Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Ако сте добре организиран човек и обичате да се движите по предварително изготвен план преди раждането, тогава първите моменти на майчинството могат да ви се сторят абсолютен хаос. Светът, който познавате, е обърнат с главата надолу и терминът “управление на времето” ви звучи като мираж за прилагане в ежедневието.

Но не се паникьосвайте. Вместо това се опитайте да пренаредите дневния си график, като имайте предвид, че е възможно да го променяте в зависимост от обстоятелствата. Добре е да въведете някои закономерности в живота на бебето още от самото начало. Рутината ще накара бебето да се чувства в безопасност и ще улесни грижата ви за него.

Ритъмът на ежедневните задължения може да бъде истински спасителен пояс в чисто психологичен аспект и да ви помогне да свикнете по-бързо с новата си роля на родител. Но не забравяйте, че планирането с бебе също може да претърпи промени и не бива да будите бебето по часовник например! Преди всичко дневният ви план трябва да се основава на естествения ритъм на бебето и неговите нужди.

Накратко, ежедневието на вашето бебе се състои от сън, хранене и бодърстване (игра). Достатъчно е да наблюдавате внимателно бебето си за ден или два (дори можете да си водите бележки), за да знаете от какво се нуждае то, колко често и с каква продължителност; колко време отнема храненето и колко дълго бебето може да остане будно. Така ще можете да планирате и своите дневни задачи, като не забравяйте да отделяте и по малко време за себе си.

Не само изграждането на рутина за хранене и сън е важно за вас и малкото ви съкровище. Вечерните ритуали като къпане и масаж преди лягане ще помогнат на бебето да се чувства по-спокойно и то ще започне да очаква с нетърпение тази част от ежедневието си.

Познаването на дневния ритъм на бебето е полезно най-вече за онези от вас, които са станали майки за първи път. В началото ще ви е трудно да се научите как да разчитате сигналите (най-вече плач), които бебето ви дава: дали плаче от глад или умора, тъй като времето за сън наближава.

Изграждайки навици и планирайки времето си добре, ще се радвате на спокойно ежедневие и щастливо бебе.