Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Коликите засягат 10 – 15 % от новородените. Те започват от 2 – та – 3 – та седмица след раждането, достигат своя максимум през 6 – та – 12 – та седмица от раждането.

 Децата плачат най-често във вечерните часове. При незначителен брой от децата плачът е почти неспирен, от сутрин до вечер, или продължава повече от 5 – 6 часа.

 Коликите се свързват с напрегната семейна атмосфера, майчина нервност, неподходящо взаимодействие между родители и дете, незрялост на бебешката стомашно – чревна система, спазми на дебелото черво, газ в червата, алергия, свръхчувствителност към протеините на кравето мляко, неправилни техники на хранене и други. Със сигурност е установено, че повечето от бебетата с колики принадлежат към групата на “най-нервните” деца и че коликите са по-рядко срещани при деца, които са в по-чест контакт със своите майки.

          Бебешките колики не зависят от това към каква раса, социална прослойка или културна принадлежност се причисляват семействата.

Коликите не са свързани нито с пола на бебетата, нито с някакви усложнения по време на бременността, нито с начина на раждане.

Децата, които се хранят от гърдата на майката, са точно толкова предразположени към колики, колкото и тези, които се хранят от шише. И противоположно на това, което си мислят мнозина, коликите не са по-често срещани при първородните деца.

    Ето кои хомеопатични лекарства се използват най – често за лечение на колики:

Colocynthis 9СН по 5 гранули е препоръчителен за нервни, плачещи бебета, които присвиват крачета към тялото си, тъй като това води до облекчаване на болките. Тези деца се чувстват по-добре, ако майката притиска с ръка болезнената зона или ако я затопли.

Magnesia phosphorica 9 СН е много близък по състав до Colocynthis  поради тази причина индикациите за неговото приложение са същите.

Dioscorea villosa 9 СН е най – подходящ за бебета, чиито колики, противоположно на предишните два медикаменти, се облекчават не от присвиване на тялото, а от изпъването му назад.

Cuprum metallicum 9 СН е препоръчителен за прилагане в случаите, когато коликите се придружават от гадене и повръщане или от кашлица и когато подобрение в състоянието настъпва след изпиването на няколко глътки студена вода.

Chamomilla vulgaris 15 СН дава добри резултати в случаите, когато става въпрос за колики при свръхнервни и свръхчувствителни към болка деца, които се успокояват от люлеене или от носене на ръце. Често коликите при тях се засилват между 20 часа и полунощ.

         В зависимост от ритъма на болките по 5 гранули от съответния хомеопатичен медикамент се дават на детето 2 – 4 и повече пъти дневно.

Д-р Зорка Угринова

обща медицина, клинична хомеопатия