Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Вашето бебе е с размерите на череша. Храносмилателният тракт и репродуктивните органи се формират, но все още е твърде рано дори и за опитен лекар да каже дали очаквате момче или момиче.

Дължина на бебето:  23 mm.

Тегло на бебето:  0.001 kg.

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Въпреки че трябва да изчакате още около осем седмици, за да разберете дали вашето бебе ще бъде момче или момиче, през тази седмица репродуктивните органи започват да се формират, заедно с някои други ключови органи, като панкреаса и жлъчния мехур. В този момент бебето ви е удвоило размера си и главата му, която е около половината от дължината на цялото му тяло, е прибрана към гърдите. Малките му пръсти растат, а краищата им са леко увеличени в момента – тук в последствие ще се образуват уникалните му пръстови отпечатъци. Оформят се четирите камери на сърцето на вашето бебе.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук през седмица 9

На ултразвукова снимка през тази седмица ще видите, че ембрионът се появява в долната част на изображението с главата вляво. Ръцете и краката не се виждат от този ъгъл, но пъпната връв може да се види, простираща се от корема на бебето по пътя към плацентата. Ехографът е отбелязал дължината на короната и кръста на ембриона (CRL), което ще помогне да се потвърди или преразгледа датата на термина, изчислена от LMP. Амниотичната течност (тъмната област) заобикаля развиващото се бебе.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Променящото се тяло на мама    

Тъй като обемът на кръвта ви продължава да се увеличава, може да почувствате световъртеж и често уриниране, да забележите, че вените на ръцете и краката ви са по-изпъкнали. Но тази допълнителна кръв е налице по основателна причина – тя ще помогне да защитите бебето си, когато се изправите или легнете, и предпазва от загубата на кръв, която ще изпитате по време на раждането.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Започнете да мислите за това дали ще направите допълнителни изследвания или генетичен тест. Обсъдете това с вашия лекар.

Създайте си ежедневен ритуал, за да се свържете с бебето си

Не е рано да започнете да свързвате с бебето, което расте и се развива в утробата ви. Отделете малко време всеки ден, за да седнете спокойно: Съсредоточете се върху чудото, което се развива във вас, и планирайте какъв родител искате да бъдете.

Разхождайте се

Ходенето е безопасна дейност, която можете да продължите през цялата бременност и един от най-лесните начини да започнете да спортувате, ако преди това не сте били активни.

Уверете се, че домът ви е безопасен

Някои почистващи продукти, пестициди, разтворители и препарати могат да бъдат вредни за вас. Освободете се от тях, като в тази дейност можете да включите и партньора си, за да избегнете риска да докоснете някой от тези вредни за вас препарати.

Симптоми на бременността през седмица 9

Чувствате ли се изтощена?

Бременността може да доведе до всякакви нарушения на съня, включително гадене, киселини, спазми в краката (прасците) и хъркане.

Непрекъснат глад

Чувствате ли се перманентно гладни? Екстремните хормонални промени, през които преминавате по време на бременността, могат да окажат огромно влияние върху вкуса и обонянието.

Непоносимост към някои храни

Може изведнъж да откриете, че някои храни, на които доскоро сте се наслаждавали, сега са напълно отблъскващи за вас. Това може да е страничен ефект от бързо нарастващите нива на естроген във вашия организъм.

Остават ви 31 седмици!

Вие сте в третия месец!