Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Когато имаме малко бебе е от изключителна важност да почистваме дома си правилно. За съжаление всички продукти, които ни се предлагат като „най-ефективни”, са смесица от токсични химикали. Бебетата са много чувствителни и чистият съств на препаратите, с които поддържаме дома си, е много важен. Изпаренията им удрят директно в дихателната система и резултатът е алергична бронхиална астма, хрема, задух, главоболие, липса на обоняние и много други. Лично аз отдавна направих своя избор  и ползвам натурални препарати. Особено за хора с домашни любимци и вече пълзящо навсякъде бебе, е задължително да оставят химикалите далеч от дома си. Давам ви някои от моите топ 3 любими и изпитани рецепти за домашно почистване. Те са био, не предизвикват алергични реакции и са безопасни за животните и малките деца.  „Оцет с лимон” за всякакви повърхности: Тази комбинация е подходяща за почти всичко. Антибактериална и противовирусна е, чисти както подови настилки, така и хладилници, тоалетни, мивки и даже прозорци. Аз използвам ябълков оцет за под и винен вариант, ако ще чистя тоалетната. Ако повърхността е по- замърсена, слагам и сода. Тя е противогъбична и в комбинация с оцета и лимона е много ефикасна. Минусът на тази комбинация е просто в миризмата. Ако оцетът не е любимият ви аромат, сложете повече лимон, а миризмата на оцет изчезва бързо. Важно е да кажа да не го смесвате с гореща вода, така се подсилва оцетната миризма.  

Алкохол + етерични масла- Това е най-ефикасният дезинфектант, с който да минете повърхностите след почистване.

Ако имате бебе и/или домашен любимец, не го пускайте в стаята, докато алкохолът не се изпари, средно това отнема около двадесет минути, но може след него да минете с чиста вода. Не е задължително да ползвате алкохол, същият резултат ще стане и с етилов спирт 70.  Антибактериални и противовирусни масла са чаеното дърво и евкалиптовото. Не само, че свойствата им са чудесни за дезинфекция, но и ароматът е много свеж. Това е рецепта за дезинфектант за повърхност, ако искате да го ползвате за ръце, към същата рецепта сложете мазнина- най- подходящо е алое-вера или масло от гроздови семки. Зехтинът е много хидратиращ, но доста трудно се смесва с алкохола. Може и най- обикновен глицерин. Не е нужно да горите ръцете си с химикали и изкуствени аромати.

Парочистачка:

Не я слагам на първо място, защото не всеки я има. Лично за мен това е нещо незаменимо в почистването. Използва се чиста вода, няма никаква миризма, освен това високата температура на порочистачката убива всичко- от бактерии до вируси. Ако желаете, във водата може да сложите няколко капки евкалипт или чаено дърво, лимон, лавандула, портокалово масло- бъдете креативни. От личния ми опит мога да кажа, че тя е подходяща за всичко, освен за почистване на дограма и повърхности, върху които има някакво покритие- парата просто ще го разтопи. Спокойно чистете всичко друго- прозорци, стъкла, ламинат, паркет, килими, плочки- това е мултифункционален уред, който си струва.

Ползите от такъв тип натурално почистване са много. Основните са безопасността им за всички в домакинството, лесното им намиране почти навсякъде, ефикасността им и евтината им цена. Не е скъпо да се чисти натурално, това е мит. Не е вярно, че натуралните препарати не чистят-чистят също толкова добре, колкото и химичните. Естествено има една идея свикване към този тип чистене, но то е абсолютно същото и с натуралните дезодоранти, кремовете за лице, гримовете. Ползите за здравето от натуралните средства за почистване са в пъти повече от единствения им минус- ако нещо е по-замърсено, просто има нужда от малко повече търкане. Безопасността и грижата за здравето са най-важни. Природата ни е дала почти всичко необходимо, с което да почистим и дезинфекцираме дома си. Ако не сте пробвали до сега, точно с появата на бебето  е момента да експериментирате с различни натурални комбинации- кой знае, може да станете част от многото минали към натурални препарати. Уверете се, че не е нужно да е скъпо и пълно с химия.