не при всички това се случва веднага. Намирате терапевт с ясното съзнание през какво преминавате. Няма да изпадаме в подробности. Другият случай е няколко месеца след раждането, ако няма кой да ви помага, ако всичко пада на вашите плещи, чувствате едно неприятно усещане като униние, нямате желание да правите каквото и да било, може да се появят натрапчиви мисли. Това е нормално и се случва на много хора при силен стрес, какъвто е този след раждане, разпокъсан сън и много ангажименти.

Първо нека ви разкажа накратко как реагира тялото, подложено на силен стрес. Начините да три – панически атаки, натрапчивост и автоимунни заболявания като диабет, Хашимото и още доста други. Та нека поясня и какво са натрапчивост, това са мисли, които ви напрягат, въртят се в главата ви на заден фон и ви тормозят. Могат да възникнат съвсем спонтанно без никаква причина и да ви изплашат много. Ако това стане, моля ви, не търсете и не разсъждавайте от къде идва. Това няма никакво значение. Само ще задълбаете повече, което ще доведе до допълнителен стрес и още такива мисли.

Ако това се случи, моля ви, проучете добре и си намерете човек, който да ви помогне. Не се мъчете сами, не се хвърляйте веднага на успокоителни. Има решение, но вие трябва да направите някакво действие.

Методите, които ще ви предложа, са изпитани, осъзнати и проучени.

Метод 1:

Състояние на униние, без желание и настроение. Имате чувството, че затъвате, неспокойни сте и не можете да спите. Това, което можете да направите, е да разберете какъв е вътрешният ви конфликт. Например, че имате нужда от помощ, за да си починете и да направите нещо за себе си, тогава действате. Винаги действате и не спирате, това е разковничето. Търсите вариант някой да ви помага: майка ви, свекървата, някоя баба от блока. Просто някой да ви отмени за няколко часа. А през това време вие можете да направите нещо за себе си. Да прочетете книга, да направите няколко упражнения, да творите нещо, да се занимавате с хобито си. Майчинството изцежда силите и това не е нещо ново.

Друг вътрешен конфликт за това състояние е комуникацията с партньора. Това е тема за една друга статия, но много често след раждането на бебчето има лека криза в отношенията и това е нормално. В този случай просто говорете, говорете и се запознайте с мнението, желанията и емоциите на партньора. Има курсове, книги, уебинари. Аз бих ви препоръчала една книжка, за да разберете по- лесно мъжете: „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния“ от Алън Пийз, Барбара Пийз. Старичка е, но пък си струва.

Метод 2:  

Ако имате натрапчиви мисли, първо трябва да сте наясно, че просто тялото ви така реагира на стреса и не полудявате. Това са просто мисли, които ума генерира и вие не трябва да вярвате в тях. Те не са ваши, мозъкът е преуморен и може да ви вкарва в различни клопки, но вие не сте длъжни да реагирате. Ако ви е трудно, проучете и намерете добър терапевт. Иначе бих ви препоръчала книгата на Уейн Дайър – „ Вашите слаби места“. Прекрасна книга, на мен лично ми помогна в доста труден момент. Благодарна съм 🍀

Метод 3:

Ако се чувствате претоварени и неразбрани – говорете, пишете, намерете вашето зареждащо нещо. Много важно в тази ситуация е да говорите за емоциите си. Да ги разберете, приемете, споделите и продължите.

Надявам се, че тези съвети ще дойдат в подходящия момент за вас. Всичко е във вашите ръце.

С любов,

Мама във форма

Дени Филева 🍀