Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Повечето родители рано или късно се сблъскват с проблема с детската ревност в семейството. Защо се случва това и как да възпитаваме приятелски настроени деца?

Не е тайна, че децата се стремят да спечелят вниманието и любовта на родителите си. Освен това, колкото по-малка е възрастовата разлика, толкова по-голямо е желанието за защита на личното пространство.

Грешка е да се поставят еднакви изисквания към всички деца, без да се вземат предвид техните особености. Отнасяйте се с уважение към децата. Уважавайте преживяванията, мислите и нуждите им, независимо от тяхната възраст или пол – това ще ги научи да уважават вас и другите хора. Не пренебрегвайте по-голямото си дете в името на по-малкото и обратно.

Не сравнявайте. Основната грешка на родителите е, че те дават едно дете за пример на друго. Тази позиция неизбежно води до появата на ревност и студенина в отношенията между децата. Сравнявайте детето само със себе си. Например „Днес си свърши домашното много по-добре“ или „Днес си подреди стаята по-бързо от вчера“.

Създайте ситуации на успех. За да избегнете детската завист, създайте ситуации на успех за всяко от децата, започвайки от неговите естествени наклонности. Така че, ако синът ви обича да рисува, заведете го в художествено училище и го насърчавайте.

Да възпитаваме уважение към нещата. На всяко от децата трябва непрекъснато да се обяснява, че има общи неща, а има и лични такива, и вземането им без разрешение не е правилно, а когато все пак ги вземат, трябва да се грижат за тях и да ги пазят. Струва си да започнем с възпитанието на общото грижовно отношение на детето към вещите и да уважават резултатите от работата на други хора.

Създайте общи интереси и традиции. Нищо не може да сближи всички членове на семейството така, както семейните традиции. Те могат да бъдат изключително разнообразни, като например настолни игри или гледане на филми през уикендите, вечери за готвене, четене на книги, изработване на поздравителни картички и др. По-често използвайте думите „ние“, „нашето“, което показва, че семейството е едно цяло. Семейството е място на сила, защита и любов. Децата разбират и приемат много по-лесно не идеята за родството, а за наличието на общи интереси и дейности.

Научете децата на взаимопомощ и взаимна подкрепа. Важно е не само да се обясни, че братята и сестрите трябва да са приятели и да си помагат, но и да покажат как да се държат в конкретни житейски ситуации. Например, ако по-малкото ви дете има участие в пиеса или състезание, поканете по-голямото си дете да дойде с вас и да го подкрепи, като едно семейство.

Научете се да бъдете приятели. Не всеки възрастен знае как да бъде приятел, следователно е несправедливо да се изисква децата да бъдат приятелски настроени, ако никой не ги е учил на това. Използвайте конкретни примери, за да покажете какво означава приятелство. Четете тематични истории или ги измисляйте сами, пресъздайте ситуация за приятелството с играчки, изобщо използвайте въображението си.

Контролирайте емоциите. Психолозите са установили, че емоциите, които детето казва на глас, са по-лесни за контролиране. Затова, когато забележите, че между децата назрява конфликт, поканете всяко от тях да каже как се чувства в момента и защо. След като изречете чувствата си, ще бъде много по-лесно да намерите решение и компромис.

Организирайте лично пространство за всички. Без значение колко деца има в семейството, трябва да се опитате да организирате пространството така, че всяко дете да има лична зона. Това може да бъде легло и нощно шкафче, някаква зона в детска стая или самостоятелна стая, ако условията ви позволяват. За едно дете, както и за възрастен, е важно да почувства своята независимост и свобода от другите. Липсата на лично пространство провокира раздразнителност и агресивност у децата.