Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността е период от живота на жената, в който се появяват определени симптоми и оплаквания или се обострят хронични нейни заболявания. Това е твърде деликатен период и много от лекарствата са забранени или са ограничени в употребата си.

По време на бременност и кърмене хомеопатичните лекарства могат да се използват без ограничение.

Най-чести проблеми по време на бременността са:

Гадене и повръщане в първия триместър

Един от най-досадните и почти неизбежни проблеми по време на бременността е гаденето и повръщането. Характерни са най-вече за първите три месеца от бременността. Продължителността на стомашния дискомфорт е различна при всяка жена, но рядко продължава след 3-тия месец.

Според различни източници тези оплаквания засягат между 65 и 85 % от бременните жени. При по-голямата част от тях оплакванията са предимно сутрешни, но при част от жените дискомфортът продължава през целия ден.

Тези симптоми влошават качеството на живот бременната жена. Някои от жените се чувстват много зле и се налага да спрат да работят. При някои жени повръщанията са упорити, гаденето не позволява да се хранят пълноценно и се налага болнично лечение и продължително лекарско наблюдение.

Гаденето и повръщането могат да се провокират от:

 • Най-често от кухненски миризми, вида и дори мисълта за храни
 • От тютюнев дим
 • От любим парфюм, сапуни или други козметични аромати
 • В някои случаи дори от мирис на цветя

Всички тези оплаквания се повлияват ефикасно и без никакви странични ефекти с помощта на хомеопатични средства.

Още при първите признаци препоръчваме да се започне лечение с два хомеопатични продукта, Luteinum 15 CH и Sepia officinalis 15 CH. Дозирането е по 5 гранули дневно и от двата медикамента.

Ако включването на тези два продукта се окаже недостатъчно, то към тях вашият лекар хомеопат може да добави някой от следните хомеопатични медикаменти:

 • Ipeca 9 CH се предпочита, когато повръшането не води до облекчаване на гаденето. Езикът на жената е чист, необложен, но тя се оплаква от повишено слюноотделяне и понякога усеща сладникав вкус в устата.
 • Colchicum automnale 9 CH се предпочита се, когато жената има желание за най-различни храни, но техния вид и мирис предизвиква гадене и прилошаване.
 • Cocculus indicus 9 СН е подходящ, когато на бременната жена й се гади не само при вида и миризмата на храната, но и при самата мисъл за нея.  Тя често се оплаква и от световъртеж, метален вкус в устата и упорит запек.
 • Nux vomica 9 CH, когато гаденето (по правило най-силно сутрин), се облекчава след повръщане. Езикът на жената е обложен и често усеща кисел или метален вкус в устата. В тези случай жената се оплаква от оригванията и киселини.
 • Tabacum 9 СН се предписва, когато гаденето е съпроводено от пребледняване, световъртеж, студена пот и прилошаване. При пътуване и при излагане на по-висока температура, гаденето и повръщането се влошават. Бременната се чувства облекчена, когато е на свеж въздух или когато поеме нещо кисело (кисела ябълка, оцет).

Изброените хомеопатични медикаменти се приемат между 3 и 6 пъти дневно по 5 гранули, като правилото е колкото по-изразени са оплакванията, толкова по-често да се приемат по 5 гранули от избрания медикамент. Ако оплакванията при жената съвпадат с показанията на два ири три медикамента, те могат да се комбинират. Бременната жена може да ги редува през половин-един час по 5 гранули. Приемите на лекарствата се разреждат с настъпване на подобрение в състоянието на жената.

Запек при бременните жени

Много честобременността  провокира трудности при изхождания и запек. Особено голяма е вероятността тези оплакавния да се прояват у жени, склонни към запек и преди забременяването. Запекът провокира силни напъни, а те не са препоръчват при бременни жени. Възможно е запекът да провокира и появата или обострянето на хемороиди.

Важен е режимът на хранене и подходящо движение при бременните жени. Добре се отразява често хранене на малки порции с предпочитане на течно-кашави храни и пресни плодове, плодови сокове и зеленчуци. Важен е и приемът на течности, поне 2 литра, дневно.

Препоръчва се бременната жена да се занимава с подходящ спорт, плуване, йога и др.

