Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Един от проблемите на съвременното хранене е слабото присъствие на полезни бактерии в менюто. Дори традиционни източници на ферменти като туршиите и киселото зеле вече се продават в магазините и все по-рядко ги приготвяме сами. Защо това е проблем? Как да си набавим ферменти и каква е ползата от тях, ще разкажа в статията.

От хилядолетия хората са използвали ферментацията за съхраняване на различни храни, като при този процес в храната се развиват полезни бактерии (ферменти), които едновременно я правят по-трайна и по-полезна. Тези бактерии правят хранителните вещества по-усвоими, като ги преработват, произвеждат витамини и самите те са врагове на някои патогени в нашия организъм.

Колкото и да удължават годността на храните, все пак този период не е достатъчен за нуждите на съвременната хранително-вкусова промишленост. За да се удължи още повече срокът на годност, в производството се използват различни похвати. Например, пробиотичните бактерии в киселото мляко се облъчват, което ги убива и намалява значително ползата от този продукт. В туршиите се слага оцет, който буквално ги балсамира и също убива ферментите. В киселото зеле се добавят стабилизатори, за да се стопират процесите. Т.е. ферментиралите храни, които се предлагат в търговската мрежа в повечето случаи са бедни на полезни бактерии, да не кажем, че напълно липсват понякога.  

Независимо дали сте бременни или не, дали се подготвяте за зачеване, или вече кърмите, препоръчително е да включите в храната си източници на ферменти. Ето защо:

Съдържат ензими

Ферментационният процес наподобява готвенето на храните, но резултатът е съвсем различен. Термично преработените храни продължават да съдържат някои ценни вещества, но при всички случаи ензимите са унищожени, тъй като те са доста нестабилни. Ферментацията обаче, от една страна позволява да се премахната от храната някои вредни бактерии (както е и при готвенето), но пък храната се съхранява по-дълго. Ензимите също така остават  живи. Защо е важно това? Защото именно те участват в храносмилането, помагайки да се усвоят хранителните вещества. Консумацията на ферментирали храни през бременността, помага точно за това – да се увоят ценните вещства по-лесно и съответно до-попълноценно хранене на организма на майката и бебето.

Съдържат полезни бактерии

Обикновено ферментацията се стартира, като се добавят някакви здравословни бактерии към храната. Например при приготвянето на кефир се добавя т.нар кефирна гъба (или кефирни зърна). При приготвяне на кисело мляко добавяме закваска, при приготвяне на туршии – натурален оцет и т.н. Тези бактерии помагат не само да се преобразуват ценните вещества в по-усвоима форма, но и спомагат за усвояването, защото се заселват в чревния тракт, регулирайки екосистемата в организма. Чревният тракт на бебето също се заселва с полезни бактерии, като това случва при преминаването през родовия канал, а ако случайно раждането е чрез секцио, следващият шанс да предадем полезни бактерии на бебето е при кърменето. Преди всичко обаче трябва да ги има в майчиния организъм, за да попаднат съответно в кърмата или в родовите пътища.

Ферментите и бременността

Причините да консумираме ферменти през бременността не са една и две. Най-малкото полезните бактерии допринасят организмът да поеме повече ценни вещества, което означава по-пълноценно хранене за мама и бебе. Тъй като храносмилането през бременността се забавя заради високите нива на прогестерон, ферментите помагат да се подобри самият процес. Така се избягват често срещани проблеми през бременноста – като констипацията (запека), например.

И така, кои източници на ферменти са препоръчителни през периода на бременността:

  • Кисело мляко, кефир, ферментирало масло гхи, заквасена сметана
  • Кисело зеле, вкл. зелева чорба
  • Квас от цвекло
  • Домашни туршии с дива ферментация
  • Кисело краставички с дива ферментация
  • Хляб с квас (ако е добре втасал, т.е. приготвен от майстор)
  • Може да се заквасват и някои не толкова традиционни храни като: репички, чесън (вкл. и пресен), риба (т.нар. гравлакс), брюкселско зеле, сладък картоф и др.

При всички случаи бих препоръчала да си приготвяте ферментите у дома или да разчитате на фермерски натурални продукти. Само в тези случаи може да сте сигурни, че наистина в изделията присъстват така полезните ферменти.