Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Това са едни от моите най- любими мъфини. Страхотни са на вкус, пухкави и леки. Приготвят се лесно, защото всички съставки просто се разбъркват. Пекат се бързо и стават за консумиране и от деца и от възрастни. Подходящи са за засищаща закуска, за десерт, за специален повод или пък за изпращане в кутия за училище. Забавното е, че могат да участват и децата ви в приготвянето им.

Може да направите по- голяма доза и да замразите. Така винаги ще имате бърза, готова, засищаща закуска, без да е необходимо да я приготвяте на момента. Просто е нужно да извадите няколко мъфина от фризера и да ги оставите в хладилника до сутринта.

Подходяща храна са и за жени, които съвсем скоро са родили и кърмят. Не съдържат захар, а са пълни с полезни нутриенти.

Рецептата е без глутен, което я прави позволена за всички хора, които страдат от глутенова непоносимост.

Съставки

180 мл. овесена напитка ( или ядково мляко по ваш вкус)

80 мл. кленов сироп

60 мл. гроздово олио или каквото течно олио имате на разположение

Сока и кората на 1 бр. лимон

2 с.л. маково семе

1 ч.л. ванилова есенция

130 г. бадемово брашно

90 г. оризово брашно

90 г. брашно от елда

1 ч.л. сода

1 ч.л. бакпулвер (без глутен)

Щипка сол

За глазурата ( тя е пожелание- и без нея мъфините са страхотни)

1 кен кокосово мляко- само пълномаслената гъста част

3 с.л. пудра захар

Метод

Загрейте фурната на 180 градуса.

Намажете всяко гнездо на тавичка за мъфини или сложете по една хартиена формичка.

Смесете всички течни съставки в голяма купа, добавете сока от лимон и лимоновата кора, като внимавате да не попадне бялата част от лимона.

В същата купа добавете маковите семена, солта и ванилията. Разбъркайте много добре, за да се смесят всички съставки.

В същата купа добавете постепенно всички брашна, содата и бакпулвера.

Разбъркайте много добре, за да се смеси всичко в купата.

Разпределете тази смес в 12-те гнезда за мъфини.

Печете за около 20 минути. Проверете с клечка дали са готови след 15-тата минута. Трябва да образуват приятен карамелен цвят отвън.

Оставете да се охладят, а през това време направете глазурата, ако сте преценили да я правите.

В купа сложете само гъстата част от консервата с кокосово гъсто мляко и добавете пудрата захар. Разбъркайте с миксер, за да се получи пухкава сметана. Декорирайте с нея.

шеф Елена Петрелийска