Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Честито! Вече си майка!

Току-що си родила и след 9 месеца носене на бебето под сърцето си, най-накрая можеш да го погледнеш и да го прегърнеш. Гледаш внимателно, сравнявайки очакванията си с реалността. Разглеждаш всеки детайл от милото му личице и гадаеш на кого прилича бебето. Поглеждаш съкровището си и се чудиш дали може да те види. Бебето харесва ли това, което е извън корема на мама? Или знаеш от баба си, че е нужно време, за да започне бебето да различава нещо?

Първо, нека обясним ключовия въпрос – новородените не се раждат слепи. Това, което виждат, е далеч от това, което виждат възрастните, но все пак виждат нещо от момента на раждането. Не забравяй, че способността на бебето да вижда е само началото – мозъкът трябва да се научи как да тълкува изображенията и това ще отнеме известно време.

От раждането си бебето има капацитет за стесняване и разширяване на зеницата, така че очите да реагират на светлина и тъмнина. През първия месец бебето вижда по-добре нещата по краищата на зрителното си поле (това се нарича периферно зрение), отколкото нещата в центъра – обратното на начина, по който виждат възрастните. Това обаче ще се промени за няколко седмици.

Бебето вижда най-добре на разстояние 18-30 см. Най-интересните обекти за новороденото са лицата на хората. Бебе може да вижда различни цветове по-рано, отколкото се смяташе първоначално: през първия месец то може да види жълто, оранжево, червено, зелено, тюркоазено, синьо и пурпурно. През втория месец бебето разграничава жълто от зелено и след това жълто от червено. Между третия и четвъртия месец мъничето започва да вижда цветове като възрастен.

На възраст от 3 месеца бебето започва да вижда обекти по-ясно – те стават по-скоро цели, завършени образи, отколкото групирани детайли. То може също да следи движещите се обекти с по-голяма лекота.

Развитието на зрението се влияе значително от развитието на двигателните му способности – бебето, което може да вдигне главата си или да подпира тялото си върху ръцете си, естествено разширява зрителното поле и подобрява зрението си. Между третия и шестия месец твоето съкровище с нетърпение ще хвърля играчките, които му даваш, и ще ги наблюдава как падат.

През втората половина на първата година бебето вижда по-добре. Неговото поле на видимост се разширява и светът става по-разнообразен – обектите имат не само форми и цветове, но и текстури, които преди са били невидими за мъничето. По това време е добре да даваш на своето бебе предимно играчки за развитие на координацията с въртящи се копчета и бутони, които ще му помогнат да упражнява ръцете си и да подобри координацията си.

Подобрява зрението си. Между третия и шестия месец твоето съкровище с
нетърпение ще хвърля играчките, които му даваш, и ще ги наблюдава как
падат.
През втората половина на първата година бебето вижда по-добре. Неговото
поле на видимост се разширява и светът става по-разнообразен – обектите
имат не само форми и цветове, но и текстури, които преди са били невидими
за мъничето. По това време е добре да даваш на своето бебе предимно
играчки за развитие на координацията с въртящи се копчета и бутони, които
ще му помогнат да упражнява ръцете си и да подобри координацията си.