Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Високите нива на прогестерон са от ключово значение за здравословна бременност. Ето някои естествени начини да се уверите, че имате най-добрия хормонален баланс.

Вероятно добре знаете, че плацентата ви има много работа за вършене по време на бременност – доставя кислород и хранителни вещества на вашето растящо бебе. Но това, което може би не осъзнавате, е, че плацентата се развива едва след дванадесета до четиринадесета гестационна седмица.

И така, какво е отговорно за поддържането и подхранването на вашия ембрион дотогава? Оговорът е: прогестерон.

След имплантирането, този хормон стимулира растежа на кръвоносните съдове в лигавицата на матката и жлезите, които доставят хранителни вещества на вашия плод, проправяйки пътя за здрава плацента. Дори след като плацентата „поеме щафетата“, прогестеронът все още работи усилено, поддържайки здравето на матката и помагайки за предотвратяване на преждевременно раждане. Ето защо е толкова важно нивата на прогестерон да останат високи през цялата бременност.

И така, от колко прогестерон се нуждаете и как да разберете дали произвеждате достатъчно? За съжаление тези въпроси нямат прости отговори.

Лекарите смятат, че някои жени са изложени на риск от недостатъчност на лутеалната фаза (което означава, че произвеждат недостатъчно количество прогестерон), по -специално жени със сравнително ниско телесно тегло (ИТМ 19 или по -малко); жени, които тренират повече от четири часа седмично; жени, които са загубили менструалния цикъл в миналото поради стрес; и жени, които имат кратка лутеална фаза (месечният им цикъл настъпва 10 дни или по -малко след овулацията).

Тъй като тези жени често имат затруднения при забременяването, те обикновено се лекуват преди бременността с лекарства, които управляват целия им цикъл и стимулират яйчниците да произвеждат повече хормони – прогестеронът е само един от тях.

Как да повишим ниските нива на прогестерон по естествен начин?

1. Поддържайте нормално телесно тегло.

Първо, малко предистория: Естрогенът и прогестеронът се балансират взаимно в тялото. Повишената телесна мазнина може да доведе до производството на излишък от естроген в мастните клетки (чрез превръщане на други хормони в естроген); за съжаление, яйчниците не знаят, че това се случва, така че не произвеждат достатъчно прогестерон, за да компенсират. Поддържането на нормално тегло не увеличава директно прогестерона. Но това помага да се поддържат нормални нива на естроген, което от гледна точка поддържа баланса на прогестерона.

2. Избягвайте прекалено много упражнения.

Нормалното, умерено натоварване няма да навреди нито на нивата на прогестерон, нито на естроген; даже е добре за вас и вашето бебе. Но прекомерното системно физическо натоварване може да доведе до небалансирани нива на кортизол, които като цяло ще намалят прогестерона.

Ето как това може да се случи: Стресът от толкова много физически натоварвания води до повишено и продължително производство на кортизол (основният хормон на стреса). Тъй като телата ни не са проектирани да произвеждат кортизол с такава висока интензивност, в един момент тялото търси „помощ“, която намира, като изтласква прогестерона от яйчниците и го превръща в кортизол. Тази компенсация гарантира оцеляване, но оставя яйчниковите хормони извън равновесие.

3. Намалете стреса.

Това е по -лесно да се каже, отколкото да се направи, нали? Но знаейки какво правим с хормона на стреса кортизол (от № 2 по -горе), има много смисъл. Съществуват редица изследвания, показващи, че практиката на редовно преминаване към положителни емоции изпраща съобщения до надбъбречните жлези, че те могат да възстановят нормалната си функция (и да спрат превръщането на прогестерона в кортизол).

Освен това, успокояването на когнитивната част на ума може да забави свръхпроизводството на хормони на стреса (което, както видяхме по -горе, също помага за балансиране на прогестерона).

Йога, разходки, плуване, четене на книга – намерете вашия начин да успокоявате ума си и да намалявате стреса, и го правете ежедневно.