Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Терминът ви се изчислява от първия ден на последната ви менструация. Зачеването се случва около две седмици от този ден и тогава наистина може да се потвърди със сигурност, че сте бременна.
Дължина на бебето: 0.00 мм
Тегло на бебето: 0.00 кг

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Дори и да не усещате нещо (все още), преживявате невероятната трансформация на яйцеклетката ви в ембрион. Въпреки че термините, използвани за обяснение на промените в тялото ви през първите няколко седмици от бременността, могат да звучат клинично, те са необходима част от описанието на сложния процес на растежа на бебето.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук

Бременността не може да бъде визуализирана с ултразвук през седмици 1 и 2.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Как се променя тялото ви

И през тази седмица съветите на специалистите са насочени към правенето на промени в ежедневните си навици, за да сте сигурни, че тялото ви е в най-добрата форма за износване на бебето. Основните сред тях са: изключете алкохола, цигарите и ограничете кофеина. Може също да се наложи да спрете приема на някои лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта. Затова кажете на вашия лекар, че се опитвате да забременеете и се уверете, че всички лекарства, които използвате, са безопасни.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Разбираме, че в момента сте нетърпеливи да разберете: бременна ли сте или не? За съжаление ще трябва да изчакате още малко, докато сте сигурна в това. Около четири дни след оплождането на яйцеклетката, тя започва да произвежда хормон, наречен човешки хорионгонадотропен (hCG), който тестовете за бременност могат да открият след около седмица – първо в кръвта, а след това и в урината (чрез домашен тест за бременност).

Остават ви още 38 седмици! Вие сте в първия месец от бременността.