Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Няма еднозначен отговор на този въпрос, но темата е интригуваща и засяга бъдещите майки поради две основни причини. Първо, този протеин напоследък натрупа негативен имидж поради разпространената информация за глутенова непоносимост и често бива изключван от менюто, без причина. Второ – другата крайност: повечето жени по време на бременността изпитват силно влечение към тестени храни, които съдържат глутен. Това вече може да не е толкова безобидно. Ако и вие сте от тях, тази статия е за вас.

Едно допитване, което проведохме с дългогодишна акушерка, показа много интересен резултат. Разпитахме над 40 бременни за ежедневното им меню и се оказа, че то съдържа основно тестени храни: сутрин баничка, сандвич или тестена закуска, на обяд пица или паста, следобед вафла или сладкарско изделие, за вечеря домашна гозба с хляб. Сандвичи, дюнери, бисквити и солети изобщо не са чужди на бременната жена. Най-често ги консумираме с оправданието, че на бременната щом ѝ се прияде нещо, трябва да си хапне. Но в голям процент от случаите това е поради незнание. Освен, че съдържат голямо количество прости въглехидрати (или празни калории), всички тези храни съдържат и глутен. Сам по себе си глутенът не е проблем, но по 4-5 пъти на ден да консумираме едно и също, не е здравословно.

Кои са източниците на глутен?

Пшеница, ръж, овес (освен ако не е упоменато, че е безглутенов), лимец, спелта, камут и др. Изделията, в които можем да ги срещнем са: хляб, пица, паста, торти, вафли, солети, бисквити, брашна, яхнии, супи, сосове, фиде, юфка, „ядки“ (овесени, пшеничени, ръжени) и др. 

Защо не е добра идея бременната жена да консумира толкова много глутен:

  • При нарушения в чревния тракт като синдром на раздразненото черво, пропускливи черва, Крон, колит и наранявания по лигавицата на червата, може да се наруши усвояването и да бъдат абсорбирани алергизиращи фрагменти от глутена.
  • Проучванията показват, че антителата, които се изработват в отговор на глутена, се прикачват и към плацентата, което може да наруши функцията ѝ.
  • Непоносимостта, която може да се развие към глутена, може да доведе и до по-ниски нива на желязо и витамин А, важни нутриенти за развитието на плода и доброто здраве на бъдещата майка.

Ето защо е толкова важно да се направи подготовка за бременността, при която да се тестват нивата на желязо, вит. А, В12, вит. D и цинк. При съмнение за глутенова непоносимост е най-доброто решение е да се изготви индивидуална програма от нутриционист, за да се уверим, че бременната получава достатъчно хранителни вещества, дори и при пълно отсъствие на глутен в менюто. Добрата новина е, че при балансиране на диетата, хранене без глутен или с оптимални количества, напълно намалява риска от непоносимост и може да имаме една здрава, красива и щастлива бременност. 

Какво да правим, ако бременността е настъпила? С какво да се храним?

Едни от най-важните храни за бременната жена са тези, които съдържат фертилните витамини А, Е, К и Д, както и минерали като цинк, магнезий, калций, желязо и др. Фертилните витамини са масноразтворими, затова е логично и полезните мазнини да играят ключова роля, както в усвояването, така и като източник на тези витамини. Желязото пък се усвоява най-добре в присъствието на витамин С. Калцият и магнезият трябва да бъдат в правилен баланс, а с цинкът не бива да се предозира. И така, с какво да разнообразим тестото в менюто на бременната:

  • Черен дроб, дробчета, масло от черен дроб на акула/треска
  • Червено месо
  • Жълтъци от свободно пасящи кокоши и пъдпъдъчи яйца
  • Краве масло, масло гхи
  • Зеленолистни зеленчуци
  • Пълнозърнести и бобови – винаги предварително накиснати, за да се подобри усвояването

Моят съвет е да не се доверявате на „безглутеновите“ храни в магазините, защото много от тях са твърде преработени и може да съдържат съставки (примерно соя), които също не са подходящи през бременността. Най-добре е да ползвате максимално непреработени и натурални храни, менюто да е богато на пресни и сезонни плодове и зеленчуци, а храната като цяло да е от био или еко произход. Разнообразието от натурални храни само по себе си ще осигури естествен баланс на хранителни вещества.

Добрата новина е, че ако не страдате от глутенова непоносимост, глутенът не е никакъв проблем. Просто не е желателно да се прекалява с него, а да се разнообразява. Умерени количества квасен хляб, пълнозърнести изделия или ръжени, пшиничени или лимецови ядки за закуска, могат да донесат само ползи през бременността!