Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Защо приемането на капки витамин D е важно за здравето на бебето?

Когато пазарувате необходимите неща за бебето, като памперси и кърпички, не забравяйте да добавите към покупките си опаковка с капки витамин D.

Ежедневната доза витамин D е важна за здравето на вашето бебе по няколко причини.

Защо витамин D е важен за бебетата?

Витамин D е от решаващо значение за здравето на костите и зъбите на вашето бебе. Тежкият дефицит на витамин D може да доведе до рахит. Този витамин помага на тялото да усвоява калция и да го използва за формиране и укрепване на костите. Без витамин D детето е по-податливо на фрактури и проблеми с растежа.

Тялото също се нуждае от витамин D за развитието на мозъка и здравето на имунната система. Витамин D е необходим за толкова много функции и е трудно да се набави достатъчно чрез естествени източници като слънчевите лъчи или определени храни.

Наистина ли кърмените бебета се нуждаят от витамин D?

Често чуваме, че кърмата е пълноценна храна, съдържаща всичко, от което се нуждае вашето бебе. Но тестовете показват, че в майчиното мляко липсва витамин D.

Кърмачетата трябва да получават капки витамин D, започвайки през първите няколко дни от живота, съветват педиатри. Това е особено важно при кърмените бебета, защото те получават минимален, ако има такъв, витамин D от кърмата.

Адаптираните млека съдържат витамин D, но това не е достатъчно за по-малките бебета. Те също се нуждаят от добавка с витамин Д под формата на капки.

Количеството витамин Д дневно както при кърмените, така и при хранените с адаптирано мляко бебета е едно и също – 400 международни единици (IU).

Можете ли да повишите нивата на витамин D в кърмата?

Ами ако кърмещата майка приема витамин D? Това променя ли нивата в кърмата й?

Според проучване по темата, майките могат безопасно да добавят 6400 IU / ден и по този начин с кърмата да доставят необходимото дневно количество витамин Д на бебето. Но това трябва предварително да бъде обсъдено с педиатър, който да прецени дали това е правилният вариант за тях, както и да даде препоръка за продукт, съдържащ този витамин в правилното количество.

Могат ли бебетата да получат витамин D от слънцето?

Телата ни произвеждат витамин D, когато сме изложени на слънце. Това означава ли, че вместо да давате добавка на бебето, можете просто да прекарвате повече време навън с него? UV лъчите от слънцето увреждат кожата на всяка възраст. По-добре е да приемате добавката, отколкото да рискувате да увредите нежната бебешка кожа от слънцето. Когато бебето ви е навън, покрийте го с шапка, дрехи или сенник върху количката или бебешката кошара. След като бебето навърши 6 месеца, можете да използвате слънцезащитни продукти, но все пак трябва да пазите мъничето от слънцето, доколкото е възможно.

Как да давате капки витамин D на бебето?

Капките витамин D за бебета са концентрирани, така че ви трябва само малко количество, за да получите 400 IU. За да го дадете на бебето си, можете да използвате един от следните начини:

  • Поставете дозата директно в устата му. Насочете се към вътрешността на бузата му, а не към задната част на гърлото.
  • Смесете капки витамин D с бебешко адаптирано мляко или изцедена кърма в лъжичка.
  • Поставете капката директно върху зърното си преди кърмене. Това работи най-добре, ако дозата е само една капка.

Винаги използвайте капкомера към опаковката витамин Д, както е предписано.

Кога бебетата могат да спрат да приемат капки витамин D?

След като бебето пие всеки ден по един литър адаптирано мляко или обогатено пълномаслено мляко, то получава достатъчно витамин D, без да е необходима хранителна добавка. За кърмачета, хранени с адаптирано мляко, това може да стане в рамките на няколко месеца от раждането, но за кърмачета, които се хранят изключително на кърма, това е едва когато навършат 1 година и са в състояние да започнат да пият обогатено пълномаслено мляко. Попитайте вашия педиатър кога да спрете да давате на детето си капки витамин D.

Признаци на недостиг на витамин D при бебетата

Дефицитът на витамин D не е лесно да бъде забелязан при бебетата, отчасти защото те не могат да ви кажат как се чувстват. А умората и мускулната болка – симптоми за недостиг на витамин D, са често срещани симптоми на няколко други състояния. Освен това признаците за дефицит на витамин D може да не се проявят до няколко месеца от раждането на бебето.

Посъветвайте се с педиатър, ако бебето ви има някой от следните симптоми:

  • Чести заболявания или инфекции.
  • Бавен растеж.
  • Чести костни фрактури.

И все пак: Не чакайте да видите дали бебето ви има симптоми на дефицит на витамин D, съветват педиатрите. Добавяйте редовно витамин D, за да предотвратите дефицит. И ако имате притеснения относно здравето на бебето, незабавно се консултирайте с вашия педиатър.