Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Зимата ни подсеща за себе си. По време на празниците идва и времето, в която децата прекарват много повече време на закрито, в общи помещения с много други деца, имат много по-близък контакт и това ги поставя през различни предизвикателства. В този период всеки родител се пита как да помогне на детето си да остане здраво, като подкрепи имунитета и респираторната система.

Има ли нещо, което да е достатъчно ефективно, но и натурално, което да помогне? Да, и това не е нещо ново, защото се използва традиционно от хилядолетия, описано е в много древни книги и се нарича етерично (есенциално) масло – ароматна летлива субстанция, извлечена от различни части на растения. Ние познаваме ароматните свойства на растенията, защото това всъщност са билките, които придават вкус и аромат на нашата храна.

Това, което ги отличава от билките обаче е тяхната концентрация. Например една капка етерично масло от мента се равнява на 28-29 чаши чай от мента. Ето защо етеричните масла са едно много мощно природно средство за възстановяване и поддържане на здравето, но в същото време те трябва да се използват разумно и внимателно, особено при децата.

Преди да споделя с вас кои са етеричните масла в помощ на децата за зимния период, нека си припомним как да ги използваме – при децата допустими са 2 метода – ароматно и локално. Ароматно означава чрез използване на арома дифузер. Това е уред, който посредством ултразвукова технология превръща водата и етеричното масло във фина мъгла. Ползите на дифузера се много, защото освен да улеснява процеса по ароматерапия, той пречиства, йонизира и овлажнява въздуха. Това е важно, защото вирусите обичат сухия въздух. През зимата, когато пускаме климатици, парно, печки, относителна влажност често е около 25-30%. Какво означава това? Сухата лигавица вече не ни защитава добре и ставаме податливи на атаките на различни патогени. Влажният въздух подпомага дишането и облекчава хремата, подпомага втечняването на жилавия секрет и успокоява кашлицата. Добавяйки етерично масло, ще се насладите и на неговите пречистващи свойства.

Локалният метод за употреба е вторият начин, по който може да използвате етеричните масла за деца. Тук на първо място е важно да се съобразите с възрастта на детето и подходящите етерични масла за тази възраст. А след това да разредите етеричното масло с растително масло, което наричаме базово – например бадемово масло, жожоба, кокосово масло и др. Табличките за разреждане според възрастта са улеснение за много родители, но те са само ориентир.

Преди да използвате етеричните масла за деца, важно е да знаете, че не всички масла са подходящи за деца, както и че не всички масла са еднакви. Препоръчвам ви да се консултирате с лекар при всяко неразположение на детето ви и с ароматерапевт преди да решите кое етерично масло да използвате в конкретния случай. Информацията в тази статия не изключва и не заменя консултацията с лекар. Препоръчвам ви да използвате качествени етерични масла, за да сте сигурни в качеството и да получите желания ефект. В практиката ми със семейства и деца използвам маслата на  dōTERRA.

Подходящите етерични масла за деца на различна възраст са различни. Затова тук ще опитам да дам препоръки, като разделя децата по възрастови групи – под и над 2 г.

Подходящи за децата под 2 г. възраст са маслата от Чаено дърво, Лавандула, цитрусите като Мандарина, Портокал, Лимон, Лайката, Гераниум, Сибирската ела и др. А при по-големите дечица можем да разширим обхвата и да добавим Евкалипт, Сладка мента, Майорана, Мащерка и др.

За ароматна подкрепа на имунната система

За подкрепа на имунната система през есенно-зимния сезон харесвам много бленда OnGuard, който използваме в арома дифузер и локално за намазване в зоната на вратлето, сливиците, пред и зад ушите. Ако детето ви е под 2 г. обаче бих препоръчала да използвате Чаено дърво, цитруси или Сибирската ела в аромата дифузера. Етеричните масла имат пречистващ въздуха ефект, ще подпомогнат имунната система и ще сте по-спокойни за цялото семейство.

За ароматна подкрепа на респираторната система

Подходящите етерични масла са: Римска лайка, Тамян, Лимон, Лавандула, Чаено дърво, Хвойна, Кипарис, Сибирска ела, Гераниум, бленда Stronger, а за по-големите деца Мента, Евкалипт, бленда AIR и др.

Децата над 4-5 г. възраст могат да използват и инхалерче за нос с 4-5 капки етерично масло върху памучното тампонче.

Как да направите инхалерче за нос – накапете общо 4-5 капки върху памучното тампонче на инхалера за нос. Може да използвате и само 1 от посочените масла, но ефектът на комбинациите е по-добър.

Как да използвате инхалера за нос – поставете инхалера в едната ноздра, запушете другата и вдишайте дълбоко. Сменете ноздрата и повторете 2-3 пъти. Когато ще ползвате за пръв път, поставете в накрайника приятни масла като цитруси, Лавандула, за да може детето да свикне с употребата му и да му е приятно.

Бленд за подкрепа на респираторната система за арома дифузер

2 мл. Сибирска ела/Тамян/Хвойна

2 мл. Чаено дърво

1 мл. Лимон

1 бр. шише от 5 мл. от тъмно стъкло

Как да приготвите бленда – смесете заедно етеричните масла в стъкленото шише.

Как да използвате бленда – капнете 3-5 капки от готовия бленд във водата в дифузера и го включете за около 1 час.

Бленд за подкрепа на нослето и респираторната система в ролон (за мазане)

10 капки Тамян/Сибирста ела/AIR

10 капки Чаено дърво

10 капки Гераниум/Лимон

10 мл. базово масло

1 бр. шише от 5 мл. с капкомер

1 ролон от тъмно стъкло с метален ролер

Как да приготвите бленда – смесете заедно етеричните масла в стъкленото шише с капкомер. Поставете в ролона толкова капки от сместта, колкото е необходимо според възрастта на детето. Вижте табличката за разреждане. След това долейте до ръбчето на ролона с базово масло. Разклатете да се смеси добре.

Как да използвате ролона – нанасяйте ролона в областта на челото, синусите, вратлето, гръбчето на всеки 1-2 часа. Пазете очите. При по-малки деца, нанасяйте само  на тила и гръбчето. Комбинирайте с инхалера за нос за по-големите дечица.

Даниела Сечкова

NAHA Certified Aromatherapist

info@healthyyou.bg
www.healthyyou.bg
0888149007
София 1612
ул. Ами Буе 68