Профилактично всяка бременна жена може да приема хомеопатичното лекарство Sepia officinalis 9CH, по 5 гранули вечер.

При запек с трудно изхождане на обемни, фекални топки се предписва лекарството Collinsonia сanadensis 9 CH, три пъти по 5 гранули.  При запек с малки, твърди, чревни изпражнения подходящ е медикаментът Magnesia muriatica 9CH, три пъти по5 гранули.

Бременност и уро-инфекции

По време на бременност всеки месец жената трябва да си прави изследване на урина, дори и ако няма оплаквания, свързани с пикочните пътища.

Това изследване е задължително, защото инфекциите на пикочните пътища засягат приблизително 10 % от всички бременни жени.

Появата им се благоприятства от някои специфични промени, които женското тяло претърпява в хода на бременността:

 • Оплодената матка се увеличава и притиска пикочния мехур. Това води до по-често уриниране, но и до непълно изпразване на мехура в края на уринирането. Остатъчната урина, която престоява по-дълго в пикочния мехур предствлява благоприятна среда за развитие на инфекции.
 • Притискането затруднява преминаването на урината от бъбреците към пикочния мехур и е възможно част урината по време на уриниране да се връща обратно към бъбреците. Следователно, ако пикочният мехур е инфектиран, инфекцията лесно може да засегне и бъбреците, което е едно сериозно заболяване.
 • Урината на бременните жени променя своите характеристики. През периода на бременността урината на жените е по-алкална и в нея се отделя по-голямо количество глюкоза, което превръща урината в много благоприятна среда за развитие на бактерии.

Хомеопатията е полезна за профилактика и за ускоряване на оздравителния процес в острата фаза на цистит.

Симптоми на остър цистит

Най-честите оплаквани при остър цистит са болка, парене и дискомфорт при уриниране, чести микции, чувство за недоизхождане и нощни уринирания. Тези оплаквания влошават качеството на живот на бременната жена. Антибиотичното лечение не е подходящо за всяка бременна жена.

При вече развила се инфекция на пикочния мехур, хомеопатичният метод остава само допълващ, но той ще ускори оздравителния процес и бързо ще облекчи оплакванията свързани с цистита.

Някои от най-често използваните медикаменти са:

 • Cantharis vesicatoria 9 СН се предписва при почти всеки цистит, протичащ с чести позиви за уриниране и парене. Жената може да съобщава за болки преди, по време и след уриниране.
 • Arsenicum album 9 СН се прилага за лечение на цистит с много силно усещане за парене и придружаваща отпадналост. Възможни са нощни влошавания. Подобрение на оплакванията настъпва от топли апликации в долната част на корема.
 • Mercurius corrosivus 9 CH се използва системно при т.нар. хеморагични цистити – т.е. при наличие на кръв в урината.
 • Sarsaparilla 9 CH e подходящ избор при цистит, възникващ на фона на камъни и/или песъчиники в бъбреците.

За овладяване на острите оплаквания е препоръчително 4-6 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от съответния медикамент или комбинация от медикаменти, които съответстват на оплакванията. Разреждане на приемите настъпва при подобрение.

Стрии, разширени вени

По време на бременност съединителната тъкан при жената е подложена на силно и продължително разтягане. По кожата на гърдите, корема и бедрата се оформят кожни стрии, които остават трайно след настъпване на раждането. В началото те са виолетови, но с течение на времето стават седефено бели.

Най-доброто лечение на стриите, всъщност е тяхната профилактика.

Чудесен ефект има прилагането на  хомеопатичното лекарство Calcarea fluorica 15CH, по 5 гранули дневно, от третия месец на бременността до настъпване на раждането. Той осигурява по-голяма еластичност на тъканите и пречи на образуването на стрии.

Това лекарство има добър ефект и върху стените на кръвоносните съдове и профилактика появата или обострянето на разширени вени (варици) при бременната жена.

Много често жените с варици се оплакват от пулсираща болка и отоци в подбедриците с чувство, че вените ще се пръснат. В тези случаи се предписва лекарството Нamamelis vitginiana 5СН, три пъти по 5 гранели, поне за два-три месеца.

Д-р Зорка Угринова

обща медицина, клинична хомеопатия