Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Вашето бебе е с размерите на маслина. Очите и клепачите му са по-развити и веждите му започват да растат.

Дължина на бебето:  30 mm.

Тегло на бебето:  0.003 kg.

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Досега говорихме за бебето ви като за ембрион, но до края на тази седмица то ще бъде плод и с това много промени вече са в ход. Приличащите на гребла или тъкани ръце и крака сега започват да се оформят и да обособяват пръсти, костите ще започнат да се втвърдяват, а бъбреците му да произвеждат урина. И тук е моментът да знаете, че през тази седмица отчитаме един впечатляващ факт: мозъкът на вашето бебе се развива с поразителни темпове – близо 250 000 неврони се образуват всяка минута! Краят на ембрионалния етап също бележи повратна точка за опасностите за развитие – вашето бебе сега е много по-малко податливо на тях. Клепачите на бебето покриват очите – те ще останат затворени до 27 гестационна седмица. Зъбите му започват да се втвърдяват и се свързват с челюстната кост.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук през седмица 10

На това изображение ще забележите, че бъдещото ви бебе все повече прилича на новородено. Виждат се ръцете и краката и се вижда разпознаваем профил. Ярко белите области в профила са лицеви кости.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Променящото се тяло на мама    

На това изображение ще забележите, че бъдещото ви бебе все повече прилича на новородено. Виждат се ръцете и краката и се вижда разпознаваем профил. Ярко белите области в профила са лицеви кости.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Тази седмица, с помощта на вашия лекар, ще видите пръстите на ръцете и краката и ще чуете сърдечния ритъм на бебето. По това време може да се насочите и към биохимичен скрининг за оценка на рисковете от синдрома на Даун, други хромозомни аномалии и вродени сърдечни проблеми.

Подгответе се да споделите голямата новина!

Ако до този момент криехте бременността от суеверие или други съображения, сега е подходящ момент да споделите ГОЛЯМАТА НОВИНА!

Независимо дали решите да говорите сега или по-късно, тенденцията изглежда е да станете големи, смели и креативни с разкриването на бременността.

Включете партньора си

Има много начини партньорът ви да участва във вашата бременност.

Внимавайте за инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са по-чести по време на бременност. Уведомете вашия лекар, ако имате болка при уриниране, постоянно желание да ходите по малка нужда, болка в долната част на корема или неприятна миризма на урината.

Симптоми на бременността през седмица 10

Заоблено коремче

Заоблянето на коремчето ви най-вероятно се дължи на леко наддаване на тегло и подуване на корема. Избягвайте да носите тесни в областта на талията дрехи, те ще ви създадат дискомфорт.

Повишено слюноотделяне

Може да отделяте слюнка повече от обикновено, особено ако все още ви се гади. Дъвченето на дъвка може да ви помогне да се справите с това леко неразположение.

Отделяне на вагинален секрет

Може да имате отделяне на вагинален секрет, започвайки от ранна бременност до раждането на бебето. Трябва да е без мирис или с мирис и млечно бял. Консултирайте се с вашия лекар, за да нямате притеснения.

Остават ви 30 седмици! Вие сте в третия месец!