Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Ако сте се чудили каква е разликата между фолат и фолиева киселина, не сте единствените. В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за разликите между фолат и фолиева киселина, ползите от витамина и дали фолиевата киселина или фолатът са по-подходящи за вас по време на бременност.

КАКВО ЩЕ НАМЕРИТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ:

1. Фолатът същото ли е като фолиевата киселина?

2. Ползи от фолата

3. Храни с високо съдържание на фолат

4. Фолиева киселина или фолат по време на бременност?

ФОЛАТЪТ ЛИ Е СЪЩОТО КАТО ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА?

Фолатът и фолиевата киселина са подобни, но не са едно и също нещо. Фолатът е естествената форма на витамин B9, докато фолиевата киселина е синтетична форма на витамин Ф9, която е по-стабилна и бионалична от естествения фолат. Фолатът е съединението тетрахидрофолат (THF), което се открива естествено в пресни плодове, зеленолистни зеленчуци и зелен фасул.

ФОЛАТ VS ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

Има няколко форми на витамин B9. Фолатът и фолиевата киселина са най-често срещаните.

КАКВО Е ФОЛАТ?

Фолатът е естествената форма на водоразтворимия витамин В9. Всъщност това е един от 13-те основни витамина. Тялото разчита на фолат за различни важни функции, като производство на ДНК и клетъчно делене.

Фолатът понякога се нарича диетичен фолат, защото се намира в много растителни и животински храни.

КАКВО Е ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА?

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9. Обикновено фолиевата киселина се съдържа в мултивитамини, пренатални витамини и добавки от В-комплекс. Фолиевата киселина също присъства в обогатени с витамини и минерали храни. По време на преработката пшеничните продукти губят фолат и други компоненти на зърното. За да заменят загубеното, те се обогатяват с фолиева киселина.

ПОЛЗИ ОТ ФОЛАТА

Тялото разчита на фолат по различни начини. Например, фолатът участва в производството на ДНК, протеини и невротрансмитери. Той също така помага за клетъчната функция и образуването на червени кръвни клетки.

Фолатът също така играе роля в развитието на мозъка и психичното здраве. Според скорошен мета-анализ, консумацията на достатъчно фолат може да помогне за предпазване от когнитивни разстройства, свързани с възрастта. Следователно ниските нива на фолат (дори леко ниски) могат да увеличат риска от когнитивно увреждане.

Тъй като фолатът играе роля в производството на невротрансмитери, ниските му нива също могат да увеличат риска от психични разстройства. Ето защо добавките с фолиева киселина могат да помогнат за облекчаване на симптомите на обичайните психични състояния, според мета-анализ от 2022 г. Освен това, едно от най-известните предимства на фолата е ролята му за насърчаване на здравословна бременност. Консумирането на адекватни количества фолиева киселина може да помогне за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при бебетата – особено когато се консумира през ранните етапи на бременността. И тъй като почти половината от всички бременности са непланирани, обогатените храни могат да помогнат за увеличаване на приема на фолиева киселина.

ХРАНИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ФОЛАТ

Тялото не може да произвежда фолиева киселина само. Ето защо получаването на фолат и фолиева киселина от хранителни източници е от съществено значение. За щастие, много храни съдържат витамин B9 както в неговата естествена, така и в синтетична форма. Ето списък на най-добрите храни, съдържащи фолат:

  • Аспержи
  • Авокадо
  • Боб
  • Брюкселско зеле
  • Телешки черен дроб
  • Цитрусови плодове
  • Яйца
  • Грах
  • Спанак

Освен това, подготвихме за вас списък с храни, които обикновено са обогатени с фолиева киселина:

• Хляб

• Зърнени закуски

• Царевичен грис

• Брашно

• Макарони

• Ориз

Въпреки че този витамин B е широко достъпен, няма ясен консенсус относно това колко фолиева киселина хората всъщност могат да усвоят от необогатена храна. Експертите прогнозират, че бионаличността на фолат може да варира между 30% и 98%. Препоръчителната дневна доза фолат е 400 µg/ден за възрастни. Въпреки това, някои групи, като бременни и кърмещи жени, изискват по-високи количества – около 500-600 µg/ден.

ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА ИЛИ ФОЛАТ ЗА БРЕМЕННОСТ?

Нуждите от фолат се увеличават по време на бременност до 600 µg дневно. Лекарите препоръчват на бременни жени и жени след раждане да приемат пренатална добавка, която да им помогне да задоволят нуждите си от фолат и други хранителни вещества.

И фолатът, и фолиевата киселина са неактивни форми на витамин В9, които изискват активиране, след като бъдат консумирани чрез диета или добавки. Kоя форма на фолат да изберем, решаваме ние според състоянието на тялото ни, моментните нужди, придружаващи заболявания и т.н.