Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Сутрешното гадене се появява при по-голяма част от бременните и често е причина за сериозен дискомфорт, загуба на тегло и общо неразположение. Ето какво ви съветваме да опитате, ако страдате от това състояние в този толкова важен за всяка жена период:

Въглехидрати

Това помага на повечето бременни жени през първия триместър: когато ви се гади, сложните въглехидрати като пълнозърнест препечен хляб, гевреци или бисквити могат да заситят глада ви, без да предизвикват гадене и неразположение.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове често облекчават сутрешното гадене по време на бременност. Разбира се, това се отнася за консумиране в малки количества. Но ако не понасяте пресни плодове в този период, може да намерите облекчение в сушени варианти, като кайсии и стафиди например.

Протеин, моля

Въпреки че повечето жени имат склонност да посягат към въглехидратите, когато усетят, че стомахът им се свива от глад, протеинът често може да се бори с чувството за гадене по -ефективно. Добавете към бисквитите малко сирене или хапнете шепа бадеми за бърза закуска.

Джинджифил

Със сигурност сте чували за успокояващия корема ефект на джинджифила – и има основателна причина за това. Доказано е, че той е ефективно средство за облекчаване на гадене. Но има повече от един начин да се възползвате от този благотворен ефект на джинджифила. Използвайте го при готвене (за супа от моркови или мъфини с джинджифил), накиснете го в чай, хапете малко бисквити с джинджифил и т.н. Да не говорим за ефекта му върху подсилване на имунната система.

Малко лимон прави чудеса

Много бременни жени намират аромата и вкуса на лимона за освежаващи. Опитайте да добавите малко изцеден лимонов сок във водата си или смучете кисели бонбони, ако обичате – това ще облекчи гаденето и ще ви даде допълнителна свежест за деня.