Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Вашето бебе вече е приблизително с големината на лайм. Ноктите на ръцете и краката и костите се образуват, а фин слой коса покрива по-голямата част от тялото.

Дължина на бебето:  54 mm.

Тегло на бебето:  0.014 kg.

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Мускулите вашето бебе се образуват в този период и то започва да рита и да се разтяга. Когато сложите ръката си върху корема, бебето ви вероятно ще се размърда в отговор, защото неговите рефлекси започват да се развиват – макар че е твърде рано да усещате движенията му. То също така ще започне да отваря и затваря пръстите си.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук през седмица 12

Можете да видите, че профилът на лицето на вашето бебе става все по-подобен на това, което бихте очаквали да видите при новородено. Развиващото се бебе държи едната си ръка пред лицето, сякаш засенчва очите си.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Променящото се тяло на мама    

Досега матката ви е прилягала плътно в таза. Но тъй като тази седмица започва да се движи на север, натискът върху пикочния мехур трябва да започне да намалява. Това също означава, че коремът ви вече е приятно закръглен, казвайки на света: “Да, бременна съм!”, вижте. И ако светът ви изглежда малко по-размазан от обикновено, не се тревожете. Допълнителната течност, която тялото ви задържа по време на бременност, може също да удебели лещата и роговицата (най-външния слой на окото), налягането в очната ябълка също може да се промени. Заедно тези промени могат да причинят замъглено зрение.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Много двойки решават да съобщят новините за предстоящата поява на наследник около края на първия триместър. Пригответе се да кажете на шефа си, че сте бременна. Решете го като всяка друга важна дискусия: Настройте се и бъдете подготвени. Запознайте се предварително с политиката за отпуск по майчинство на вашата компания. Уверете шефа си, че ще помогнете да обучите този, който ще поеме вашите отговорности, ако е възможно. Каквото и да правите, не се извинявайте и не се чувствайте виновни, бременността е най-големият дар за всяка жена.

Направете бюджет за бебето

Седнете с партньора си, за да обсъдите как ще се справите с всички нови разходи – бебешки дрехи, храна, памперси, играчки и бебешко оборудване могат да се добавят бързо.

Останете активни

Упражнението ви помага да развиете силата и издръжливостта, от които се нуждаете, за да се справите с допълнителното тегло, което ще носите. Това може да помогне за предотвратяване на някои болки в бременността и е чудесно средство за намаляване на стреса.

Хидратация

Пиенето на достатъчно течности помага за предотвратяване на често срещани проблеми по време на бременност като хемороиди, запек и инфекции на пикочния мехур.

Симптоми на бременността през седмица 12

Нарастваща матка

Вашата матка е нараснала до такава степен, че лекарят ви вече може да усети върха й ниско в корема ви.

Тревожност

Не се изненадвайте, ако вие и вашият партньор се чувствате притеснени. Много бременни двойки се притесняват за здравето на бебето си и как ще се справят с промените занапред. Справянето със стреса може да предизвика депресия, която е често срещана по време на бременност. Ако страдате от чувство на тъга и безнадеждност, споделете това с лекаря си.

Остават ви 28 седмици! Вие сте в третия месец!