Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Наличието на здрави кости в детството поставя основата за здравето на костите през целия живот. Ние изграждаме почти цялата си костна плътност, когато сме деца и тийнейджъри. Процесът на изграждане на костите завършва най-вече на около 20-годишна възраст. С течение на времето костите ни стават по-слаби. Децата със здрави кости имат по-голям шанс да избегнат костната слабост по-късно в живота. Като родител можете да помогнете, като се уверите, че децата получават трите ключови съставки за здрави кости: калций, витамин D и физически упражнения.

1. Давайте на децата си храни, съдържащи калций

Калцият е минерал, който е известен с въздействието си върху изграждането на здрави кости. Той се съдържа в млечните продукти, боб, някои ядки и семена, и зеленолистни зеленчуци.

Какво можете да направите, като родители:

Насърчавайте децата си да ядат храни с високо съдържание на калций:

  • По-малките деца се нуждаят от 2-3 порции млечни продукти с ниско съдържание на мазнини ежедневно, докато на по-големите деца можете спокойно да предлагате до 4 порции дневно.
  • Опитайте се да замените част от обичайните храни или напитки на детето ви с такива, съдържащи калций.

2. Давайте на детето добавка, съдържаща витамин D

Витамин D (понякога обозначен като витамин D3) помага на тялото да усвои калция. Но повечето деца не ядат много храни, които съдържат витамин D. Тъй като витамин D е изключително важен, педиатрите препоръчват всички деца да приемат добавка с витамин D, особено през есенно-зимния сезон. В това число са включени и бебетата от самото им раждане.

Какво можете да направите:

Попитайте вашия педиатър от колко витамин D се нуждае вашето дете и кой е най-добрият начин да му го набавите.

3. Насърчете детето да спортува

Колкото повече използваме и натоварваме мускулите си, толкова по-силни стават те. Същото важи и за костите.

Дейности като ходене, бягане, скачане и катерене са особено добри за изграждането на костите. Те използват силата на нашите мускули и гравитацията, за да окажат натиск върху костите ни. Налягането кара тялото да изгради по-здрава кост.

Дейности като каране на колело и плуване пък са чудесни за цялостното здраве на тялото.

Какво можете да направите:

Уверете се, че детето ви има поне един час физическа активност всеки ден.

Факт е, че за всеки от нас е много важно да приема достатъчно калций, витамин D и да тренира. Но това е от още по-голямо значение за децата – особено когато растат през юношеските и тийнейджърските години.