Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Следродилната депресия е афективно разстройство (още наречено разстройство на настроението), което засяга жените най-често след раждане. Майките са плачливи, изпитват силна тъга, изпадат в състояние на постоянна тревожност и умора, които им пречат да изпълняват ежедневните си дейности, като грижите за бебето, дома, самите тях и околните. Имат чувство за безизходица, за несправяне с новата ситуация, повишена раздразнителност, а понякога и агресивност към околните. Налице са безапетитие, безсъние или лош сън, пълен с кошмари и т. н.

          Кои са причините за послеродовата депресия ?

          Причините за изпадане в послеродова депресия са комплексни. Роля играят хормоналните промени в женския организъм, изразяващи се в понижаване на повишения по време на бременността прогестерон. Освен това е установено, че за появата на депресивни симптоми допринася и недостигът в организма на витамин В6. Доказано е, че жените, приемащи след раждане по 100 мг витамин В6 по-рядко имат оплаквания от депресивен характер в сравнение с останалите.

Не са за подценяване и многобройните чисто битови проблеми от най-различен характер, които в комбинация с по-лабилна психика или подлежаща ендокринна или психо-емоционална патология могат да влошат състоянието на родилката.

          Може ли да се предотврати послеродовата депресия ?

          От много голямо значение е младата майка да почувства, че има разбирането и подкрепата от заобикалящите я хора. Добре е поне за половин-един час дневно те да поемат нейните ангажименти, за да си осигури тя малко свободно лично време.

Добър разтоварващ ефект имат разходките сред природата и умерената двигателна активност. Доказано е, че половинчасови  занимания с любими спорт (бягане, каране на колело или велоергометър, плуване, аеробика), които не водят до преумора, стимулират отделянето в мозъка на ендорфини. Това са вещества, които повишават настроението и жизнения тонус.

Особено подходящ за приемане при депресия и тревожност са комбинираните витамини Магне В6, който представлява комбинация от витамин В6 с магнезий. Магнезия играе важна роля за поддържане в нормално състояние на нервната и на сърдечно-съдовата система. Установено е, че стресът и депресията водят до много бързо изчерпване на магнезия от организма, а компенсирането на неговите загуби възстановява неговото равновесие. Силен антидепресивен ефект упражнява и жълтият кантарион.

  • Определянето на медикаментът за чувствителен тип на жената е от изключително значение. Сред най-често предписваните медикаменти са:
  • Sepia officinalis е подходящо лекарство при по-затворени и апатични жени. Чувстват се много уморени и всяка ежедневна дейност много им тежи. Отказват да се грижат за бебето и за семейството си.
  • Natrum muriaticum- интровертни и много раними жени, които се чувстват неразбрани от съпруга си или от другите членове на семейството. Предпочитат да се усамотят и не обичат прояви на съчувствие и утешение.
  • Ignatia amara- преуморени жени, които имат много задължения и тъй като са отговорни и съвестно изпълняват всичко лесно „прегарят“. Налице са спастични прояви с парадоксални модалности.
  • Pulsatilla- кротки, чувствителни жени, които имат нужда от много обич и внимание. Възможно е и да изпитват ревност към детето, което се явява като конкурент за вниманието на таткото.

Има и други хомеопатични лекарства, които могат да се използват, според конкретния  случай. Подходящото лекарство се предписва в 15-30СН, по 10 гранули седмично. Консултацията с лекар хомеопат и проследяване на състоянието на жената е задължително.

Д-р Зорка Угринова

Обща медицина и клинична хомеопатия