Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Първата пелена на новороденото се поставя в болницата скоро след прерязване на пъпната връв на бебето. В продължение на няколко дни пъпчето е най-чувствителната част на вашето бебе, затова се опитайте да я предпазите от раздразнение.

Първата смяна на пелените може да бъде много стресираща за неопитни родители. Те се страхуват, че могат да наранят бебето си, чувстват се несигурни и нервни при всяка смяна на пелените. Добре е да се подготвите за това, защото в първите месеци от живота на вашето бебе ще сменяте по няколко пелени всеки ден. Тук ще намерите някои правила, които си струва да се следват и които могат да позволят на двама ви да се насладите на тези моменти с бебето си.

Първо, подгответе си подходящо място за смяна на пелените. Това може да изглежда без значение, тъй като можете да смените пелена навсякъде, на леглото или на дивана, но със сигурност ще ви бъде много по-удобно да ползвате плот на подходяща височина. Ако сменяте пелените на леглото си десетина пъти на ден, ще трябва да се огъвате неудобно, което определено не е препоръчително, тъй като гръбначният ви стълб се е уморил след 9 месеца бременност.

Ако искате по-голямо място за смяна, можете да си купите скрин с подвижна маса. Ако нямате достатъчно място или предпочитате компактни решения, можете да си купите маса за преобличане, на която може да се постави бебето. Поставете подходяща за целта постелка или памучна кърпа за смяна на пелени върху плота, така че кожата на вашето бебе да не докосва студената повърхност.

Много е важно да имате под ръка всички аксесоари: памперси, мокри кърпички, купа с вода, памучни тампони за почистване на дупето на бебето и подходяща козметика. Също така е добре да имате шкаф или скрин в близост, в случай че трябва да смените дрехите на бебето.

Разкопчайте дрехите на бебето и пелените. Не се учудвайте, ако бебето даде воля на физиологичните си нужди – бебетата често го правят, когато се събличат и усещат хлад.

След това почистете дупето на вашето бебе с голям памучен тампон, напоен с топла вода или с влажни кърпички. Не забравяйте за чувствителната зона между гънките на крачетата и дупето.

След това нанесете крем за зоната под пелените. Това ще помогне за предотвратяване на подсичане или появата на обрив и зачервяване. Ако помещението е достатъчно топло, оставете бебето да полежи без пелена за кратко, след като нанесете крема.

Сега повдигнете бедрата на бебето с ръце (не вдигайте с издърпване на краката!) и поставете нова пелена под дупето на бебето. Залепете лепенките отпред на пелената, от двете страни на илюстрацията. Винаги залепвайте двете страни на пелената симетрично и не прекалено плътно. Сега облечете бебето си.

Докато почиствате, не изправяйте или издърпвайте краката на бебето – това може да доведе до изкълчване на тазобедрените стави. Винаги повдигайте дупето на бебето, като поставяте ръцете си под задните части. Никога не оставяйте бебето на плота за смяна на пелени без надзор дори за секунда. Бебето може да падне!

Не беше трудно, нали! А като награда за старанието си, ще получите една голяма усмивка от вашето малко съкровище!